Om oss

Yxnanäs Hembygdsförening bildades 1921. Föreningens ändamål var att verka till att åstadkomma ett museum för hembygden. Styrelsen som valdes var folkskollärare C.A. Johansson, stationsföreståndare Carl Löfgren, handlaren Hjalmar Karlsson, byggmästare Carl Öhrström, hemmansägare August Niklasson, Oskar Karlsson och Valfrid Johansson.

Föreningens ändamål var att samla hembygdens säregna gamla kuriositeter, minnesmärken och...

Läs mer >

Nyheter

Konstrundan 3 o 4 sept 2022

Uppskattningsvis 325 personer besökte skolan. Många besökte också bolagssågen och smedjan.

Edith Jonsson ställde ut sina alster och sitt hantverk. Vackra oljemålningar, akvareller, batik, porslinsmålning, broderier, tenn, silver och lapptäcken fyllde skolsalen. Det var mycket uppskattat bland besökarna och stämningen runt kaffebordet var gemytlig med mycket prat och skratt. Ett fint...

Läs mer >

Gökotta

Älmeboda och Yxnanäs hembygdsföreningars gökotta vid Yxnanäs badplats den 26 maj 2022. De tappra elva, som trotsade vädret. I badplatsens omkädningsrum fick den medhavda frukosten intas under trevlig samvaro.

 

Valborgsmässofirande

Ett sextiotal personer hade mött upp vid gamla skolan. Efter vårtal av Peter Hammarström och de traditionella vårsångerna skedde samling i skolan för intagande av medhavd förtäring och gemytlig samvaro.

 
 
 
 
 

Läs mer >

Tipsrundan annandag påsk

En solig annandag påsk anordnades FK Ä/L:s tipspromenad av Yxnanäs Hembygdsförening. Den utgick från Gamla skolan, där det också bjöds på kaffe och museet var öppet.

Antalet besökare var 76 st. Tipspromenaden vanns av Annika Neikter, 11 rätt, 2:a Annacarin Mård och 3:a Jonas Thour. En särskild tävling anordnades för barnen,...

Läs mer >

Ulvamospelet - en stund i minnenas dal - hösten 2022

Ulvamospelet - hur blir det med det? En pandemi kom i vägen och stoppade alla planerade förställningar. Men skam den som ger sig. I februari 2022 träffades teatergruppen på nytt, för att sondera terrängen.

Vi vill så gärna hedra de hundratals obesuttna som haft sina hem i Ulvamon, medan tid är....

Läs mer >

Visa fler

Aktiviteter

VÅRA BESÖKSMÅL

Monumentet "Gränsen"

Alltid tillgängligt.

Minnessten på gränsen mellan Småland och Blekinge. Stenen restes vid byggstarten av sträckan Eringsboda-Elmeboda 1908. Monumentet restaurerades 1996.

Läs mer >

Håkanssons gamla lanthandel

Alltid tillgängligt.

Hur det kunde se ut i en gammal lanthandel.

Läs mer >

Krusamåla Gravfält

Alltid tillgängligt.


Krusamåla Gravfält
Från
stenåldern och bronsåldern
Cirka
3000-3500 år gammalt

Här finns två hällkistor från stenåldern och två resta Bautastenar
från bronsåldern. Inga större fynd har hittats här. Endast en
flintdolk , flintskärvor och krukskärvor.
Före 1920 voro endast 5 hällkistor kända...

Läs mer >

VISA MER