Skånes Hembygdsförbund

Välkommen!

Skånes hembygdsförbund är en paraplyorganisation för den skånska hembygdsrörelsen. Våra 103 medlemsföreningar erbjuder hundratals arrangemang och utställningar årligen.  Se vad som händer i aktivitetskalendern här till höger eller använd listan över föreningar i vänstermenyn för att hitta till en förening nära dig!

Skånska bokmässan 2016

Skånes hembygdsförbund och Författarcentrum Syd bjuder in till en tredje bokmässa, lördagen den 15 oktober kl. 10 – 16, den här gången på Arkivcentrum Syd i Lund. Temat är hembygdsböcker och bokutgivning. Det blir mässa, mingel, seminarier, bokförsäljning och Speaker’s corner.

Bokmässan är ett tillfälle att utbyta erfarenheter och idéer om utgivning av böcker och visa upp den imponerande samling lokalhistorisk litteratur som varje år ges ut i regionen. På mässan möts författare, hembygdsföreningar, lokalhistoriska föreningar, bokförlag, släktforskare och andra som ger ut böcker.

Se hela programmet här!

Hembygdens helg på Skansen!

Hembygdens helg på Skansen blev ett ståtligt firande av vår rörelse med anledning av 100-årsjubileet. Fjorton personer från föreningar, styrelse och kansli kom att representera Skåne.

Monica Lundgren, Örkelljunga hembygdsförening, berättade bl.a. om odling och integration. Foto: Olavi Olson

Monica Lundgren, Örkelljunga hembygdsförening, ledde samtal kring mat, odling och integration. Gunvor Persson, Majvi Olofsson och Karin Blomqvist från Othinslunda hembygds- och borstmuseum, demonstrerade borstbinderi och sålde sina handtillverkade borstar. Marika Jardert, Föreningen Olivedal år 1880, ledde tillsammans med Pia Sander lekar där naturen användes som redskap. Sven Jensén och Gun Larsson berättade, tillsammans med Kronobergs läns hembygdsförbund, om ängsskötsel och man kunde prova på att slå med lie.

Landskapsfotograf Sven Persson, geograf Margareta Fries och Sven Jensén, nu i egenskap av ekolog, höll dessutom tre korta föredrag om förändringar i det skånska landskapet. Vid vårt Hembygdstivoli presenterade Olavi Olson, Peter J. Olsson och Maria Casagrande skånsk hembygdsrörelse. God hjälp hade vi också av Gunilla Kärrdahl från Göinge hembygdsförening som ledde besökarna till våra platser på Skansen. Många provade rundan som vi tillsammans med sju andra hembygdsförbund tagit fram för Tidsmaskinen, med tema Mötesplatser. Ytterligare tjugo regionala förbund visar upp sin verksamhet och sina föreningar på sitt sätt och på lördagskvällen var det stor fest. Läs mer på www.hembygd.se/skansen.

 

 

Viktiga datum i höst

Så är vi åter fullt besatta på kansliet och tar oss bland annat an planeringen av höstens alla spännande arrangemang. Här är några viktiga datum att hålla rätt på, vissa för allmänheten, somliga endast för dig som är medlem i några av våra föreningar.

18 september
Skymningsafton Ballingstorp. Tema: alla tiders vandring. INSTÄLLT!
Både allmänhet och medlemmar är välkomna!

8 oktober
Vägar till landskap. Kurs om arkeologiska och historiska ingångar till landskapet.
Värdförening: Osby hembygdsförening
Både allmänhet och medlemmar är välkomna!

15 oktober
Skånska bokmässan på Arkivcentrum Syd i Lund. Samarrangemang med Författarcentrum Syd.
Både allmänhet och medlemmar är välkomna!

29 oktober
Konferens Gör er röst hörd! Om samarbete mellan föreningar och kommuner i planeringsärenden.
Medlemmar är välkomna!

12 november
Arkivens dag – Välkommen hem! Arrangemang på Arkivcentrum Syd samt på järnvägsmuseet i Ängelholm.
Både allmänhet och medlemmar är välkomna!

Håll utkik efter mer information!

Nya rundor att gå!

