Om oss

Stiftelsen förvaltar Gamlegårds hembygdsmuseum i Billinge och Industrimuseet i Stockamöllan. Två museer belägna i Mittskånes vackra natur, strax intill Rönneå och Söderåsens Nationalpark. 

Gamlegårds hembygdsmuseum består av sju byggnader varav sex står på sina ursprungliga platser. Huvudgården, Billinge nr 12 är omnämnd redan 1283 i Lunds domkyrkas arkiv. Museet består av en stuglänga från 1739 med bevarad inredning, en stallbyggnad från 1804 med olika hantverksföremål, en gästgiveribyggnad med bland mycket en komplett handelsbod och ett rum med lekhörna för de minsta. Ytterligare finns ett skolmuseum, ett skomakeri, ett brygghus och ett vagnsmuseum på anläggningen. Museet grundades 1918 och är därmed ett av Skånes äldsta hembygdsmuseer. Gratis parkering i anslutning till museet. Handikappvänlig toalett med skötbord. Museet fungerar också som en Infopoint där du kan få personliga tips på vad du kan se och göra under ditt besök i mitten av Skåne. Här kan du även få en karta fylld med förslag på besöksmål i MittSkåne. 

Image

Öppettider juni–augusti, onsdag–söndag kl. 13–17.

Gruppbokningar är möjliga även på vår och höst. Kontakta oss för info.

Hämta folder


Industrimuseet visar bygdens och Stockamöllan AB:s historia och utveckling med en omfattande utställning av gaffel-truckar, transportvagnar, staplingsapparater, däcksstolar, hyvelbänkar och mycket mer.

Öppettider torsdagar i juli kl 18-20.

Mer om Industrimuseet


Fri entré och försäljning av böcker och vykort i båda museerna.

 

Kontakta oss

 Besök: Gunnarödsvägen 4, Billinge Post: Gamlegård c/o Ralph Svensson Tolvan 241 95 Billinge
 070-558 1516[email protected]