Husby-Rekarne Hembygdsförening

Missa inte bilderna på Bygdeband!

Titta gärna in på vår sida på Bygdeband där vi samlar fotografier från bygden.

Husby-Rekarne på Bygdeband

Vill du bidra med kunskap om ditt hus, eller andra hus i bygden? Vi har grupper i Skogstorp, Hållsta och Bälgviken som arbetar med att samla foton och information om platser och personer. Hör av dig till Maria Melin på mailadress :

hyttkrans


Vill du veta historien om ditt hus?
Eller vill du berätta den för andra?

På hembygdsföreningens möte den 15 januari i Hållsta berättar vi mer om vårt arbete med Bygdeband.
På Bygdeband.se samlar vi information och fotografier från bygden och vi behöver just Din hjälp. Bygdeband är en databas på internet där man kan registrera och söka information om platser, personer, gårdar, torp m.m.Du kanske vet mer om bygden som du vill dela med dig av?
Exempel på frågor som är intressanta:

  • När är huset byggt?
  • Har huset ett namn, mer än gatuadressen?
  • Vilka bodde där innan dig?
  • Finns gamla fotografier på ditt hus?
  • Har huset inhyst någon affärsverksamhet?

Ta med dig fotografier och fakta om ditt hus eller något annat hus i Skogstorp, Hållsta eller Bälgviken och kom till mötet.

Var? IK Standars klubblokal, Hållsta

När? 15 januari 2015 kl. 18.30

Kaffeservering finns.
Hoppas vi ses!


#14 Restaurang Höjden
”På Höjdens parkett, man dansar så lätt”. Det bevingade uttrycket kommer från restaurang Höjdens glansdagar på 1930-talet. På söndagarna hade man ”The dansant” klockan tre. Då kom Eskilstunabor ut med buss eller cykel för att roa sig. Här kunde man dricka te, äta mat och dansa. Höjden tros ha varit ett av den tidens inneställen för Eskilstunabor.

Rebecka Jonsson

Fotograf: Rebecka Jonsson


#13 Thure Petterssons affär
1925 övertogs affären av Thure Pettersson, som fortsatte verksamheten till 1970. Den bestod av tre delar, var och en med sin ingång. Det var mjölkaffären, speceriaffären och charkuteriaffären. Det fanns bla ett glasskåp med skjutdörr stående på disken, där förvarades falukorv och ost. Det var inte tal om kylning, bara förvaring. Många minns hur gott det doftade i denna affär.

Rebecka Jonsson

Fotograf: Rebecka Jonsson


#12 Skogstorps station
Byggt 1908. Här stannade tågen fram till 1964. Huset är ombyggt 1986-87 och inrymmer idag sju lägenheter. Det gamla stationshuset som stod på platsen tidigare byggdes 1877 och flyttades till Torpa.

Rebecka Jonsson

Fotograf: Rebecka Jonsson


#11 Rosenfors fabriker
Bröderna Liberg startade sin fabrik 1864. Här tillverkades bl a skridskor, strykjärn, hyvel- och huggjärn samt bessman. Flera av dessa verktyg hittar ni på Nisse Melins bord i dag under Rosenforsparkens dag (var den 1/9-2013).
På 1870-talet uppförde Bröderna Liberg Rosenforsparken i engelsk stil. Främst för deras egna behov av grönsaker och växter, men parken användes även som rekreation. Här kunde man bl a hitta en kägelbana och en näverkoja samt flera växthus.

Rebecka Jonsson

Fotograf: Rebecka Jonsson


#10 Skogsudden – Skogstorps första konsumaffär
Upprinnelsen till konsumföreningen i Skogstorp var en liten delningshandel vid Rosenfors fabriker. 1901 omvandlades Rosenfors arbetares delningshandel till Skogstorps konsumtionsförening. 1915 flyttade man in i Skogsudden.

Rebecka Jonsson

Fotograf: Rebecka Jonsson


#9 Magasin till kvarnen Rosenholms kvarn
Kvarnen revs 1952 när broarna byggdes och vägen flyttades. Kvar står bara magasinet. Vägen går i dag delvis där kvarnen stod.

Rebecka Jonsson

Fotograf: Rebecka Jonsson


#8 Kraftstationen
Stod färdig 1908. Användes till valsverket och Rosenfors fabriker. Det finns fyra generatorer, varav två är från 1908 och två är av nyare modell.

Rebecka Jonsson

Fotograf: Rebecka Jonsson


#7 Skogstorps gård
En gård med gamla anor, så långt tillbaka som till 1500-talet. Man vet att arbetsledaren för bygget av Karl IX:s kanal (1595-1610) bodde här vid Skogstorps gård.

Rebecka Jonsson

Fotograf: Rebecka Jonsson