Borekullastugan


Den lilla röda stugan i Borekulla i Landa är en historisk plats. Den 21 september 1848 bildades här Sveriges första frikyrkliga församling, efter en dopförrättning i havet vid Vallersvik.

Den man som grundade församlingen var Fredrik Olaus Nilsson, född på Vendelsö strax utanför Värö, den 28 juli 1809. Fadern var välbeställd skeppare, men blev alkoholiserad och kom så småningom på obestånd. Modern dog när Fredrik Olaus var sju år och lämnade då fyra minderåriga barn efter sig. Barnen fick en orolig uppväxt och de lärde sig snart att ta hand om sig själva. 

Redan som barn var Fredrik Olaus en tänkare, som gärna lyssnade på församlingens präster. Vid 18 års ålder gick han till sjöss och blev sjöman på amerikanska båtar. 
Vid ett besök i New York, tog FO Nilsson kontakt med "The mariners church". Kyrkans metodistpastor gjorde ett starkt intryck på honom och FO, lät döpa sig och blev sjömansmissionär.

Fredrik Olaus Nilsson återvände hem till Sverige och blev snart engagerad i ett omfattande missionsarbete. Han talade till folk, så snart någon ville höra på och efter något års predikande var det några personer, som ville bli döpta. År 1848 lät så Fredrik Olaus Nilsson anordna det första baptistdopet i Vallersvik.  

Efter dopet samlades man i broderns hem i Borekulla och firade nattvarden och genom detta så grundades Sveriges första baptistförsamling. Den växte och hade efter något år 45 medlemmar. Men församlingen blev utsatt för förföljelse och FO Nilsson dömdes till landsförvisning, ett beslut som dock återkallades efter tio år.

Här kan du läsa mer om hur: Svensk demokrati föddes i Borekulla (pdf).
Texten är hämtad ur boken "Landa - förr och nu" Utgiven av Frillesås-Landa hembygdsgille
 

Image

Foto från 1907, då det fortfarande var en liten
gård på platsen. Det tidigare manhuset hade
brunnit, så huset som finns idag är inte från
tiden då församlingen bildades.

Image
Image

Stugan ägs idag av:   
Vallersviks ekumeniska församling

Image

Vägbeskrivning

Tillbaka

Tillbaka

Foton: Gunilla Axelsson

Förening:

Frillesås-Landa Hembygdsgille

Skapad av: Gunilla Axelsson (2018-10-14 10:42:08) Kontakta föreningen
Ändrad av: Gunilla Axelsson (2021-01-27 10:41:04) Kontakta föreningen