Skånes Hembygdsförbund

Välkommen!

Skånes hembygdsförbund är en paraplyorganisation för den skånska hembygdsrörelsen. Våra 103 medlemsföreningar erbjuder hundratals arrangemang och utställningar årligen.  Se vad som händer i aktivitetskalendern här till höger eller använd listan över föreningar i vänstermenyn för att hitta till en förening nära dig!

Semesterstängt

Kansliet håller semesterstängt mellan den 14 juli och den 3 augusti. En riktigt skön sommar önskar vi er alla!

Nya rundor att gå!

Fler och fler föreningar, kommuner och museer skapar rundor till appen Tidsmaskinen, rundor som man kan gå på egen hand och som leder till spännande platser och berättelser. Så har till exempel Tomelilla kommun, i samarbete med Tomelillas hembygdsföreningar, nyligen lanserat hela 11 rundor till sina besöksmål! Det finns också rundor i Simrishamn, Landskrona, Ängelholm, Gislöv, Dalby, Uppåkra, Osby, Kristianstad, Degeberga, vid Immeln, Örnanäs kulturreservat samt på Ivö. Pröva gärna att gå en runda eller två i sommar! Här hittar du all information du behöver för att komma igång. Mycket nöje!

Ängaliv 2016

Under sommaren 2016 genomförs fem publika arrangemang i Broby hembygdspark, Örnanäs kulturreservat, Sporrakulla och Ballingstorp under namnet Ängaliv.  Ängaliv är ett projekt om ängsskötsel, ängens växter och deras betydelse för biologisk mångfald. Det drivs gemensamt av Göinge hembygdsförening, Glimåkra hembygdsförening, Örnanäs kulturreservat och Skånes hembygdsförbund. Det kostar 20 kr/gång i entré. På alla ställen finns det fika. Välkommen!

Inventering vandringsleder

Nu inventerar vi hembygdsrörelsens i Skåne vandringsleder, stigar, rutter och stigar. Flera föreningar genomför vandringar eller har egna markerade vandringsleder. Andra har stigar, rutter eller slingor att erbjuda intresserade. Några har lagt upp rundor med hjälp av appen Tidsmaskinen. Skånes hembygdsförbund vill sammanställa hela utbudet för att kunna presentera det här på hemsidan framöver. Håll utkik!

Representerar du en av våra medlemsföreningar? Här hittar du frågor att svara på: Inventering_vandringsleder

Skånska bokmässan 2016 – boka ditt bord nu!

Skånes hembygdsförbund och Författarcentrum Syd bjuder in till en tredje bokmässa, lördagen den 15 oktober kl. 10 – 16, den här gången på Arkivcentrum Syd i Lund. Temat är hembygdsböcker och bokutgivning. Det blir mässa, mingel och seminarier.

Bokmässan är ett tillfälle att utbyta erfarenheter och idéer om utgivning av böcker och visa upp den imponerande samling lokalhistorisk litteratur som varje år ges ut i regionen. Mässan vänder sig till författare, hembygdsföreningar, lokalhistoriska föreningar, bokförlag, släktforskare och andra som ger ut böcker.

Intresserad av att medverka med eget bokbord? Det är kostnadsfritt för medlemsföreningar i Skånes hembygdsförbund och Författarcentrum syd.

Mer information och hela programmet här!

Boka vandringsutställning!

Nu erbjuder vi, tillsammans med Swelo Mediaproduktion och fotograf Sven Persson, en vandringsutställning på temat Skånes landskap i förändring. Utställningen är en berättelse i bilder med korta bildtexter. Till utställningen kan man också boka föredrag. Ni kan boka upp till 10 veckor till en kostnad av 250 kr/vecka.

Läs mer och boka era veckor!

 

 

 


Fosie, Malmö 1954-09-19 / 2013-08-20

Utanför Malmö togs den vänstra bilden 1954 i ett typiskt skånskt slättlandskap med pilevall och kyrkbyn Fosie i bakgrunden. Idag har Malmö expanderat kraftigt och Fosie ligger som en stadsdel i sydöstra delen av staden. Miljonprogrammets hyreshus byggdes på åkrarna och den gamla landsvägen har blivit en stadsgata omgiven av parkmark och planteringar. En omvandling av landskapet som är svår att föreställa sig utan bilderna.
© Sven Persson / swelo.se

 

Fototävling – Hemliga landskap

Under 2016, som är Hembygdens år, arbetar hembygdsrörelsen i Skåne med temat landskap i bred betydelse och på alla platser. Tolka ditt hemliga landskap i en bild och vinn en halvdagskurs i fotografering med fotograf Sven Persson!

Läs mer om tävlingen och våra villkor

 

 

Stipendium Evald Gustafssons minnesfond

Skånes Hembygdsförbunds styrelse har beslutat att tilldela Föreningen Skånska gårdar stipendium ur Evald Gustafssons minnesfond för skånsk byggnadskultur 2016.

Föreningen Skånska gårdar vill utbreda och vidmakthålla intresset för den skånska landsbygdens byggtraditioner.

På ett utmärkt sätt lever föreningen upp till sitt motto. Sedan över 40 år (!) verkar man med att inspirera och ge handfasta råd till den som har en gammal skånelänga. Läs mer om föreningens verksamhet och hela motiveringen här.

Det är med stor glädje Föreningen Skånska Gårdar tilldelas detta stipendium.

2016 års Lengertzpris i konst

Styrelsen för Skånes Hembygdsförbund har beslutat att utse Johan Röing till pristagare av Lengertz konstpris 2016.

Johan Röing tilldelas priset ”för att han under trettio år utvecklat ett ömsint konstnärskap bottnat i traditionellt trähantverk. Hans både enkla och raffinerade skulpturer, ofta människor och djur, berör, roar och oroar”.  Läs hela motiveringen.

Här ses Johan tillsammans med sin skulptur Sputnik.

 

 

2016 års Lengertzpris i litteratur

Styrelsen för Skånes Hembygdsförbund har beslutat att utse Tore Jönsson till pristagare av Lengertz litteraturpris 2016.

Tore får priset för boken ”…som mina förfäder alltid har gjort. Historia kring Agusastugan”. I motiveringen kan man bland annat läsa: ”Platsen är Agusa by i Andrarums socken, Albo härad. Där levde Anna Mårtensson, hemmadotter och småbrukare, ett enkelt liv fram till sin död 1945. I boken tecknar Tore Jönsson en finstämd bild av hennes liv, präglat av stillsamhet och sparsamhet, och troget följande de vardagsrutiner och arbetssätt som hennes föräldrar hade gjort före henne. /—/ Tore Jönssons blick för detaljer och helheter, för ett människoöde som Anna Mårtenssons, ger en behaglig läsresa där vi lär oss mycket”. Läs hela motiveringen här