Sommarsatsning från Boo hembygdsförening, vandra i Boo.

Den kommer att presenteras här och på facebook, den första delen börjar nära hembygdsgården så det passar bra med ett besök där innan ni startar.

 

För den som vill orientera sig i Kommunen så går det bra med den här översiktskartan: Bookarta.pdf

Del 1. Vilse i Orminge

Karta över Orminges närhet: Del 1 Orminge.pdf

Beskrivning:

1 Porsmossen– en stenmur
Nu befinner du dig i kanten av den stora Porsmossen

Som sträckte sig från Värmdövägen till stenmuren du ser framför dig. Stenmuren avgränsar kanske mossen från landsvägen från Skurusundet till Värmdö kyrka som passerar här framför dig. Porsmossen kom särskilt under 1800-talets senare del att dräneras ur och på 1920-talet byggdes den nya Värmdövägen genom mossen. Ytterligare senare, när Boo kommuns reningsverk i Kummelnäs byggdes hamnade namnet där ”Porsmosseverket”.
Om du korsar landsvägen eller Bäcktorpsvägen och passerar hembygdsgården, går upp mot gångtunneln så kommer du träffa på bäcken från Vitmossen på väg ner mot Glasbrukssjön. Om du följer bäcken uppåt så kommer du fram till en öppen yta på vänster sida.
2. Vitmossen
Det som idag heter Centrala parken var tidigare en mosse. Även om mossen i sig är borta så fungerar parken som en vattensamlande yta och precis som på mossens tid avleds vattnet förbi hembygdsgården fast nu i en kulvert.
Nu fortsätter vi stigen framåt med mossen till vänster om dig fram till Nybackastigen. Där går vi till höger. På vänster sida passerar vi då Nybackaskolan som var en av skolorna som byggdes tillsammans med Orminge. När centrumhuset passeras på vänster sida passeras även den äldre skolan som revs när Orminge byggdes. Den hette Tollare skola eftersom den låg på Tollares mark.
Strax innan vi går ut på gångbron lämnar vi Tollare för den här gången och går in i Lännersta. Nu kommer vi in i ett ganska stort område kallat Nybacka som omfattar nästan hela Lännerstas del norr om Värmdövägen. Nybacka såldes 1917 till arkitekten och byggmästaren Carl Kempendahl i Dufnäs. Av en skiss och tidningsartiklar från slutet av 1910-talet och början på 1920-talet framgår att Kempendahl tänkt sig att en järnväg skulle passera i södra ändan av Nybacka och att Nybacka skulle ha styckats i tomter. När vi kommit över bron har vi kanske fortfarande en skogsdunge på höger sida och hantverkshuset på vänster sida. Nu har vi kommit till två av Kempendahls styckade tomter, två hus med namnet ”Målsätra” en tidig ägare till fastigheterna var konstnär, kanske kan namnet komma sig av måleri?
I och med att vi korsar även den andra bron så tar vi klivet in i Nybacka villaområde, styckat i mitten av 1950-talet och började ganska snart bebyggas. Efter bron håller vi höger och höger så att vi går in på grusstigen och ytterligare höger. Här finns stenläggningar och trädgårdsrester. Den som har bra syn kan träffa på två trappor. Gör du?
3. Den trapp som är utmärkt i kartan ligger närmare bron än den andra.
Vi går tillbaka upp på gångstigen och följer gångvägens bro över bussvägen genom Östra Orminge. Följer stigen till vänster. Strax lämnar vi Lännersta och kommer in i Mensätra, nerför backen och till Brannhällstigen. Där håller vi vänster och direkt till höger ligger några större stenar. Här låg:
4. Torpet Brannhäll från 1800-talets mitt (av någon orsak flyttades torpet senare närmare landsvägen). Vi följer gångvägen, under Mensätravägen, på höger sida har vi Länsmansträsket, Brannhällssjön eller Sarvträsk. Till vänster har vi nu Boo sjukhus (under planering satt som annexsjukhus till Mörby lasarett). Vid den öppna platsen i hörnet på Ormingehus låg 5. Brannhäll, ytterligare ett hus byggdes alldeles intill vägen. 6.
Nu håller vi gamla landsvägen eller Hasseluddsvägen, till höger. På höger sida kommer vi nu passera ett antal hus, samtliga byggda på 1930-40 och in på 1950-talet. Vägen utgör gräns mellan Mensätra och Rensätra. När vi gått igenom tunneln under Ornövägen ska vi hålla koll åt vänster, nu svänger vi in i Korset, som är en del av Rensätra. När vi passerar förskolan så tittar vi åt höger och ser två hus:
 
