Lördagen den 2 september 2023 firades Zickermandagen på biblioteket i Vittsjö. Anette Mjöberg hälsade 40-talet åhörare välkomna. Ja, vad hände med de flickor som gick på vävskolan här? Det fick vi bl a svar på av Siv Liljeqvist, Viken, bördig från Aggarp i Bjärnum. Här kommer ett litet sammandrag av föreläsningen.
Lilli Zickerman besökte Stockholmsutställningen 1897. Då blev hon besviken på allt det nya, som hon tyckte var fult, och ville starta en förening för att bevara det gamla i stället. Hon bildade därför 1899 Föreningen för Svensk Hemslöjd. Lilli kuskade runt och inventerade med hjälp av Elsa Svensson senare Gullberg olika textilier som fanns ute i hemmen. Lilli lånade och fotograferade. Hennes bror Sven kolorerade dem. Fram till 1931 blev det sammanlagt 24 000 st foton!!! För att få fram rätt färg klipptes små trådar av från baksidan som färgprover. Hon höll också vävkurser. Den första var jan-febr 1908 och hade 21 deltagare. Lilli hade en önskan att äga en liten bit jord. Den fann hon i Vittsjö och köpte en stuga med tomt här. Hennes bror Tage, som var skulptör i Paris, flyttade hit. Han höll i snickarkurser. 1912 byggdes vävskolan. Tage gifte sig 50 år gammal med Maja Wahlstedt. Det var hon som senare höll i vävskolans växtfärgning. Lilli ville ha gamla mönster som inspiration men ville förnya textilier och tillverka mattor. Hon erbjöd Märta Måås-Fjetterström att komma till Vittsjö och vävskolan 1913.
Sivs moster Agda var elev på vävskolan liksom Nanny Nilsson och Agnes Brodd. Anna Bäck var lärare. Siv visade ett foto, där eleverna står samlade utanför en byggnad. Fotot kan vara taget 1908, men platsen är tyvärr okänd. Någon som känner igen byggnaden?
Till Baltiska utställningen i Malmö 1914 vävdes Sankt Göran och draken komponerad av Märta Måås-Fjetterström, den utgjorde första priset i ett lotteri. De som deltog i denna utställning fick ett minnesdiplom. Så även Agda och hennes diplom finns numera att beskåda i Zickermanrummet här i Vittsjö. Siv visade också Agda Bengtssons handskrivna betyg från vävskolan.
Agda startade eget i Bjärnum på 1920-talet och hade som mest ett tiotal anställda. Hon fick sex döttrar och har bl a gjort en matta till koret i Norra Åkarps kyrka, Bjärnum.
1935-45 tillverkade man mycket stora mattor. En vävstol var 4 m bred och till den bredden behövdes fyra väverskor. När en ännu större matta skulle tillverkas, satte man på lösa bårder vid sidorna. Det kunde bli så att man fick hyra en stor lokal, när man skulle fästa på dessa bårder.
Elsa Gullberg jobbade 7 år med Lilli Zickerman. Agnes Brodd arbetade en period hos Elsa Gullberg. Då vävdes bl a Svarta Diana, som Tändsticksbolaget hade beställt! Agnes Brodd designade och vävde också Brudmattan i Vittsjö kyrka. Väverskorna jobbade på ackord och det var ett lärlingssystem.
Siv fick motta en liten present som tack för en fantastiskt trevlig, intressant och givande föreläsning! Det blev förstås också en stor och varm applåd!!
Sedan fanns det möjlighet att följa med Claes Ruderstam på en kulturvandring med fokus på Zickermännen i Vittsjö. Ett trettiotal personer deltog.
På förmiddagen tillverkades grannlåt av granna saker som handsydda textilier, knappar, band mm. Det var en workshop med Luisa Carbonelli, som är textilkonstnär.