Om oss

Föreningen Stierngranats Muséer bevarar arvet från Malte Liewen Stierngranat. Välkomna till Stjärneborg där vi berättar den osannolika men sanna historien om den adlige, charmige, kontroversielle, vittbereste entreprenören Malte Liewen Stierngranat.

Ni hittar oss i Torsborg 1, Stjärneborg, 57891 AnebyImage

ÖPPETTIDER:

Söndagar i juli och augusti.

Muséet: 13.00 - 16.00

Pyramiden: 14.00 - 17.00

Önskas annan tid, kontakta 0703 820354

Vi samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan.

ImageImage

Malte Liewen Stierngranat

Malte Liewen Stierngranat föddes på herrgården Nobynäs i Lommaryds socken år 1871. Meningen var att han skulle ta över godset efter fadern, kammarjunkare Henrik Stierngranat. Men mot föräldrarnas vilja for han till Amerika i slutet av 1800-talet i akt och mening att skapa sig en framtid.

Efter att ha köpt sig en ingenjörstitel, lyckades Malte uppfylla sitt uppsatta mål med att gifta sig med 37-åriga Marie Dahlman, dotter till en rik entreprenör.

1911 återvände familjen Stierngranat till Sverige, köpte loss en del av fädernegården, kallade denna för Stjärneborg och uppförde olika byggnader, bland annat ett kuriosamuseum och flera andra byggnader samt ett slott som bostad åt sin familj. Slottet är i privat ägo och kan således inte visas för allmänheten.

Efter att ha besökt Egypten beslöt ingenjör Stierngranat att skapa en familjegrav med Cheopspyramiden som förlaga.

Boken om honom,  ”Malte Liewen Stierngranat – Mannen som gjorde vad som föll honom in” finns att köpa i muséet i Stjärneborg i samband med guidningar. Är ni intresserade av att se dokumentärfilmen "Malte - En Karl för sin Hatt" av den kände fotografen Anders Hanser, kontakta oss.

Vi finns också på Facebook. Dessutom hittar ni den inspelade teaterföreställningen som gjordes i juni 2018 på Youtube. Länkar till båda dessa media hittar ni längst ner på sidan.

Välkomna!