Allas efterlängtade dag är snart här - fettisdagen, även känt som semmeldagen! Semlor är ett klassiskt och älskat bakverk som har en lång och rik historia bakom sig. 

Innan vi dyker ner i vad vi kommer göra under fettisdagen detta år så kan vi gå igenom lite intressant fakta först. Visste du till exempel att... 

  • Semlan är också känd som fastlagsbulle och fettisdagsbulle
  • Traditionen att äta semlor började runt 1500-talet
  • Det sägs att Kung Adolf Fredrik föråt sig på semlor och dog 
  • Vi äter cirka 50 miljoner semlor varje år?
  • Det fanns ett semelförbud under andra världskriget, då man ransonerade vetemjöl, grädde och socker? Semlor fick då bara säljas på tisdagar under fastans sju veckor 
  • Världens största semla väger 300 kg 

Ja, det var lite intressant fakta för er! Men egentligen handlar inte detta blogginlägg om det utan det handlar såklart om vad man kan göra på denna speciella dag. Många av våra hembygdsföreningar kommer att anordna en semmeldag och det vill man ju såklart inte missa.

Så om ni vill äta semlor i gott sällskap så rekommenderar jag er att ta en titt på vår hemsida för att se vilka föreningar som kommer fira fettisdag. Själv så ska vi på kansliet bege oss till Ekermanska Malmgården, som drivs av Högalids hembygdsförening, för att fira semmeldagen i gott sällskap.

Som Julia Child, den berömda amerikanska kocken, en gång sa: "People who love to eat are always the best people.", så varför inte njuta av en god semla. Semmeltisdagen sker trots allt bara en gång per år! 

 


Förening:

HEMBYGDSBLOGGEN

Skapad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2022-02-18 15:06:09) Kontakta föreningen
Ändrad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2022-02-28 14:52:10) Kontakta föreningen