Den 8e mars (och alla andra dagar) hyllar vi kvinnorna i våra liv! Internationella kvinnodagen är en dag då vi vill rikta extra mycket uppmärksamhet på kvinnors situation över hela världen, men även blicka bakåt för att lyfta fram kvinnors historier och prestationer som banat väg för de friheter och rättigheter vi har idag.

Internationella kvinnodagen har sitt ursprung i den tidiga arbetarrörelsen i Europa före första världskriget. År 1910 arrangerades den internationella konferensen för arbetande kvinnor i Köpenhamn. Då lades förslaget fram av Clara Zetkin, ledare för "Kvinnokontoret" i det tyska socialistpartiet, att man skulle införa en internationell kvinnodag där alla länders kvinnor på samma dag varje år skulle kunna yttra sina krav. 

I Sverige engagerade sig kvinnor tidigt i kampen för kvinnlig rösträtt. En av de var Elin Sundberg, rösträttsaktivist och nykterhetsaktivist. Elin var också troende spiritist och teosof, kunnig i örtmedicin och homeopati, egenföretagare och tidigt vegetarian. Hon kämpade och värnade om sjuka och fattiga under hela sitt liv. Elin föddes i Klöverön i Marstrand 1880 och miste sina föräldrar innan hon hann fylla 12 år. Trots de tidiga sorgerna i livet så utvecklades hon till en självständig och stark kvinna som engagerade sig i kvinnofrågor. Redan den 1 maj 1902 marscherar Elin för Allmän Rösträtt i Stockholm. 1911 blir hon medlem i den kvinnliga nykterhetsorganisationen Vita Bandet som är den första politiska organisation i Sverige som kräver kvinnors rösträtt. 

Långt innan svenska kvinnor får rösträtt tar Elin Sundberg strid för kvinnors rättigheter. Hon är en politisk pionjär och engagerar sig i politiken långt efter att hennes yrkesverksamma liv är slut. Elin är en av många kvinnor runtom världen som vi beundrar starkt och vill lyfta fram inte bara idag utan alla dagar om året. Vi på Sveriges hembygdsförbund står upp för kvinnors rättigheter och tror på alla människors lika värde. Vår vision "en levande hembygd öppen för alla" uttrycker vad vi vill uppnå på längre sikt, men sätter också ord på viktiga värden i vardagen. Ingen ska lämnas utanför, utan alla är välkomna. Det är vår vision. 

Om du vill veta mer om Elin Sundberg och Villa Solfrid, hennes borglika stenhus hus som fortfarande står kvar, så kan du klicka dig vidare Här. Elin Sundbergs vänförening erbjuder bland annat guidade turer som du kan boka på deras hemsida. 


Förening:

HEMBYGDSBLOGGEN

Skapad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2022-03-07 09:51:04) Kontakta föreningen
Ändrad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2022-03-08 15:22:36) Kontakta föreningen