Smedjans dag 2014

Hembygdsföreningens ordf. Harry Eriksson hälsade besökarna välkomna till den för dagen säregna kyrksalen i smedjan, som var välfylld.
Hallaryds psalmodikongrupp hade kommit i god tid för att förbereda sin konsert med att noggrant stämma sina psalmodikon.
Dagens klockringning utgjordes genom hammarslag på städet av Magnus, Harry och Ingvar, varpå gudstjänsten inleddes med sång och psalmodikonmusik.
Gudstjänstförrättare var Kallin, som fann sig väl till rätta i detta ovanliga kyrkorum. Det var predikan i vanlig ordning
och en rad kända och mer okända psalmer sjöngs och spelades.
Efter gudstjänsten berättade Vidar Lundbäck om instrumentet psalmodikonets tillkomst på 1800-talet
och Hallaryds Psalmodikongrupp framförde en olika psalmer och låtar.
Det är Vidar som har förverkligat en ide, att tillverka och spela på detta ålderdomliga instrument som annars nästan fallit i glömska. Gruppen “ Psalmodikonisterna” leder han med den äran.
På den tiden när instrumentet var som mest i ropet hade vi i Virestad en duktig sång- och spelkvinna boende bara ett par hundra meter från smedjan. Hon gick under namnet “Maria på Sjöudden.” Till Sjöudden flyttade hon som nygift 20 åring 1870 och levde sitt liv där i ca 60 år.
Hon hade i sin ungdom varit barn- och ungdomskamrat med Kristina Nilsson (operasångerskan) och de var goda vänner till ålderns höst. En självskriven gäst på Kristinas 70 års kalas i Växjö var Maria. Då var det också en folkmusiktävling denna dag, där Maria tog hem andra priset med sång och psalmodikonspel. Vinsten var 20 kronor. En utställning  i bild och text om  Marias nästan 80 åriga liv fanns också här på smedjans dag som en programpunkt, gjord av Siv Johansson.
Det som smedjan är känd för, är som sig bör smide och hovslageri, och detta hade också sitt givna inslag.
Fyren flammade och för den intresserade fanns det möjlighet att prova på att smida.
Vi hade besök av den fina hästen Lillan, med fölet Nessla, som är en prisbelönt Nordsvensk brukshäst. Hon visades upp av de stolta ägarna Kristina och Magnus Björkman.
De 60-talet besökarna avslutade smedjans dag med ett gott eftermiddags kaffe.