Om oss

Barkarö är idag en modern förort till Västerås med villor, radhus och flerbostadshus. Men kärnan är en gammal socken och församling, som före 60-talets byggnation hade drygt 300 invånare, i huvudsak lantbrukare, trädgårdsmästare, fiskare och hantverkare.  Det finns alltså en historia att bygga vidare på i dagens Barkarö.  Hembygdsföreningen Barkarö Sockengille bildades 1977. I stadgarna står bl.a. "att vidmakthålla och öka invånarnas förankring i hembygden och stimulera intresset för bygdens historia  dess seder och traditioner och föra dem vidare  samt att verka för trivsel i byn".
Föreningen har räddat två gamla byggnader till eftervärlden. Den ena är loftboden som tidigare stod vid den gamla idrottsplanen, (bakom prästgården, på andra sidan vägen, mot Askö) och var på väg att förfalla. Den finns nu upprustad och återuppförd intill Bygdegården. Den andra är det gamla skolgaraget i "skolkroken" som efter upprustning är Sockenstuga och Sockengillets huvudkontor. 
Vi har gett ut två böcker, den ena heter "Boken om Barkarö-axplock ur socknens historia". Den är ett resultat av information som samlats  ihop under 30 år. Massor med intressant läsning och många bilder. Den andra boken heter "Torpen i Västerås-Barkarö genom tiderna" Den har sammanställts av en grupp inom föreningen som under 6 år samlat in fakta. 
Inom Barkarö Sockengille finns sedan många år även en vävsektion, som har sin plats i Vävstugan på övervåningen i "gamla skolan". Där är ett 15-tal personer aktiva i lika många vävstolar, de producerar många vackra alster.

Det finns mycket att berätta och ta reda på om Barkarö och det är det som är vårt främsta syfte.  
Vi anordnar olika aktiviteter, såsom Gillesafton, Kulturutflykt, Blomafton m.m. 

Lite mer om Barkarös historia
Enligt namnforskare betyder "barkarne" björkar och "ö" syftar givetvis på ö. Alltså betyder Barkarö "Björkarnas ö". Det finns gott om björkar här och många gårdsnamn  slutar på "ö", såsom Fullerö, Askö, Oxnö och Gotö. Barkarö bestod för 2000 år sedan av öar omgivna av Mälarens vatten. 
Kyrkan är gammal. Den har stått mitt i byn sedan 1100-talet fram till 1700-talet med ett smäckert trätorn, då kyrkan förstördes av en brand. 
De flesta gårdarna i Barkarö styckades år 1895 av från det stora godset Barkarö gård. Nybyggare kom då från olika håll, de köpte andelar och byggde sina hemman. Det var en "invandrarepok" i socknens historia. 

 

Kontakta oss

 Barkarö Sockengille c/o Johansson Barkarö bygata 69 72591 Västerås
[email protected]