Hitta aktivitet

mar21
Fr Dr Per Håkansson till Kavli

21 mars - 31 maj
Till aktivitet


apr22
Studiecirkel; Knislinge förr och nu

Knislinge i bild förr och nu
Till aktivitet


apr25
Öppet hus på Skolmuseet i Löddeköpinge

Kl 10-14
Till aktivitetSkånes Hembygdsförbund

Välkommen!

Skånes hembygdsförbund är en paraplyorganisation för den skånska hembygdsrörelsen. Bland våra medlemsföreningar, 99 till antalet, finns hembygdsföreningar, museiföreningar, lokalhistoriska föreningar och byalag. De förvaltar och visar äldre byggnader, varav flera är museer. De erbjuder också hundratals arrangemang och utställningar årligen. Se vad som händer i aktivitetskalendern här till höger eller använd listan över föreningar i vänstermenyn för att hitta till en förening nära dig!


Lär allt om Hembygdsförsäkringen!

Som medlemmar i Sveriges hembygdsförbund har föreningar automatiskt ett omfattande försäkringsskydd som innefattar ansvars-, förmögenhetsbrotts-, rättsskydds- och olycksfallsförsäkring. Därutöver kan man teckna tilläggsförsäkringar för lösegendom och byggnader, vilket väldigt många har gjort.

Tisdagen den 28 april anordnar vi en heldagsutbildning  i Staffanstorp om och med Hembygdsförsäkringen! Anmäl er och ställ alla era frågor direkt till försäkringskansliets personal!

Inbjudan_försäkringar


Förbundsstämma 2015

Förbundsstämman 2015 hålls den 10 maj i Skånes hembygdsförbunds nya lokaler på Arkivcentrum Syd, Lund. Under dagen kommer några av de arkiv som finns på platsen att presenteras och möjlighet ges att besöka det nya kansliet. Medlemsföreningarna bjuds även in att hämta utgallrade böcker från referensbiblioteket, samt äldre årsböcker.

Här hittar du mer information och alla handlingar


Nu går startskottet för vårt arbete med landskapet!

2016 firar Sveriges hembygdsförbund 100 år. I Skåne blir temat för Hembygdens år 2016 landskap. Vi tar avstamp i den Europeiska landskapskonventionen, ELC. Genom föreläsningsserier, dokumentationer, visningar, vandringar, utställningar med mycket mera ska vi på olika sätt undersöka hur hembygdsrörelsen kan arbeta med landskap för att bli mer delaktig i ansvar, urval, förmedling och användning av alla slags landskap.  Allt arbete sker i bred samverkan, inte minst med alla medlemsföreningar. Våra planer passar väl in i Sveriges hembygdsförbunds intentioner att synliggöra rörelsens betydelse för lokal identitet, folkbildning och utveckling av lokalsamhället. I dagarna fick vi reda på att Region Skånes kulturnämnd valt att stötta våra insatser med 170 000 kronor!


Allt fler rundor till Tidsmaskinen!

Det skapas hela tiden nya rundor till Tidsmaskinen – den app för smarta telefoner som vi varit med och tagit fram. Det senaste tillskottet är en rundvandring i kulturreservatet Örnanäs strax söder om Lönsboda. Medan man njuter av den fantastiska miljön kan man via appen få höra mer om djur och växter, människor och väsen. Appen är gratis att ladda hem och använda. Pröva gärna! Här hittar du mer information.


Argument för medlemskap

Vi har producerat en folder som beskriver alla argument och fördelar med att som förening vara medlem i Skånes hembygdsförbund.
Tryck på bilden för att läsa!


Vill ni premiera någon?

Finns det någon eller några i er förening som har gjort något riktigt bra eller lagt extra mycket tid och ansträngning på ert föreningsarbete? Ansök då om Skånes hembygdsförbunds förtjänsttecken! Det är utformat som hembygdsförbundets logotype med ett grönt träd mot vit botten och svarta bokstäver. Med förtjänsttecknet kommer ett diplom i A4-format, undertecknat av förbundets ordförande.

Mottagare föreslås av medlemsföreningarna, som också delar ut tecknet.
Läs mer och beställ senast 6 veckor innan planerad utdelning!


Juridik för ideella föreningar

Tillsammans med SPF seniorerna och Studieförbundet Vuxenskolan anordnar vi lördagen den 9 maj 2015 en efterlängtad kurs i föreningsjuridik på Arkivcentrum Syd i Lund.

Under en heldag kommer Karin Källström, författare till boken ”Juridikboken för ideella föreningar” att ge oss kunskaper kring grundläggande föreningsrätt. Vi kommer dessutom att fördjupa oss i frågor kring uteslutning från ideella föreningar, styrelseansvar och mycket annat. Läs mer via länken nedan och välkomna att anmäla er!

Inbjudan Juridik


Vi har flyttat!


Från och med årsskiftet finns Skånes hembygdsförbunds kansli på Arkivcentrum Syd, i östra Lund. Här delar vi lokaler med bl.a. Skånes arkivförbund. I och med flytten har vi fått tillgång till nya, fina möteslokaler och en bemannad reception, men framför allt ett utökat kollegium – nästan 150 personer, från olika arkiv, arbetar i lokalerna! Hitta till oss


Betaltjänster för alla?

Skånes hembygdsförbund har tillsammans med Hela Sverige ska leva, på uppdrag av Länsstyrelsen Skåne och Region Skåne, genomfört en förstudie om betaltjänster och kontanthantering. Projektet har rönt mycket stor uppmärksamhet över hela landet.

Läs mer här


Vårens kurser och temadagar

I vår blir det många spännande kurser och temadagar! Det kommer att handla om föremålsdatabasen Sofie, den digitala applikationen Tidsmaskinen, den förmånliga Hembygdsförsäkringen och hembygdsrörelsens alldeles egna digitala webbplats Bygdeband. Det blir tips och inspiration för kommunikation, ett studiebesök på Klostret i Ystad och en möjlighet att prova på hur en Tidsresa fungerar. Du hittar Skånes hembygdsförbunds hela program här. För detaljer, se aktivitetskalendern till höger! Våra kurser vänder sig till såväl medlemsföreningar som allmänhet. Välkommen!