Det är:
7. Grantorp, eller Korset 2. Det äldsta huset är byggt i början på 1900-talet. Korset var tänkt att genomkorsas av en järnväg.
Vi fortsätter framåt, efter bollplanerna på vänster sida har vi två skogsområden, varav det ena är bebyggt. Därimellan går en väg, byggd på 1950-talet. Den vägen förband oljehamnen i Telegrafberget och Hasseluddsvägen.
8. Här mitt i Korset verkar också den tidigare nämnda järnvägen ha haft ett bredare område? Kanske skulle här ha legat en station, Korset? Vi tar valfri gångväg över eller runt Skarpövägens bostadsbebyggelse och tar oss fram till övergångstället mot Myrsjöskolan.
Nu är vi åter på landsvägen, i kartan heter den Mensätravägen, även här fungerar vägen som gräns mellan Mensätra och Rensätra. Strax efter att vi passerat skolbyggnaden på höger sida så svänger vi höger in på en väg, Malms väg. Vi följer den. Över sandlådan och nästan fram till bollplanen. Nu vänder vi blicken västerut, mot skolbyggnaden. Här ligger:
9. Björkhaga. På 1800 härjade koleran på Värmdön och många andra ställen. Behovet av begravningsplatser var stort. Här intill landsvägen anlades en. Det visade sig dock att begravningsplatsen föll i glömska och på 1920-talet avsöndrades och såldes fastigheten Björkhaga. Den nya ägaren träffade på begravningsplatsen vid arbete med odlingsland och församlingen tog hand om de begravda.
Vi går tillbaka mot landsvägen men strax innan vi går ut på den på 1950-talet uträtade och förbättrade vägen korsar vi den gamla dragningen (orange färg) här träffar vi på en sk milsten.

10, till den finns en av kommunen nyuppsatt skylt. Ni kan ju jämföra vägens dragning på den kartan och den karta som tillhör den här texten.
Vi tar höger på Mensätravägen, nu blir den lite svår att följa men vi går fram till gångtunneln, genom den och går fram till bussvägen vid Storholmsvägen, nu passerar vi några hus intill Källängsvägen och strax innan busshållplatsen svänger vi vänster ner på Tallbacksvägen eller Orkanvägen om man så vill. På vänster sida får vi nu ett odlingområde. Här fanns ett trädgårdsmästeri från 1930 talet, på höger sida har vi tomter. Vi kommer ner till Boovägen, eller Stiltjevägen där svänger vi vänster, i höjd med förskolan gör den gamla vägen mellan Boo kyrka ( kapell) och Mensätra en sväng,
11. Här finns ett par byggnader från en 1800-talskarta, här någonstans låg även Mensätra såg, som var verksam i slutet på 1920-talet och lades ner 1931.
 


Förening:

Boo Hembygdsförening

Skapad av: Magnus Sjöstedt (2023-06-17 20:48:08) Kontakta föreningen
Ändrad av: Magnus Sjöstedt (2024-03-02 21:06:49) Kontakta föreningen

Kontakta oss

 Nämdöstigen 2 132 34 Saltsjö-Boo
 Nämdöstigen 4 132 34 Saltsjö-Boo
 070-899 63 18 (ordföranden)[email protected]