Att semestra med husbil har blivit allt trendigare under åren och intresset verkar bara öka. Med det så ökar även förfrågan om ställplatser runtom landet. Där kan hembygdsrörelsen komma in så naturligt då många hembygdsföreningar har plats runtom sina gårdar. Det är även ett utmärkt sätt för hembygdsrörelsen att locka fler besökare samt stärka ekonomin. Men en av de största fördelarna är kanske att man får träffa så många roliga människor som reser runt, alla berättelser man får höra och gemenskapen som man får ta del av.

dagsläget har vi redan några föreningar som erbjuder ställplatser. En av de är Rogsta, som vi tog kontakt med för detta blogginlägg. Vi ville veta mer om vad som inspirerade dom att erbjuda ställplatser, hur det har tagits emot och varför de ens började med det.

Vi intervjuade Göran Bergsman, ordförande, för att veta er om detta spännande initiativ!

Berätta om er verksamhet

- Jag skulle säga att vi är en ganska normal hembygdsförening där vi värnar om hembygden. Vi arrangerar arrangemang såsom midsommarfiranden, vi har vår-och höstmarknader och ibland någon form av vinterträff. Det har dock varierat under de senaste åren på grund av pandemin. Men eftersom restriktionerna har lyfts nu så kommer vi att köra igång som vanligt! 

Jag ser att ni erbjuder ställplatser på er hembygdsförening. Hur började ni med det? 

- Vi började faktiskt med det då pandemin drog igång tidigt 2020. På årsmötet funderade vi över kring hur vi skulle göra då krisen slog oss. Då slog vi ihop våra kloka huvuden och kom på att vi skulle erbjuda ställplatser. På så sätt tänkte vi att vi kan få ihop lite extra pengar. Vi har en riktigt fin gräsyta som vi gjorde i ordning och drog kabeln till byggcentralen så vi kunde erbjuda fyra platser med el.

Wow! Häftigt! Hur spred ni ordet om de nya ställplatserna? 

- Vi annonserade på hemsidor, via appar, sociala medier och via turistnäring organisationerna i kommunen. Allt gick så fort! Vi öppnade i början av maj 2020 och då hade vi kunder direkt! En sak som hjälper är att husbilsägare är duktiga på att sprida ordet om vart man kan ställa sin husbil. Det var så många hittade till oss. I början kunde vi dock inte erbjuda många ställplatser. Men i mitten av sommaren hade vi 15 platser vi kunde erbjuda. Vi har faciliteter som toalett och vi öppnade så man kan använda ett av våra kök som sommarkök. Vi har inte dusch dock men man kan tömma sin latrinbehållare, men inte gråvatten. Något vi är väldigt stolta över är att vi har investerat i solceller. Så nu är vi självförsörjande på el och kan erbjuda 8 platser mer. 

Kom det färre eller fler under pandemin? 

- Tro det eller ej, fler! Under pandemin har det ökat mycket. Förra året hade vi till exempel cirka 500-600 kunder, så ekonomiskt har det gynnat oss otroligt. 

Vad är det roligaste med att erbjuda ställplatser?

 Det är så roligt att gå omkring på eftermiddagarna och kvällarna då man kan prata med alla människor. Det är så trevligt. Även om det ofta efterfrågas kaffe, fika och så vidare, så kan vi tyvärr inte erbjuda det ännu. Men vi jobbar på det. Vi har dock en granne som har öppnat en minigolfbana med grillkök så där kan man köpa mat. Det ligger bara 100 meter från ställplatsen. Eftersom grillköket är så nära så innebär det att andra också kommer hit, vilket gör att det är mycket liv och rörelse här. Det gillar vi. 

Hur ser sommaren 2022 ut för er? 

- Förutom de gårdar som vi hyr ut till bröllop och dop så kommer även PRO hit vid 4 tillfällen för de tycker att vi har en sån fantastiskt fin omgivning. Andra pensionärsföreningar brukar också ha sina årsmöten hos oss på gården. Vi har också ett ganska stort tält som vi kan ställa upp som partytält och där får ca 70-80 personer plats. 

Vi kommer också fortsätta ha ställplatser. Vi tycker det är så trevligt då det är folk i rörelse och att man får prata med så många olika människor. Det känns värdefullt för oss att ha kvar det.

Göran tipsar till andra föreningar som funderar på att ha ställplatser

1. Det första vi gjorde var att säkerställa om man behöver bygglov eller ej. Om du vill erbjuda en simpel ställplats så räcker det oftast med att man har en parkering att stå på.
2. Om man ska ta emot gäster som behöver dumpa sitt gråvatten och andra saker så måste man tänka på avloppet. Finns det kapacitet för det? Finns det dricksvatten? 
3. Ha det fint och fräscht på toaletterna. Det är jättebra och viktigt. 
4. Ha krav på källsortering! Det kommer kosta mycket att hyra sophämtare och sophantering om det inte är källsorterat. 
5. Man behöver inte, men vi såg till att det finns fiber på hembygdsgården så man kan erbjuda streaming. Idag erbjuder vi fast bredband via fiber då man hyr en ställplats hos oss. I sommar tänkte vi försöka ordna så att folk kan komma och kolla på fotbolls VM och sommar OS. 
6. Har man något att visa så gör det gärna. Det är otroligt uppskattat. Vi har hållit hembygdsgårdarna öppet så man får gå in och titta när man vill. Men då måste man självklart ha det förtroendet för folk. 


Förening:

HEMBYGDSBLOGGEN

Skapad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2022-03-17 10:56:22) Kontakta föreningen
Ändrad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2022-04-04 11:58:06) Kontakta föreningen