Vi har goda nyheter! Hägerstens hembygdsförening har nämligen överklagat Stockholms stads beslut om rivningslov för Nitrolackfabriken på Lövholmen till Länsstyrelsen. Processen började då arkitekten Catharina Högstedt, och även medlem i Hägerstens hembygdsförening, startade upprop nitrolack för att lyfta frågan om varför endast 4 av 21 byggnader ska bevaras på Lövholmen i Stockholm. Det blev just fokus på Nitrolackfabriken eftersom det lämnats in en rivningsansökan. Hon började kontakta politiker, media och andra aktörer för att lyfta frågan innan beslut togs av den borgerliga majoriteten med stöd av Miljöpartiet. Genom sociala medier bildade hon opinion och startade även en namninsamling där över 3000 skrivit på. Det var då Susanna Esrischt, Kersti Berggren och Karin Schibbye, medlemmar i Hägerstens hembygdsförening, kom in i bilden. Tillsammans bildade de en arbetsgrupp för att överklaga och arbeta vidare med att bevara fler byggnader på Lövholmen. 
 
Vi kontaktade Karin Schibbye och Catharina Högstedt för att veta mer om processen och vad som väntar i framtiden. 

Hej! Kul att ni vill vara med på bloggen. Kan ni berätta mer om hur ni blev involverad i Nitrolackuppropet och vad som pågår just nu?

- Det började med att en ny strukturplan för Lövholmsområdet enbart föreslog att endast fyra hus av tjugoen skulle sparas. Kritiken mot denna strukturplan var massiv, inte minst från vårt håll. Det var så vi kom i kontakt med Catharina, som gick all-in för att det här var så fel. Jag tog kontakt med henne genom sociala medier och det slutade med att vi fyra bildade en arbetsgrupp. Utifrån våra olika kompetenser så skrev vi föreningens överklagan och arbetar nu vidare med att bevara fler byggnader på Lövholmen.  

Berätta mer om namninsamlingen, vad fick det för respons hos allmänheten? 

- Det har varit över 3000 personer som skrivit på namninsamlingen och som kontaktat oss för att ge sin syn om denna situation. Genom namninsamlingen så har vi hittat fler aktiva, kunniga människor som också brinner för dessa frågor. 

Kan en hembygdsförening överklaga i dessa frågor? 

- Århuskonventionen ger ideella organisationer rätten att överklaga i miljöärenden. Det finns dock vissa kriterier för föreningar. Man ska syssla med just miljöfrågor. Det finns rättsfall på att ideella organisationer kan överklaga detaljplaner och bygglov men däremot inte rivningslov. Därför fick vi först nej av Länsstyrelsen för de ansåg att vi inte har rätten att överklaga. Då gick vi till Mark- och miljödomstolen för att överklaga det beslutet och det visade sig att vi visst hade rätt till att överklaga ett rivningslov. Vi är alltså en organisation som stämmer med Århuskonventionens krav.

Vad är nästa steg i processen?

- Vi arbetar nu vidare med att bevara fler byggnader på Lövholmen och Stockholm stad jobbar även om sin plan för att se över hur fler byggnader kan bevaras. Även om det fortsatt kommer ta många år innan något sker så vill vi gärna redan nu utnyttja området så gott man kan. Vi vill att området redan nu ska göras tillgängligt, dock inte "igen" eftersom området varit ett stängt industriområde. Vi tycker till exempel att en pop up park hade varit en fantastisk idé, där folk kan samlas, lära känna och njuta av miljön. Eller en enkel strandpromenad till exempel.

För att veta mer om Hägerstens hembygdsförening, klicka här! 

Läs pressmeddelande som Sveriges hembygdsförbund skickade angående ärendet.


Förening:

HEMBYGDSBLOGGEN

Skapad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2022-02-11 13:32:27) Kontakta föreningen
Ändrad av: HEMBYGDSBLOGGEN (2022-02-17 09:58:55) Kontakta föreningen