Om oss

Badelunda Hembygdsförening arbetar för badelundabygden. Vi vill att Badelunda, med Anundshög som främsta attraktion, ska utvecklas och få den kulturella uppmärksamhet, som området förtjänar. Bygdens karaktär måste bevaras genom att Badelundaåsens öppna omland så långt möjligt skyddas mot ingrepp. Anundshög måste varsamt utvecklas som turistattraktion.
Vår förening äger sedan några...

Läs mer >

Nyheter

Vårens program är nu spikat med spännande och intressanta aktiviteter. Vårens  program bjuder bland annat ett antal intressanta föredrag, utflykter, traditionell äggletning och mycket annat! Mer information hittar du här på hemsidan i medlemstidningen Badelundabygden. Ännu inte medlem? Kontakta oss i så fall på [email protected]!

 

Den 4 :e mars höll arkeologen Sara Wisén ett föredrag om gravskick och vetenskapliga metoder ur osteologiskt material med utgångspunkt från de mäktiga kvinnogravarna i Tuna, Badelunda socken. Grävningen utfördes1952-53.

 

Sara Wisén, intendent Anundshög

Nu finns boken "Trojas murar - labyrinter under 3000 år av John Kraft utgiven av Badelunda hembygdsförening. John Kraft, som är journalist och arkeolog, har koncentrerat sitt arkeologiintresse mot labyrinter och är en av landets främsta kännare inom detta område. Boken finns att köpa på Café Anund, Länsmuseet, bokus.com, adlibris.com...

Läs mer >

Visa fler

Aktiviteter

VÅRA ARRANGEMANG

Årsmöte i hembygdsföreningen

26 mars 2023 18:00 - 26 mars 2023 19:00

Notera datumet, separat kallelse kommer! 

Läs mer >

Brunch hos Bröt-Anund - allmogetåget 2023

1 april 2023 11:00 - 1 april 2023 13:00

Med dalfolk i Gustav Vasas fotspår från Brunnbäck till Strängnäs 1523. För 500 år sen valdes Gustav Vasa till Sveriges konung i Strängnäs. Dalkarlen Jan-Olof Montelius kommer tillsammans med fler dalkarlar och bräettar om vandringen till Strängnäs och historien kring kröningen. 

Läs mer >

Traditionell äggletning vid Anundshög

7 april 2023 10:00 - 7 april 2023 12:00

Traditionell äggletning vid Anundshög, samling vid café Anund. Föranmälan krävs.

Läs mer >

Spel och dobbel i forntiden

13 april 2023 18:30 - 13 april 2023 20:00

Med fokus på de berömda schackpjäserna från 1100-talet som hittades av en bonde på ön Lewis i Hebriderna berättar Lotta Rylander och Maria Johannesson om schackets historia och andra spel under forntiden. Efter föredraget blir det kaffe och bulle. 

Läs mer >

Fagningsdag!

29 april 2023 10:00 - 29 april 2023 14:00

Välkommen att göra vårfint i Badelunda skolträdgård! Mycket verkstad och lagom lite snack. Vi städar och gör fint och ser hur det blir när man slutar klippa en bit gräsmatta. Räfsor, krattor m m finns, men ta gärna med din egen favorit. Ta gärna med egen matsäck. Arrangör: Naturskyddsföreningen i Västerås,...

Läs mer >

VISA MER

VÅRA BESÖKSMÅL

Badelunda natur- och kulturstig

Alltid tillgängligt.

Välkommen till ett av Sveriges mest kulturhistoriskt intressanta områden. Badelunda natur- och kulturstig börjar vid Anundshög, Sveriges största gravhög, och tar dig sedan längs den vackra Badelundaåsen och genom den gamla Tibble by. 

För mer information, läs i vår folder: Folder 2014-08-27.pdf

Läs mer >

Badelunda kyrkskola

Alltid tillgängligt.

Välkommen till Badelunda Kyrkskola. Ett vackert hus på landet, 10 minuter från Västerås stad. Vi kan erbjuda vackra lokaler för konferenser, födelsedagar, bröllop, dop och minnesstunder. I Kyrkskolan finns även plats för dans, teater, föreningsmöten, studiecirklar eller varför inte ett barnkalas i den vackra trädgården. Sedan 1877, då Badelunda kyrkskola stod färdig, har...

Läs mer >

Välkommen till Anundshög!

Alltid tillgängligt.

under sommaren anordnas guidningar av Anundshögsområdet, se vad som händer på Anundshögs hemsida

Om ni vill beställa en privat guide till er grupp/sällskap kontakta då:
Bengt Wallén, mobil. 070-2180583, e-post: [email protected]
eller Annelie Öster Friberg, mobil. 070-651 75 10, e-post: [email protected]

Läs mer >

Skicka meddelande

Jag samtycker till att föreningen sparar mitt namn och min e-postadress för att kunna svara på mitt meddelande.

Om du vill bli borttagen från vår lista, kontakta: [email protected]