Stugor

Stugor

Uggletorpsstugan

Uggletorpsstugan är Vittsjös äldst bevarade stuga. Den är ursprungligen byggd år 1725 men skänktes till hembygdsföreningen 1925 av Zander Nilsson,den finns nu att se på Strandgatan i Vittsjö.

Uggletorpsstugan ligger mycket vackert högt uppe på en tallbacke med utsikt över Vittsjön. Stugan har en inredning i genuint 1800-tal med allt som tillhörde den tiden. Stugan är även försett med ett halmtak, en vällingklocka och ett vagnsskjul, väl värt ett besök alltså.

Tidemanstorp

Tidemanstorp blev byggt 1819 och följde sedan släkten i generationer ända fram till 1958 då torpet såldes på auktion. Torpet ligger ganska ödsligt några kilometer utanför samhället men det är en härlig skog  som finns här runtomkring så ett besök hit är absolut inte ogjort.

Blir man törstig är det inga problem heller för det finns en vattenkälla med klart och fint källvatten bara 50 meter från huset, denna källa var för övrigt den enda möjligheten för de boendei huset att få vatten. Många som vandrat skåneleden känner säkert till detta  smultronställe då skåneleden går alldeles intill.

Vid Tidemanstorp hålls dessutom varje år ett ”höstagille” och friluftsgudstjänst.

 

Emmaljunga hembygdsstuga

I Emmaljunga finns hembygdsföreningens stuga, en byrestuga en km in på vägen mot Bökholm. Stugan är i föreningens ägo sedan 1978. Stora delar av stugan renoverades vid övertagandet.

Stugan är flyttad till platsen på 1890-talet, och var bebodd fram till 1945. Stugan har varit samlingsplats för religiös verksamhet och där har funnits ambulerande skola. Stugan är samlingsplats för föreningars samlingar.