Om oss

Yxnanäs Hembygdsförening bildades 1921. Föreningens ändamål var att verka till att åstadkomma ett museum för hembygden. Styrelsen som valdes var folkskollärare C.A. Johansson, stationsföreståndare Carl Löfgren, handlaren Hjalmar Karlsson, byggmästare Carl Öhrström, hemmansägare August Niklasson, Oskar Karlsson och Valfrid Johansson.

Föreningens ändamål var att samla hembygdens säregna gamla kuriositeter, minnesmärken och...

Läs mer >

Nyheter

Hembygdsföreningen inbjöd till höstfest i Gamla skolan för årets medhjälpare.

Menyn bestod av olika sorters pajer med sallad: Allsång, lotterier, kaffe med kaka avslutade kvällen.

Musikunderhållare och allsångsledare var Bengt Sandholm, Ingrid Rube och Leif Johnsson. 

Läs mer >

Tema: Näversaker och väskor.

 
 
 

 

 
 
 

Läs mer >

Bolagssågens ångmaskin har äntligen fått sin skorsten. En godkänd kontrollbesiktning och det är dags att köra igång.

 

 
 
 
 
 
 

Läs mer >

Strålande sol och flaggan i topp.

Söndagen den 11 aug. var Yxnanäs Hembygdsförening värd för gudstjästen i "Gamla skolan". På grund av blåsten hölls gudstjänsten inomhus. Ingmar Eriksson predikade, Göran Mård läste episteltexten, musiker var Britta Mård och Gert Blom.

26 personer deltog i gudstjästen. Efter gudstjänsten fortsatte gemenskapen med egen medhavd...

Läs mer >

Vi har sommaröppet i Gamla Skolan alla söndagar fr o m 30 juni t o m 1 sept mellan klockan 13 och 15. Välkomna att bese 1000-tals gamla föremål, Håkanssons gamla lanthandel, skolfoton på alla klasser från Yxnanäs, skollärare Johanssons gamla fotoalbum med 100-tals bilder mm.

Läs mer >

Se kompletterande information om torpet Kulladal. Gå in på menyn uppe till vänster (till höger i mobilen) och tryck på plustecknet efter Gallerier, scrolla ner till "Kulladal, torpet i skärsnässkogen".

Ett 50-tal personer kom till brasan i Yxnanäs. Vårtalet hölls av Lena Sandin Wranker från Lidanäs. Och Leif Johnsson var, som så många gånger förr, allsångsledare. 

 

Tack till alla som kom. 34 personer tippade och fler gick rundan. Det var den yngre generationen, som lyckades bäst. Arvid Johansson hade 9 rätt, Linus Gideson och Hilma Johansson hade 8 rätt.

Läs mer >

Till Yxnanäs Hembygdsförenings årsmöte kom ca 40 personer, som förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar fick ta del av en föreläsning om biodling. Vi tackar Thomas Karlsson för ett mycket intressant och lärorikt framträdande.

Läs mer >

 

Finnes att köpa.

Boken "Nittonhundratalets Yxnanäs - från tätort till gränsbygd". En by, ett samhälle under 100 år, dess människor, dess historia och dess utveckling, med lokala profiler i närbild. Kostnad 200 kronor.

"Ulvamoboken". Kostnad 150 kronor.

Hembygdsfilmen från 1954 på CD-skiva, "I leende gränsbygder". Kostnad 200 kronor.

USB-minne "I leende...

Läs mer >

Denna soldatkista kommer från Kalmar regemente, Konga kompani, rote 88 Munkamåla Lockagård.

Citat:"Enligt reglementet var rotehållaren skyldig att tillhandahålla en tät kista på en halv alns (29,7 cm) höga fötter från golvet på det att råttor icke må skära hål i kistans botten. Skolades persedlarna en gång...

Läs mer >

Hembygdsföreningen inbjöd till Höstfest i Gamla skolan för årets medhjälpare. Det bjöds på goda smörgåstårtor, som Mimi fixat. Allsång med ackompanjemang av Leif. Det visades en film från 1959, då Håkanssons affär firade 50 år. Det var många unga och gamla, som hastade förbi på filmduken. Allsång, lotterier, kaffe med kaka...

Läs mer >

Återigen succé för Konst & Hembygdsrundan. Ca 400 personer besökte Gamla skolan, förutom många besökare vid Bolagssågen med maskinhall för ångmaskinen.

Temat för 2023 var "Mått och vikter". 

På söndagen var även ett antal "amerikanare" på plats jämte en äldre modell av folkvagnen och en skinande Rolls Royce. Dessutom ett antal unga...

Läs mer >

Arbetet med ångmaskinen fortgår. Sista tuben är fastkragad och murningen är i stort sett klar.

Här visar vi några bilder från olika arbetsmoment.

 

Läs mer >

Visa fler

Aktiviteter

VÅRA BESÖKSMÅL

Gränsstenen vid gamla häradsvägen

Alltid tillgängligt.

Minnesstenen Gränsen på Broddamålavägen mellan Skärsjöhult och Broddamåla. En minnessten skulle anskaffas till Gränsen vid järnvägen för första spadtaget vid byggandet av Eringsboda-Elmeboda järnväg. Enligt obekräftade uppgifter var denna sten för liten och oansenlig. Därför restes en betydligt större sten vid Gränsen, där Axel...

Läs mer >

Hällkista i Yxnanäs

Alltid tillgängligt.

Arkeologen doktor Knut Kjellmark hade 1911 utforskat en hällkista belägen på Yxnanäs Storegårds ägor. Där gjordes fynd av en flintdolk samt diverse skärvor och benflisor.

 

Läs mer >

Milsten i Yxnanäs

Alltid tillgängligt.

Denna milsten är belägen utmed gamla vägen i Yxnanäs, ett par hundra meter sydost om "Gamla skolan".

 

Läs mer >

VISA MER