Hitta aktivitet

jan17
Detta händer i hembygdsföreningen 2015


Till aktivitet


aug22
Bo Thomasson - Eslövs egen buktalare

Vernisage 22 augusti kl 11.
Till aktivitet


aug22
Var det en ubåt eller inte?

Vernisage 22 augusti kl 11.
Till aktivitetSkånes Hembygdsförbund

Välkommen!

Skånes hembygdsförbund är en paraplyorganisation för den skånska hembygdsrörelsen. Bland våra medlemsföreningar, 99 till antalet, finns hembygdsföreningar, museiföreningar, lokalhistoriska föreningar och byalag. De förvaltar och visar äldre byggnader, varav flera är museer. De erbjuder också hundratals arrangemang och utställningar årligen. Se vad som händer i aktivitetskalendern här till höger eller använd listan över föreningar i vänstermenyn för att hitta till en förening nära dig!


Nu går startskottet för Hembygdens år i Skåne!

2016 firar Sveriges Hembygdsförbund 100 år. I Skåne kommer firandet att ha tema landskap, och utgå från den Europeiska landskapskonventionen. Skånes hembygdsförbund vill på så vis synliggöra och framhålla all den kunskap och kompetens som finns inom rörelsen när det gäller hur vi använder, förändrar och förhåller oss till landskapet. Vi har i dagarna skickat ut ett brev till samtliga skånska kommuner och medlemsföreningar med en intresseförfrågan om samverkan kring aktiviteter på temat under 2016. Är du med i en medlemsförening, och tycker frågor som rör landskapet är intressanta? Kontakta din styrelse för att ta del av den information som vi skickat ut. Arbetar du på en kommun, och vill ta del av brevet som vi skickat ut? Kontakta oss!


Idébank landskap

Vi samlar på förslag på aktiviteter som man som hembygdsförening kan genomföra under Hembygdens år, tema Landskap. Låt er inspireras av andras idéer, och bidra med egna goda exempel och förslag. Hjälp oss att fylla på idébanken ytterligare!


Lär dig dokumentera din samtid – i fält!

Torsdagen den 10 september dokumenterar vi gemensamt caféer i Kristianstad, inom ramen för projektet ”Minnen, möten och mazariner”. ordmoln 2Har du inte varit aktiv i projektet tidigare? Det gör inget – vi lär oss om och prövar metoder som är användbara vadhelst du vill dokumentera här och nu. Etnologerna Niklas Ingmarsson, Kulturen, och Maria Casagrande, Skånes hembygdsförbund, introducerar, leder och fördelar arbetet. Hoppas du vill vara med, det blir en spännande dag! Läs mer i aktivitetskalendern!


Lär dig beskära fruktträd!

Hur beskär man sina fruktträd på bästa sätt?
På söndag, den 30 augusti kl. 14 – 16.30, lär vi dig hur man går tillväga. Du får också möjlighet att prova på praktiskt. Kursen genomförs av oss med stöd av Länsstyrelsen Skåne. För dig är den helt gratis! Anmälan till Sara Lind på tel. 046 – 15 80 72.

Välkommen till Ballingstorp!


Skymningsafton på Ballingstorp

För fjärde året i rad anordnar vi Skymningsafton vid Ballingstorpsgårdarna.
I år med temat Sinnenas landskap.

Följ med på en stilla vandring genom det fantastiska kulturlandskapet vid Ballingstorpsgårdarna! Upplev miljön i skymningen genom musik, berättande, överraskningar och mat!

Söndagen den 20 september 2015 kl. 17.30 till ca. 20.00
Föranmälan krävs till telefon 046 – 15 80 70 eller [email protected]
150 kr inkl. enklare förtäring. Betalas via bankgiro. Närmare upplysningar vid anmälan.

Arr: Skånes hembygdsförbund och Studieförbundet Vuxenskolan


Säg din mening!

Hur ska hembygdsrörelsen få inflytande i kulturpolitiken? Medbestämmande i plan- och byggfrågor? Bättre ekonomi? Fler att engagera sig? Läs mer och skicka sedan ditt debattinlägg till [email protected]!


Levande forntid

Sandra Lundkvist, som läser på det internationella masterprogrammet i arkeologi & antikens historia, har under våren undersökt hur hembygdsföreningar kan levandegöra sina samlingar av arkeologiskt material. Hon har sammanställt sina förslag och idéer i en skrift, kallad Levande forntid. Läs mer här!


Sommarens och höstens arrangemang och kurser

Till hösten kommer vi bl.a. erbjuda kurser i landskapsfotografering, kommunikation, Bygdeband och samtidsdokumentation. Läs hela programmet för höstens kurser och arrangemang och om sommarens arrangemang.


Dansukker sponsrar caféprojekt!

Dansukker sponsrar projektet Minnen, möten och mazariner! I samarbete med dem har vi låtit producera dekaler som är tänkta att sitta på caféer. Via de QR-koder som finns på dekalerna kan cafébesökaren dela med sig av sin caféberättelse direkt på Internet, vid sittande bord! Alla föreningar ombeds nu hjälpa till att sprida dekalerna – på så sätt kommer hembygdsrörelsen och projektet att synas på åtminstone 200 caféer runt om i Skåne! Tack Dansukker! Läs mer


Lengertzutställningen öppnad!

Nu har årets Lengertzutställning öppnat på Kulturen i Lund. Välkomna dit för att  läsa om Alexandra von Schwerins arbete med kvinnorna på Skarhult och se Christian Partos skulpturer! Utställningen står hela sommaren.

Lengertz litteraturpris 2015 går till Alexandra von Schwerin, Skarhult. Hon får priset för boken ”Den dolda kvinnomakten – 500 år på Skarhults slott”. Läs mer!

 

 

 

 

Lengertz konstpris 2015 går till Christian Partos, Stockholm. Han tilldelas priset främst för sitt konstverk ”Utsikt” som finns i Rådhus Skåne, Kristianstad. Läs mer!