Fler och fler föreningar, kommuner och museer skapar rundor till appen Tidsmaskinen, rundor som man kan gå på egen hand och som leder till spännande platser och berättelser. Så har till exempel Tomelilla kommun, i samarbete med Tomelillas hembygdsföreningar, nyligen lanserat hela 11 rundor till sina besöksmål! Det finns också rundor i Simrishamn, Landskrona, Ängelholm, Gislöv, Dalby, Uppåkra, Osby, Kristianstad, Degeberga, vid Immeln, Örnanäs kulturreservat samt på Ivö. Pröva gärna att gå en runda eller två i sommar! Här hittar du all information du behöver för att komma igång. Mycket nöje!

Ängaliv 2016

Ännu en sommar har vi genomfört publika arrangemang om ängsskötsel, ängens växter och deras betydelse för biologisk mångfald. Projektet Ängaliv drivs gemensamt av Göinge hembygdsförening, Glimåkra hembygdsförening, Örnanäs kulturreservat och Skånes hembygdsförbund. Här några bilder från arrangemangen på Ballingstorp och på Sporrakulla. Fotograf Gun-Inger Arvidsson.

Inventering vandringsleder

Nu inventerar vi hembygdsrörelsens i Skåne vandringsleder, stigar, rutter och stigar. Flera föreningar genomför vandringar eller har egna markerade vandringsleder. Andra har stigar, rutter eller slingor att erbjuda intresserade. Några har lagt upp rundor med hjälp av appen Tidsmaskinen. Skånes hembygdsförbund vill sammanställa hela utbudet för att kunna presentera det här på hemsidan framöver. Håll utkik!

Representerar du en av våra medlemsföreningar? Här hittar du frågor att svara på: Inventering_vandringsleder

Boka vandringsutställning!

Nu erbjuder vi, tillsammans med Swelo Mediaproduktion och fotograf Sven Persson, en vandringsutställning på temat Skånes landskap i förändring. Utställningen är en berättelse i bilder med korta bildtexter. Till utställningen kan man också boka föredrag. Ni kan boka upp till 10 veckor till en kostnad av 250 kr/vecka.

Läs mer och boka era veckor!

 

 

 


Fosie, Malmö 1954-09-19 / 2013-08-20

Utanför Malmö togs den vänstra bilden 1954 i ett typiskt skånskt slättlandskap med pilevall och kyrkbyn Fosie i bakgrunden. Idag har Malmö expanderat kraftigt och Fosie ligger som en stadsdel i sydöstra delen av staden. Miljonprogrammets hyreshus byggdes på åkrarna och den gamla landsvägen har blivit en stadsgata omgiven av parkmark och planteringar. En omvandling av landskapet som är svår att föreställa sig utan bilderna.
© Sven Persson / swelo.se

 

Fototävling – Hemliga landskap

Under 2016, som är Hembygdens år, arbetar hembygdsrörelsen i Skåne med temat landskap i bred betydelse och på alla platser. Tolka ditt hemliga landskap i en bild och vinn en halvdagskurs i fotografering med fotograf Sven Persson!

Läs mer om tävlingen och våra villkor

 

 

Stipendium Evald Gustafssons minnesfond

Skånes Hembygdsförbunds styrelse har beslutat att tilldela Föreningen Skånska gårdar stipendium ur Evald Gustafssons minnesfond för skånsk byggnadskultur 2016.

Föreningen Skånska gårdar vill utbreda och vidmakthålla intresset för den skånska landsbygdens byggtraditioner.

På ett utmärkt sätt lever föreningen upp till sitt motto. Sedan över 40 år (!) verkar man med att inspirera och ge handfasta råd till den som har en gammal skånelänga. Läs mer om föreningens verksamhet och hela motiveringen här.

Det är med stor glädje Föreningen Skånska Gårdar tilldelas detta stipendium.

2016 års Lengertzpris i konst

Styrelsen för Skånes Hembygdsförbund har beslutat att utse Johan Röing till pristagare av Lengertz konstpris 2016.

Johan Röing tilldelas priset ”för att han under trettio år utvecklat ett ömsint konstnärskap bottnat i traditionellt trähantverk. Hans både enkla och raffinerade skulpturer, ofta människor och djur, berör, roar och oroar”.  Läs hela motiveringen.

Här ses Johan tillsammans med sin skulptur Sputnik.