Enligt lång tradition firades en Hembygds- och Hemvändardag i Vittsjö söndagen den 29 oktober 2023. Dagen inleddes med gudstjänst i kyrkan. Präst för dagen var Christer Frostensson, som hälsade alla välkomna och inbjöd de, som anmält sig, till en träff efteråt i Församlingshemmet. När man möts en sådan här dag, kommer förstås många minnen att dyka upp och säkert tänker man också så här: Men nu då, varför har det blivit så här med allt våld, skjutningar, krig och elände? Christer visade på vikten av att vi inte nedslås utan visar utåt vår tro på det goda och att vi sprider glädje och framtidstro!
Under gudstjänsten medverkade förstås hembygdsföreningens sånggrupp. De framförde vid tre tillfällen följande sånger: Hembygdssång, Barnatro, Högt på ett berg, Jag behöver ej förstå, En sång om kärlek samt Det finns en källa.
En av psalmerna som sjöngs gemensamt var När sorgen känns tung i mitt sinne. Den har skrivits av den nyss avlidne Lars Berghagen och den kändes så aktuell.
Nu var det dags att bege sig till Församlingshemmet, där sånggruppens medlemmar dukat upp och förberett för de som anmält sig. Karin hälsade å sånggruppens vägnar alla hjärtligt välkomna och speciellt verumsbördige Mats Pettersson, som senare skulle berätta om Vittsjö från Verums horisont. Så var det dags att inta Ägga-kakorna med lingonsylt och morötter och alla lät sig väl smaka!! Efter mycket prat smakade det gott med en kopp kaffe och en hembakad kaka därtill.
På något gott väntar man aldrig för länge, men nu hälsades äntligen Mats Pettersson välkommen fram. Förutom att berätta så entusiastiskt om hur han som liten påg såg på Vittsjö och livet där, visade han bilder och berättade om flera Vittsjö- och Verumsbor, som kommit att betyda mycket för båda byarna och om speciella händelser t ex Spanska sjukan som slog till hårt i Verum.
Karin framförde ett hjärtligt tack för en så fantastiskt trevlig berättelse och för att vi fått ta del av så mycket kunskap om byarnas historia! Verkligen intressant och inlevelsefullt!  Mats fick en riktigt varm applåd av åhörarna.
Tack framfördes också till alla som kommit hit denna dag. Vi får hoppas att traditionen kan få fortsätta.
Programmet för dagen var slut och det var dags att ge sig hemåt efter en trevlig eftermiddag tillsammans.


Förening:

Wittsjö Hembygdsförening

Skapad av: Karin Persson (2023-11-05 12:51:25) Kontakta föreningen
Ändrad av: Karin Persson (2023-11-28 18:15:41) Kontakta föreningen

Kontakta oss

 c/o Lynn Heurlin Karlsson, Liakroken 5, 282 66 Vittsjö
 Verumsvägen 1, Vittsjö
 Swish 123 266 56 77  070-777 79 05[email protected]