Hitta aktivitet

Jan8
Jul på Åstradsgården


Till aktivitet


Jan20
Berättarkväll


Till aktivitet


Jan21
Öppet i arkivet.


Till aktivitetSkånes Hembygdsförbund

Välkommen!

Skånes hembygdsförbund är en paraplyorganisation för den skånska hembygdsrörelsen. Bland våra medlemsföreningar, 99 till antalet, finns hembygdsföreningar, museiföreningar, lokalhistoriska föreningar och byalag. De förvaltar och visar äldre byggnader, varav flera är museer. De erbjuder också hundratals arrangemang och utställningar årligen. Se vad som händer i aktivitetskalendern här till höger eller använd listan över föreningar i vänstermenyn för att hitta till en förening nära dig!

För att finna förbundets aktiviteter, sök på Skånes hembygdsförbund i aktivitetskalendern. De kurser och temadagar vi arrangerar vänder sig till medlemsföreningar och allmänhet.


GOD JUL!

Skånes hembygdsförbund nya kansli på Gastelyckan i Lund håller stängt över jul och nyår. Det finns personal på plats igen från och med den 7 januari.

Vi önskar alla våra medlemsföreningar och samarbetsparter
en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

Skånes hembygdsförbunds personal

Vid ett besök i Trelleborgs museums nya utställning ”Öga mot öga” fick vi reda på vilka totemdjur vi har. Bilden föreställer ekorren Pia, vildsvinet Sara, räven Carina, bävern Gunnel och igelkotten Maria. GOD JUL!

Argument för medlemskap

Vi har producerat en folder som beskriver alla argument och fördelar med att som förening vara medlem i Skånes hembygdsförbund.
Tryck på bilden för att läsa!


Minnen, möten och mazariner på Facebook!

Nu kan man dela med sig av caféminnen och caféberättelser direkt på Facebook! Var låg caféerna under din uppväxt, vad hette de och vad fanns att äta och dricka där? Hur såg inredningen ut? Vilken musik spelades och hur var personalen klädd? Hur ser cafékulturen ut på din ort nu? Kom och var med, berätta dina caféminnen – från 1930-talet eller från igår! Just din berättelse är viktig för oss! 

Minnen, möten och mazariner på Facebook!  


Vi flyttar!

Från och med årsskiftet kommer Skånes hembygdsförbunds kansli att finnas på Arkivcentrum Syd, i östra Lund. Där kommer vi att dela lokaler med bl.a. Skånes arkivförbund. I och med flytten får vi tillgång till nya, fina möteslokaler och en bemannad reception, men vi ser mest fram emot ett utökat kollegium – idag arbetar nästan 150 personer, från olika arkiv, i lokalerna!


Tidsmaskinen – nu också för iPhone!

Magnus Wallon, Do-Fi

Fotograf: Magnus Wallon, Do-Fi

Många är vi som längtat efter iPhone-versionen av Tidsmaskinen! Nu är den här och fler har möjlighet att ladda ner applikationen och gå på rundvandring i historien! Man behöver en smartphone med GPS och kompass.

Som förening, eller annan organisation, kan man också skapa sin egen rundvandring. Läs mer om Tidsmaskinen genom att klicka på den lila boxen till höger.


Bilder från verksamheten

Skånes hembygdsförbund tar gärna emot bilder från alla de olika aktiviteter och arrangemang som föreningarna håller i. Bilderna kommer att användas i marknadsföring av olika slag för att berätta om hembygdsrörelsens betydelse och bredd. Alla typer av foton är välkomna, tänk bara på att fotografen ska ha gett sitt tillstånd att bilden får användas av Skånes hembygdsförbund.

Kontakta gärna Sara Lind för mer information, tel. 046 – 15 80 72 e-post [email protected]


Utflyktstips

I Temaresekatalogen för 2014 kan du läsa om dagsresor med olika teman som ett antal  hembygdsföreningar har gått samman kring. Varför inte börja planera vårens resor redan nu. Resorna är öppna för alla som är intresserade och erbjuds under ett antal datum. Priset inkluderar visningar, förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika. Läs mer i katalogen som också kan laddas ner som pdf från boxen benämnd Temaresor.

I foldern om Hembygdsparker i Skåne finns fler utflyktstips. Ett nätverk mellan några föreningar i norra och östra Skåne gör reklam för respektive park. Foldern finns att ladda ner som pdf om du klickar på länken Hembygdsparker i Skåne. En översiktlig karta och kontaktuppgifter finns liksom QR-koder för smarta telefoner. Koderna leder till respektive förenings hemsida, som också kan nås från vår hemsidas  sidomeny föreningar & museer .