Om oss

Håcksviks Hembygdsförening bildades 11 december 1956, främst med anledning av att bevara den rivningshotade mangårdsbyggnaden på Håcksvik Yttre med de unika bonadsmålningarna. Projektet lyckades och sedan dess har föreningen fått flera arbetsuppgifter. Flera fastigheter, Olofsbygget, Kvarnagården, Mor Brittas stuga, har tillkommit. Böcker om bygden har givits ut, och arbete med att dokumentera Håcksvik pågår alltjämt.

Klockaregården (se profilbilden)

De sydsvenska bonadsmålningarna i Klockaregården i Håcksvik är unika.

Sydsvenska bonader målades på linneväv eller papper och var uppsatta endast vid jul eller vid särskilt högtidliga tillfällen. Ett enda undantag finns: Målningarna i Klockaregården i Håcksvik.

År 1848 klädde Sven Erlandsson väggarna i en sal på övre våningen i boningshuset i Håcksvik Yttre (nuvarande Klockaregården) med papper. Han målade sedan 33 bildfält bibliska motiv.  Sydsvenska bonadsmålningar som kunde och kan glädja åskådarna året runt finns bara här i Klockaregården. Sven Erlandsson och hans 2 systrar är de enda bonadsmålarna från Västergötland. Målningarna är mycket väl bevarade och färgerna utomordentligt klara. Syskonen Erlandsson är väl representerade på våra museer. Håcksviks Hembygdsförening är sedan 1957 ägare till fastigheten.

Under 2022 byttes brädfodring på baksidan och hela huset målades i rött och vitt med medel från Sparbanksstiftelsen.

Bonadsmålningarna visas under ett antal söndagseftermiddagar på sommaren. Grupper tas emot även under andra tider. 

Under 2024 är Klockaregården öppen söndagarna 30 juni, 7 juli, 14 juli, 21 juli, 28 juli och 4 augusti kl. 14 - 17. Man kan lyssna på en inspelad guidning på svenska, engelska, eller tyska. För besök vid annan tid ring 073-0413590.

 

Olofsbygget

År 1966 beslöt Håcksviks Hembygdsförening att köpa torpstugan Olofsbygget, som låg på Kronans mark under Hålegärde, nära gränsen till Sjötofta. Området skulle planteras med skog och stugan låg i vägen. Antingen skulle stugan eldas upp eller flyttas. Det begärda priset, 100 kr, var inte högt, men stugan var i dåligt skick och det krävdes mycket arbete för att ställa huset i ordning. Hembygdsföreningens ordförande Janne Johansson och Erik Larsson, Bäck, blev ansvariga byggmästare.

Byggnaden togs ner och flyttades till sin nuvarande plats nära Bygdegården. Så mycket som möjligt flyttades med. Grundstenarna togs med från Hålegärde, men spismuren måste nytillverkas. Muraremästare Mårten Johansson, Nybygget, Källhult, fick i uppdrag att göra en ny murstock. Luckan till bakugnen saknades, men en sådan kunde hämtas i Bäck. En spisstång hittades i Källhult. Innertaket måste nytillverkas. Takåsarna sågades åttakantiga och handhyvlades. De likaledes handhyvlade takbräderna valdes med omsorg för att passa sitt ändamål.

I sagan om gumman och gubben som gjorde arbetsbyte tjudrar gubben kon på stugans tak, eftersom där fanns en hel del för kon att äta. Om sommaren, när det varit växtväder, är ett torvtak en minihage av gräs och örter. Hur är ett sådant tak tillverkat? Erik Larsson berättar hur det gick till när Olofsbyggets torvtak ställdes i ordning: ”Först ett lager av eternitplattor, sedan ett skikt med grästorvor med gräset neråt, och till sist ett skikt torvor med gräset uppåt. Ett sådant tak får inte luta för mycket. Då kan torvorna kasa av.”

En del inventarier följde med stugan och sedan har föreningsmedlemmar genom gåvor sett till att stugan fått tidsenliga möbler och textilier. 

2010 lades nytt torvtak på byggnaden.

Under 2024 serveras kaffe med hembakat dopp på söndagar  30 juni, 7 juli, 14 juli, 21 juli, 28 juli och 4 augusti kl. kl. 14 - 17. Man kan på övrig tid i veckan själv ta med fika till våra bänkar och bord utanför stugan.

