Veteranfordonsdagen den 28 augusti

Meteorologerna spådde regnväder för hela söndagen. Därför trodde ingen att det skulle komma så många. Men vädret ville annorlunda och hedrade Veteranfordonsdagen med sol och precis lagom värme.
Ställde upp gjorde även fordonsägarna och publiken. Glansen från tjugosju bilar, femton mc och mopeder, samt en traktor, kunde beundras.
Mer än 250 personer träffades, trivdes och njöt av skönheterna, skärskådade motorerna och andra detaljer.
Till den goda stämningen bidrog även våfflorna och den grillade korven som serverades.
/SvenH

Familjedagen i Bygdegården 14 augusti

Den nya familjedagen i Bygdegården blev en succé. Mer än 200 personer deltog under dagen, varav betydligt mer än hälften var barn.
Sommaren var på sitt bästa humör, medan barnen deltog med liv och lust i aktiviteterna. Det fanns ponnyridning, brandbilsturer, hoppborg, spikislagning, fiskedamm och mycket, mycket annat.
Kaffe, saft, läsk och grillad korv serverades, samt lotterier och bingorunda för de vuxna.

Öppet hus i Blissingastugan den 24 juli

 Intresset för bössorna var stort

I strålande vackert väder var det öppet hus i Blissingastugan. Även om det också var lite åskkvavt, var det oväntat många som tog chansen att titta in i stugan och även titta på blissingabössorna. Några av besökarna hade egna bössor med sig, som de ville visa upp eller ha bedömda.
De snidade kolvarna diskuterades, liksom piporna och andra detaljer. Hembygdsföreningens Bosse Johansson berättade historien om ”Blissingarna” och om deras bössetillverkening.
Lite mer än sjuttio personer besökte stugan. Korv serverades, liksom kaffe.
Kanske bör tilläggas att inga bössor eller verktyg förvaras i stugan.
/SvenH

Slåtterdagen i Möllehem den 17 juli


Tio flinka ”liemän” ställde upp vid slåttern i Möllehem. Även tre flinka kvinnor var lika flinka med rivorna.
Vädret höll sig på den vackra sidan, trots hotande svarta moln vid några tillfällen.
Många passade på att besöka det lilla småbrukarhemmet och den vackra omgivande miljön.
Sammantaget kom det drygt 50 personer till Möllehem, till slåttern, eller bara för att njuta.
Som avslutning serverade Anna-Greta och Åsa den alltid lika utsökta slåttersoppan. Alltid lika uppskattad av alla.
/SvenH

Bakluckeloppisen i Bygdegården 16 juli.


Årets loppis hade bästa tänkbara väder, även om molnen tätnade lite på slutet. Det hade funnits plats för fler säljare, men de som kom hade mycket att sälja och affärer gjordes hela tiden. Humöret var det inget fel på. Alla verkade glada och nöjda.
/SvenH

Öknamnsdagen 3 juli

Den 16:e Öknamnsdagen blev även i år välbesökt. Drygt 70 personer sökte sig till Bygdegården. Även i år kom det flera långväga besökare.
Alla databaserna var på plats att söka i, och en hel del annat material samt utställningar.
Anders Ragnarsson höll ett intressant och uppskattat föredrag om öknamnen i sin egen släkt, ”Beint-Olsa-släjten”.
Möjligheten fanns att ta en fika medan öknamnen, släkterna och andra ämnen avhandlades mellan besökarna. Samtliga som kom verkade nöjda.
/SvenH

Midsommarafton i Bygdegården

Vädergudarna hotade med åskväder, men det var det ingen som trodde på. Det blev den varmaste och skönaste midsommarafton på mycket länge. Fler än 350 personer sökte sig till Bygdegården för dans, lotterier, pilkastning m.m.
Ellinor och Jan underhöll för tredje året lika skickligt på sina dragspel, med den musik som hör midsommaren till. De ledde även dansen runt stången, där både små och stora grodor hamnade i diket.
En midsommar i Bygdegården utan Vinslövs Folkdanslag är ingen midsommar. De har varit med sedan tidernas begynnelse, och dansade in med nya danser samt pig- och drängdramatik. Alltid lika skickliga och underhållande.
Mycket kaffe, saft, glass och vatten gick det åt i värmen.
/SvenH

 

Mölledagen den 21 maj

Mölledagen började med att regnet hängde i luften, men det blev bara några enstaka stänk. Ändå hade många sökt sig till kvarnen, redan i förväg.
Trots låg vattennivå i dammen kunde kvarnen hållas igång hela tiden. Kaffe serverades och det var en gemytlig stämning. Det var ett 60-tal personer som kom till mölledagen.
/SvenH

 

Lönsbodadagen 7 maj

Lönsbodadagen kunde inte fått ett bättre väder. Sol och sommarvärme lockade ut mycket folk till de olika aktiviteterna.
Till Korgmuseet kom det över hundra personer och passade på tillfället att titta på den unika fabriken, med sina remtransmissioner och speciella maskiner.
Till veteranbrandbilen var det lång kö hela tiden och alla ville åka. Trots ett par längre motorstopp, hann ändå 185 personer åka med en runda i byn. Det inbringade 1 850 kr , som nu går vidare till Barncancerfonden.
/SvenH

 

Succé för Valborgsfirandet i Bygdegården

Valborgsfirandet vid Bygdegården i Ö. Flyboda blev till en riktigt fin familjefest, med många barnfamiljer. Till synes en mycket nöjd publik.
Många passade på att gå den natursköna bingorundan. Ett par hundra brickor såldes.
Firandet inleddes med underhållning av trubaduren Christer Pilelöw från Mörrum. Det blev många kända visor, men även några mindre kända, ur vår svenska visskatt.
Medan majbålet tändes och fick ta fart, vårtalade Eva Svensson, Nyteboda. Innan hon hälsade våren välkommen, hann hon med att berätta om bakgrunden till valborgsfirandet och om den heliga Valborg.
Under tiden hade majbålet tagit sig med höga flammor, medan räddningstjänsten bevakade att elden inte spred sig i det torra gräset.
Firandet avslutades med att Snapphanekören sjöng våra vackra vårsånger.
Drygt trehundra personer kom till Bygdegården. Det fanns även lotteri och loppis, samt serveringar av värmande kaffe- och korv.
/SvenH