På fredagskvällen den 8 november var ett flertal marschaller tända framför Pallas stuga i Emmaljunga. Inne var det varmt och gott, och ljus var tända på borden. Där fanns det också fat med olika grönsaker, rotfrukter och kryddor.

Strax fylldes huset av glada röster från 8 barn och 5 vuxna i alla de åldrar. Clesia och Karin hälsade välkomna och bad dem sitta gruppvis. Detta var Ungdomsgruppens 5:e sammankomst för i år. Först repeterade ja även t o m lärde vi oss namnen på alla grönsakerna. Men hur förvarade man sådana och annan mat förr i tiden, när man inte hade kylskåp och frys? Vi pratade om yrket iskarl, som sågade upp stora isblock i de frusna sjöarnas is. Dessa förvarade man under ett tjockt lager av isolering på alla sidor, och det var mestadels sågspån men även halm. Isen såldes sedan under sommaren till de som hade isskåp, och det var iskarlarna som levererade dessa först med häst och vagn, sedan med lastbil. Isskåp var vanliga i fina hem och på restauranger. På 50-60-talet blev kylskåp vanligare och på 50-talet kom även frysboxen, och då försvann detta yrke.

Vi tog också upp att många hade jordkällare, där man kunde förvara rotfrukter, frukt och konserver. Några barn hade en sådan hemma även idag. Karin visade också en bild på en konserveringsapparat med konserveringsburkar, som flitigt användes förr i hemmen.

Denna kväll skulle vi göra en inläggning. Grönsakerna skulle skäras i bitar på olika sätt enligt recepten. Efter att man tvättat händerna, var det full fart! Sååå duktiga barnen och ungdomarna var, så strax var skålarna fyllda. Efter hand fick grupperna gå ut i det gamla köket och koka grönsakerna lite lätt. Sen var det att mäta upp och koka vatten, socker och ättika till en ättikslag. Den hälldes över de avrunna grönsakerna. Detta tog man så med sig in i rummet, där man hällde upp i rena, nya burkar. Dessa fick man ta med sig hem, och förhoppningsvis smakade det gott dagen därpå, kanske på en smörgås eller till maten. Under väntetiden serverades rosenbröd med ost eller honung.

Någon behövde besöka dasset. Då var det att ge sig ut med en liten lykta, och det var kul och spännande. Tvätta händerna fick man göra där ute i ett litet handfat. Tänk om det varit minusgrader! Ja, det var annat än att gå på toa i våra varma fina toaletter!

Klockan närmade sig 8 på kvällen och det var dags att avsluta. Nästa träff blir i Vittsjö museum, gamla skolan, och då är tanken att vi ska stöpa ljus. Tack alla som kom och välkomna till nästa träff.


Förening:

Wittsjö Hembygdsförening

Skapad av: Wittsjö Hembygdsförening (2024-11-12 19:52:07) Kontakta föreningen
Ändrad av: Wittsjö Hembygdsförening (2024-11-25 21:14:38) Kontakta föreningen

Kontakta oss

 c/o Lars Ivansson, Lyckåsavägen 4, 282 62 Bjärnum
 Verumsvägen 1, Vittsjö
 Swish 123 266 56 77 070-456 02 84[email protected]