 

Kvarnagården

Picture

Den 21 maj 1980 fick Håcksviks Hembygdsförening mottaga "den vid bäcken  mellan  Kvarnsjöarna och Ballasjön belägna sågen, samt verkstadsbyggnaden  med  tillhörande vattenhjul." som gåva av Nilssons industriemballage AB, Norra Hestra. Allt låg i ruiner, men arbetet med att återställa den ursprungliga anläggningen påbörjades. En av eldsjälarna var Karl Lindkvist, Tallhaga, och i och med hans bortgång avstannade arbetet. !995 hade föreningen samlat nya  krafter och kunde fortsätta restaureringen. Dammanläggningen gjordes färdig, nytt vattenhjul sattes på plats, och sågen  fick en grundlig genomgång med smörjkanna och putstrasa. En svarv, som  ursprungligen tillhört anläggningen,  men som under några år använts i  Tostarp, Tranemo, återfördes och monterades upp. 
 
Den  ursprungliga stickhyveln var det inte mycket kvar av, men Hembygdsföreningen fann en användbar ersättare i bygden. Den 10/5 1997 invigde kultursekreterare  Annika Andersson,  Svenljunga, anläggningen. Sedan dess har ett bandsåg införlivats i maskinparken. 

 En smedja har uppförts, och den 1/7 2001 var det dags för Annika Andersson, nu kulturchef, att komma tillbaka och klippa smedjans blågula band. 
  

2017 rasade muren som bar upp det stora vattenhjulet och ledde till renovering.

Torråret 2018 kom lägligt, då hela dammen börjat läcka och rännan fram till hjulet var ruttet. Nu är allt utbytt och en duk har tätat läckorna i dammen. 
 
De ursprungliga fabrikörerna i Kvarnagården var bröderna Carl, Hans, Enok och   Gotthard Mårtensson. Dessa drev under slutet av förra seklet och i början av 1900talet en industri liknande den som  Hembygdsföreningen nu återskapat. Carl, Hans och Enok hade  varit i Amerika, och troligen fått med sig idéer till verksamheten därifrån. Gotthard hade gått på Kristinehamns Handelsskola och lärt sig hur ekonomin i ett företag skulle skötas. Bröderna tillverkade möbler: stolar, bord och sängar. Deras produkter skickades med järnväg från Smålandsstenar eller Axelfors till olika möbelhandlare.
Ingen av bröderna bildade familj. De blev med tiden  mycket förmögna och efterlämnade vid sin död ett  betydande kapital. Enligt deras testamente skall avkastningen av den mest betydande donationen, användas till 
glädje för pensionärer och hjälpbehövande inom Håcksvik.

Bröderna Mårtenssons donationer i all ära, men nu förknippar vi deras namn främst med den nygamla industrianläggningen mellan Kvarnsjöarna och Ballasjön.

Anläggningen är inte död. Smedens hammarslag ljuder taktfast, och lukten av kol möter besökaren. 
Vattenhjulet gör även i vår tid tjänst och driver såg, stickhyvel, svarv 
och bandsåg. Maskinerna arbetar inte bara som demonstration av äldre 
modell av möbeltillverkning, utan i dag tillverkas skaft till filar m.m. och 
takstickor, som kommer väl till pass för reparationer av äldre sticktak. 

Picture

Visningar  av Kvarnagården sker under några söndagar på sommaren

Under 2024 sker visning 7 juli , 21 juli och på Ekomuseets dag 4 augusti kl. 13 - 16 Då visades smedja, svarv och stickehyvel samt len del äldre motorer. 

Man kan under övrig tid själv ta med fika  och lyssna till bäckens brus. 

 

Mor Brittas stuga

I mor Brittas stuga finns det  redskap och inventarier, som användes i det gamla bondehemmet. Mycket av samlingen kommer från Mårten Magnussons hem i S. Ingärdebo.

Håcksviks Hembygdsförening fick stugan som gåva av Birger Magnusson. Den ligger vackert på en udde vid sjön nära Södra Ingärdebo. Stugan låg ursprungligen i Bosebo och kallades då Mor Brittas Bränneri eftersom det var så som mor Britta skaffade sig en mindre förmögenhet

Platsen är mycket lämplig för en fika bland de höga tallarna

 

Övrigt


Årsmöte 2024 hålls i Håcksviks Församlingshem den 24 mars. Vi bjuder på Kaffe och semla.

Det årliga julbordet blir i år som vanligt i Bygdegården.