Hitta aktivitet

Sep22
Sång och Berättelsekväll i Hårsjö skola


Till aktivitet


Sep23
Kretsmöte, krets 4


Till aktivitet


Sep24
Kathrin Bernekorn


Till aktivitetSkånes Hembygdsförbund

Välkommen!

Skånes hembygdsförbund är en paraplyorganisation för den skånska hembygdsrörelsen. Bland våra medlemsföreningar finns hembygdsföreningar, museiföreningar, lokalhistoriska föreningar, byalag och liknande. De förvaltar och visar äldre byggnader, varav flera är museer.

Vi arrangerar bland annat kurser och temadagar för våra 98 medlemsföreningar, men också för allmänheten. Läs mer om vad som händer under 2014 i aktivitetskalender här bredvid. För att hitta våra aktiviteter, sök på Skånes hembygdsförbund.

 

Just nu


Tidsmaskinen – nu också för iPhone!

Magnus Wallon, Do-Fi

Fotograf: Magnus Wallon, Do-Fi

Många är vi som längtat efter iPhone-versionen av Tidsmaskinen! Nu är den här och fler har möjlighet att ladda ner applikationen och gå på rundvandring i historien! Man behöver en smartphone med GPS och kompass.

Som förening, eller annan organisation, kan man också skapa sin egen rundvandring. Läs mer om Tidsmaskinen genom att klicka på den lila boxen till höger.


Bidragskurs

Nu är det klart att det blir en bidragskurs i höst, den 12 november kl. 16 – 20 i Höör. Vilka bidrag och fonder finns att  söka för en förening? Hur skriver man en ansökan? Välkommen att lära mer! Anmäl dig till Pia Sander, 046 – 15 80 73 eller pia.sander@skaneshembygdsforbund.se. Läs mer här

 


Kretsmöten i höst

Alla medlemsföreningar är som vanligt välkomna på kretsmöten i höst. Gemensamt för dem alla åtta är att vi kommer att diskutera hur hembygdsrörelsen kan påverka namngivningen av de nya distrikt som kommer att ersätta församlingarna i folkbokföringen från och med 2016 samt diskutera hur vi gemensamt kan uppmärksamma Hembygdens år 2016, kanske kring temat Landskap. Förutom detta kommer värdföreningarna i samtliga fall i intressanta visningar eller diskussioner. Här hittar ni tider och platser. Kretsmöten_host_14.pdf

Välkomna!


Höstens kurser och program

Intresserad av att lära mer om hur man söker bidrag? Eller kanske om upphovsrätt? Läs om vad hösten har att erbjuda här.

Observera att mer information tillkommer efterhand. Se därför också aktivitetskalendern överst till höger på hemsidan! 


Bidra med dina caféberättelser!

Inget att göra i hängmattan? Svara på vår frågelista om caféminnen!
Just din berättelse är viktig för oss. Läs mer här

vismarlöv


Bilder från verksamheten

Skånes hembygdsförbund tar gärna emot bilder från alla de olika aktiviteter och arrangemang som föreningarna håller i. Bilderna kommer att användas i marknadsföring av olika slag för att berätta om hembygdsrörelsens betydelse och bredd. Alla typer av foton är välkomna, tänk bara på att fotografen ska ha gett sitt tillstånd att bilden får användas av Skånes hembygdsförbund.

Kontakta gärna Sara Lind för mer information, tel. 046 – 15 80 72 e-post sara.lind@skaneshembygdsforbund.se


Utflyktstips

I Temaresekatalogen för 2014 kan du läsa om dagsresor med olika teman som ett antal  hembygdsföreningar har gått samman kring. Varför inte börja planera vårens resor redan nu. Resorna är öppna för alla som är intresserade och erbjuds under ett antal datum. Priset inkluderar visningar, förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika. Läs mer i katalogen som också kan laddas ner som pdf från boxen benämnd Temaresor.

I foldern om Hembygdsparker i Skåne finns fler utflyktstips. Ett nätverk mellan några föreningar i norra och östra Skåne gör reklam för respektive park. Foldern finns att ladda ner som pdf om du klickar på länken Hembygdsparker i Skåne. En översiktlig karta och kontaktuppgifter finns liksom QR-koder för smarta telefoner. Koderna leder till respektive förenings hemsida, som också kan nås från vår hemsidas  sidomeny föreningar & museer .