Hitta aktivitet

mar15
Cyklar, cyklar, cyklar

15 mars - 5 juni
Till aktivitet


apr18
Påskens konst och hantverksutställning

Konst och Hantverksutställning i Hembygdsparken Degeberga
Till aktivitet


apr23
Föreningsråd


Till aktivitetSkånes Hembygdsförbund

Välkommen!

Skånes hembygdsförbund är en paraplyorganisation för den skånska hembygdsrörelsen. Bland våra medlemsföreningar finns hembygdsföreningar, museiföreningar, lokalhistoriska föreningar, byalag och liknande. De förvaltar och visar äldre byggnader, varav flera är museer.

Vi arrangerar bland annat kurser och temadagar för våra 100 medlemsföreningar, men också för allmänheten. Läs mer om vad som händer under 2014 i aktivitetskalender här bredvid. För att hitta våra aktiviteter, sök på Skånes hembygdsförbund.

 

Just nu


Förbundsstämma 2014

Snart är det dags för årsmöte i Skånes hembygdsförbund, den 18 maj. Medlemmar hälsas då välkomna till biograf Flora i Sjöbo för stämmoförhandlingarna. Lunch intas på Sjöbo Gästis varefter värdföreningen Färs härads hembygdsförening bjuder på visningar i sina tre museer; Lilla Rödde med fantastiska textilier, idylliska Brandstad prästgård och Hallsbergs gård med de berömda bildstenarna.

Separat kallelse har skickats ut till Skånes hembygdsförbunds medlemsföreningar och enskilda medlemmar.


Vårens program!

Vårens kurser och arrangemang  är i full gång. Närmast i tiden en Introduktion till databasen Sofie 8 (Eslöv 25 april) följt av en kurs i hur man skapar digitala rundvandringar till gratisapplikationen Tidsmaskinen (Malmö 7 maj), en temadag om Självhushållning (Ballingstorp 15 juni) och en kurs i hur man kan aktivera sina besökare i utställningar och under visningar (Kristianstad 18 juni). Våra kurser är öppna för alla, men starkt rabatterade för medlemmar i hembygdsföreningar anslutna till oss.

Vårens alla kurser och arrangemang:
http://admin.getanewsletter.com/t/v/4_MDQwMTA1MzM1Mw==/ 
Läs också mer i aktivitetskalendern här bredvid!

Följ också Skånes hembygdsförbunds hembygdsföreningar och deras evenemang i aktivitetskalendern och i sidomenyn föreningar & museer.


Kretsmöten, Föreningsråd och Stämmor

Vårens Kretsmöten ligger i perioden 25 mars till 9 april. Kretsmöten våren 2014
Föreningsrådsmötet hålls på församlingshemmet i Höör den 23 april kl.18.
Förbundsstämman är förlagd till Sjöbo den 18 maj på biograf Flora och Sjöbo Gästis. Värd är Färs härads hembygdsförening.
Kallelser skickas senast en månad innan respektive möte.

Riksstämman hålls 23-25 maj i Linköping. Seminarier och kulturhistorisk debatt på Östergötlands länsmuseum och Linköpings stadsbibliotek vänder sig till stämmodeltagare och hembygdsföreningar, men är i mån av plats även öppna för andra.


Glöm inte Nyhetsbrevet!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
I senaste nyhetsbrevet nr 1 kan du läsa om vad som händer i hembygdsrörelsen.


Utflyktstips

I Temaresekatalogen för 2014 kan du läsa om dagsresor med olika teman som ett antal  hembygdsföreningar har gått samman kring. Varför inte börja planera vårens resor redan nu. Resorna är öppna för alla som är intresserade och erbjuds under ett antal datum. Priset inkluderar visningar, förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika. Läs mer i katalogen som också kan laddas ner som pdf från boxen benämnd Temaresor.

I foldern om Hembygdsparker i Skåne finns fler utflyktstips. Ett nätverk mellan några föreningar i norra och östra Skåne gör reklam för respektive park. Foldern finns att ladda ner som pdf om du klickar på länken Hembygdsparker i Skåne. En översiktlig karta och kontaktuppgifter finns liksom QR-koder för smarta telefoner. Koderna leder till respektive förenings hemsida, som också kan nås från vår hemsidas  sidomeny föreningar & museer .