Hitta aktivitet

aug9
Det surrar i luften och kryper på marken

9 augusti - 14 september
Till aktivitet


sep2
Hembygdsgården i Drakeberga

Gården är öppen kl 14.30-17 första tisdagen i månaden under maj-september.
Till aktivitet


sep3
Vilka möjligheter det finns! Hembygdsföreningen som mötesplats för utveckling.

Inspirationsdag - hur kan man utveckla en plats till ett besöksmål?
Till aktivitetSkånes Hembygdsförbund

Välkommen!

Skånes hembygdsförbund är en paraplyorganisation för den skånska hembygdsrörelsen. Bland våra medlemsföreningar finns hembygdsföreningar, museiföreningar, lokalhistoriska föreningar, byalag och liknande. De förvaltar och visar äldre byggnader, varav flera är museer.

Vi arrangerar bland annat kurser och temadagar för våra 98 medlemsföreningar, men också för allmänheten. Läs mer om vad som händer under 2014 i aktivitetskalender här bredvid. För att hitta våra aktiviteter, sök på Skånes hembygdsförbund.

 

Just nu


Skymningsafton i Ballingstorp

Följ med på en stilla vandring genom det fantastiska kulturlandskapet vid Ballingstorpsgårdarna norr om Kristianstad! Upplev miljön i skymningen genom musik, berättande, överraskningar och mat! I år med tema KAOS!

Söndagen den 31 augusti 2014 kl. 18.30 till ca. 21.30. Biljettpris: 150 kr. Föranmälan krävs.
Alla våra arrangemang är öppna för allmänheten, men till Skymningsafton måste du anmäla dig i förväg. Läs mer i aktivitetskalendern! Välkommen!


Höstens kurser och program

Intresserad av att lära mer om hur man söker bidrag? Eller kanske om upphovsrätt? Läs om vad hösten har att erbjuda här.

Observera att mer information tillkommer efterhand. Se därför också aktivitetskalendern överst till höger på hemsidan! 


Bidra med dina caféberättelser!

Inget att göra i hängmattan? Svara på vår frågelista om caféminnen!
Just din berättelse är viktig för oss. Läs mer här

vismarlöv


Bilder från verksamheten

Skånes hembygdsförbund tar gärna emot bilder från alla de olika aktiviteter och arrangemang som föreningarna håller i. Bilderna kommer att användas i marknadsföring av olika slag för att berätta om hembygdsrörelsens betydelse och bredd. Alla typer av foton är välkomna, tänk bara på att fotografen ska ha gett sitt tillstånd att bilden får användas av Skånes hembygdsförbund.

Kontakta gärna Sara Lind för mer information, tel. 046 – 15 80 72 e-post sara.lind@skaneshembygdsforbund.se


Årets hembygdsbok i Skåne

Kvidinge sockens hembygdsförening gav ut Årets hembygdsbok i Skåne 2013!
Boken Maglaby. Den stora lilla byn har nominerats till Årets hembygdsbok av Skånes hembygdsförbunds kulturprisgrupp. Tävlingen är utlyst av Sveriges hembygdsförbund som för tredje året i rad delar ut priset. En jury utser vinnaren och priset delas ut på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i september.

I motiveringen kan man bl.a. läsa att ”Kvidinge sockens hembygdsförening har i boken Maglaby. Den stora lilla byn, öppnat ett fönster mot historien. Sammanhang blir tydliga och tolkningar möjliga; varför det blev som det blev i Maglaby?”

Läs mer, och beställ boken på Kvidinge sockens hembygdsförenings hemsida www.kvidingehembygd.se


Lengertz kulturpriser 2014

Scener ur kaninens liv

Som seden bjuder delar Skånes hembygdsförbund årligen ut Lengertz kulturpriser vid årsstämman. Så skedde häromdagen i Sjöbo.

Lengertz konstpris 2014 går till Inga Björstedt för ett långvarigt konstnärskap, där hon berör med linjens kraft och förför med en lysande kolorit. Ur motiveringen: Inga Björstedt är en driven tecknare, med en pregnant linje och en häftig svärta på vissa väl utvalda ställen. Hon berättar att tecknandet sker under stor koncentration, hon ändrar inget, ”jag litar på linjens kraft”. Denna kraft är tydlig och oemotsägbar för betraktaren. Allvaret är totalt, men stänk av humor i bildvalet, som innehåller konkreta motiv, värmer. Björstedt är uppvuxen i Japan och har under senare år gjort långa bildsviter med arketypiska japaninspirerade motiv, som skål, bord, kimono, trappa. Så finns där en oväntad kanin. Eller en räv.

Lengertz litteraturpris 2014 går till Per Blomberg (text) och Sven Persson (foto) för boken Skånska landskap i förändring. Ur motiveringen: ”Vår yttre miljö är under ständig förändring. I staden sker förändringarna snabbt och är lätta att observera. När det gäller landskapet kommer de långsamt och smygande, och vi kan förledas att tro, att naturen omkring oss är ganska oförändrad över år och decennier. Sven Perssons och Per Blombergs bok förmedlar en stark upplevelse av hur snabbt och genomgripande utvecklingen under kort tid förändrat vår omgivning, och att miljöer som vi har känt och värdesatt på få år har ändrats till oigenkännlighet antingen genom mänskliga ingrepp eller av brist på vård och skötsel”.

 


Den regionala utvecklingsstategin

Under hösten 2012 och våren 2013 träffade Region Skåne de skånska kommunerna, statliga myndigheter, universitet och högskolor, representanter från den idéburna sektorn och näringslivet för att diskutera ett nytt, strategiskt dokument som tar sikte på Skåne år 2030. Resultatet av detta sammanställdes i skriften Tankar om Skåne 2030, som under hösten 2013 har diskuterats i olika forum. Skånes hembygdsförbunds styrelse har deltagit i dessa diskussioner. Ett förslag till en regional utvecklingsstrategi har nu tagits fram, och förbundet har lämnat ett yttrande till Region Skåne.

Läs mer »


Glöm inte Nyhetsbrevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
I senaste nyhetsbrevet Nyhetsbrev nr 3 – maj 2014 kan ni läsa om allt spännande som är på gång i hembygdsrörelsen och i kulturarvssektorn.


Utflyktstips

I Temaresekatalogen för 2014 kan du läsa om dagsresor med olika teman som ett antal  hembygdsföreningar har gått samman kring. Varför inte börja planera vårens resor redan nu. Resorna är öppna för alla som är intresserade och erbjuds under ett antal datum. Priset inkluderar visningar, förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika. Läs mer i katalogen som också kan laddas ner som pdf från boxen benämnd Temaresor.

I foldern om Hembygdsparker i Skåne finns fler utflyktstips. Ett nätverk mellan några föreningar i norra och östra Skåne gör reklam för respektive park. Foldern finns att ladda ner som pdf om du klickar på länken Hembygdsparker i Skåne. En översiktlig karta och kontaktuppgifter finns liksom QR-koder för smarta telefoner. Koderna leder till respektive förenings hemsida, som också kan nås från vår hemsidas  sidomeny föreningar & museer .