Rätt svar Tipspromenad 30/8

Grattis säger vi till Bo Franzén som vann gårdagens tipspromenad på utslagsfrågan.

Bo hade tillsammans med 2 andra deltagare 8 rätt men vann då han gissade närmast på pastabitarna. Rätt svar var att det fanns 491 pastabitar i bruken, Bo gissade 316 st. Välkommen att hämta ett paket kaffe på söndag.

Söndagsförmiddagen välkomnade oss med strålande sol och ca 75 personer deltog på tipspromenaden.
Tack för att ni kom och för en rolig förmiddag!

Nedan gårdagens frågor och rätt svar i fet stil.

Hoppas vi ses på söndag igen! 

Fråga 1 FÅGLAR
Vilken av följande fåglar tillbringar vintern i Syrien, Saudiarabien och nordöstra Afrika?
1: Domherren
X: Göken
2: Näktergalen

Fråga 2 FILM
Seven är en amerikansk film från 1995 i regi av David Fincher. I filmen kan vi följa de två poliserna David Mills (Brad Pitt) och William Somerset (Morgan Freeman) som hamnar i en desperat jakt efter en seriemördare som mördar sina offer efter De sju dödssynderna.
Vem spelade seriemördaren i filmen?
1: Kevin Spacey
X: Ralph Fiennes
2: Adam Goldberg

Fråga 3 NORRKÖPING
På rådhustornet i Norrköping sitter kommunens skyddshelgon och tittar ut över Bråviken.
Vad heter skyddshelgonet?
1: Paolo Francesco II
X: Sankt Hans
2: Gull-Olle

Fråga 4 FOTBOLLS VM 2018
VM-turneringens första röda kort delades ut redan 3 minut in matchen, när han stoppade bollen med armen inne i straffområdet.
Vilken spelare var det som fick VMs första röda kort?
1: Roozbeh Cheshmi, Iran
X: Carlos Sanchez, Colombia
2: Yohan Ben Alounae, Tunisien

Fråga 5 KONST
Mona Lisa är Leonardo da Vincis mest berömda porträtt, framför allt omtalad för sitt hemlighetsfulla leende. Leonardo själv gav aldrig sitt konstverk någon titel. Namnet Mona Lisa fick konstverket av Giorgio Vasari som publicerade en biografi över konstnären 31 år efter dennes död.
Vilket lär vara Mona Lisas fullständiga namn?
1: Lisa Gherardini
X: Monica Lisa Viliandi
2: Mona Presio

Fråga 6 GRUNDÄMNE
Selen är ett icke-metalliskt grundämne, som bland annat förekommer i jorden samt i viss rök och damm. Det är ett spårämne men är mycket giftigt i större mängder.
Vilken svensk kemist och naturforskare upptäckte grundämnet Selen?
1: Johan August Brinell
X: Karl C. Selen
2: Jöns Jacob Berzelius

Fråga 7 GLASS
Häagen-Dazs är ett amerikansk glassföretag som grundades 1961 av Reuben och Rose Mattus i Bronx i New York. Namnet Häagen-Dazs är påhittat i syfte att låta som att det har en koppling till ett annat land. Reubens dotter Doris Hurley har berättat att hennes far satt i flera timmar vid köksbordet och rabblade konstiga, påhittade ord tills han fann ett företagsnamn han tyckte om.
Vilket lands karta fanns på Häagen-Dazs glassförpackningar de första åren, trots att det inte finns någon som helst koppling till glassmärket?
1: Danmark
X: Nederländerna
2: Belgien

Fråga 8 DALMATINER
Dalmatiner är en hundras med Kroatien som officiellt hemland. Rasen är känd för sin vita päls med svarta eller leverbruna prickar.
När får dalmatinervalpar sina prickar?
1: Prickarna har de redan när de föds
X: När de är cirka ett halvår
2: Efter några veckor

Fråga 9 GEOGRAFI
Ögruppen Maldiverna i norra Indiska oceanen består av 26 atoller med 1 192 öar varav 200 är bebodda. Befolkningen är cirka 300 000 personer och Maldiverna är världens plattaste land, med en maximal naturlig höjdnivå över havet på ca 2,3 meter.
2008 hade huvudstaden och huvudön en befolkning på cirka 113 700 invånare. Vad heter den?
1: Malé
X: Tinadu
2: Alif Alif

Fråga 10 LAMBORGHINI
Allting startade 1949 med att grundaren Ferruccio Lamborghini började bygga traktorer och motorer. Företaget utvecklades till att bli en av Italiens ledande traktortillverkare. Anledningen till att Ferruccio Lamborghini 1963 började att utveckla en egen sportbil var att han hade blivit missnöjd med den Ferrari han hade köpt. Den första sportbilen Lamborghini 350 GT lanserades 1963 tillsammans med Lamborghini 400 GT – detta innan den första stora succén kom – den klassiska Lamborghini Miura (1966).
Vilket bilföretag äger Lamborghini idag 2018?
1: Chrysler
X: Fiat
2: Volkswagen

Fråga 11 BEYONCÉ
Beyoncé Knowles är född och uppvuxen i Houston i Texas och hennes karriär som sångare började i slutet av 1990-talet med musikgruppen Destiny's Child. En grupp som skapades och drevs av Beyoncés far, Matthew Knowles. Den 4 april 2008 gifte hon sig med Shawn Carter, mer känd som Jay-Z.
Hur många barn har hon och Jay-Z tillsammans?
1: 1
X: 2
2: 3

Fråga 12
”THE EAGLE HAS LANDED”
Klockan 21.17 svensk tid den 20 juli 1969 tog den amerikanska månlandaren Eagle (örnen) mark på månen. Nästa dag klockan 03.56 landsteg astronauten Neil Armstrong som den första människan på månen. – ”Ett litet steg för människan, men ett stort steg för mänskligheten”. Det var Armstrongs första ord när han hade tagit de första stegen på månen.
Vem är den senaste människan som har gått på månen?
1: Jurij Gagarin
X: Edwin ”Buzz” Aldrin
2: Eugene Cernan

Pastabitar: 491 st


Editerad av: Charlotta Ehring Buckle (2020-09-06 17:54:41)