SMYGSTART PÅ MIDSOMMARFIRANDET I HEMBYGDSPARKEN!

Som vanligt träffas vi kvällen före midsommarafton för att klä midsommarstången och fira in sommaren med sill och nypotatis.

Alla är välkomna att delta!

VÄLKOMMEN TILL VÅRT STORA MIDSOMMARFIRANDE I HEMBYGDSPARKEN I VIRESTAD!

Som vanligt blir det musik, midsommardans, lotterier och medhavd fikakorg. En svårslagen sommartradition som du inte vill missa.

Alla är välkomna!

 

En gammal tradition med studieresa för hembygdsföreningens styrelse återupptogs i år med en söndagsturné runt sjön Rusken.

Med Ricard som reseledare blev det bland annat besök i Hörnebo Skiffergruva och Braås hembygdspark. För den som är på jakt efter trevliga utflyktsmål i sommar kan de varmt rekommenderas. Nu klurar vi på...

Läs mer >

Söndag 21/5 träffades ett morgonpiggt gäng klockan 8 för gökotta vid Kronogårds kvarn.Verkligen en fin start på söndagen!

Om kvarnen vet vi att den uppfördes 1795 och är enligt Länsstyrelsens utlåtande av ett mycket ålderdomligt slag med ett stort kulturhistoriskt värde. Kvarnen var igång fram till 1929 då malningen upphörde....

Läs mer >

Kronogårds kvarn, 1922.
Kronogårds kvarn, 1922

Torsdag den 18/5 firade vi i samarbete med kyrkan Kristi Himmelsfärd med kyrkogårdsvandring.

Bo Håkansson lotsade oss med säker hand mellan intressanta gravar och bjöd på både fakta och anekdokter. Hembygdsföreningen serverade sedan kaffe och våfflor i Sockenstugan.

 

Tillsammans med SPF var det byavandring i Virestad den 9/5.

Med utgångspunkt i Hembygdsparken fanns det vandringsslingor både för de som ville ta en lite längre promenad och för de som vill hålla sig i parken. På vägen fanns en tipsrunda med rejält kluriga frågor.

Självklart blev det också en gemensam fikastund.

Nu är det vårstädat i hembygdsparken i Virestad!

Ett för dagen förstärkt styrelsegäng gjorde en städinsats 22/4 och räfsade parken efter höst och vinter och öppnade upp och vädrade i stugorna.

Förra årets röjning av träd och sly runt parken ger nu verkligen resultat - det är ljust och...

Läs mer >

Den 17/4 var det film i Släktforskarstugan!

Vi har haft turen att få låna filmer från Lars-Erik Ejneborns arkiv och denna gången tittade vi och framför allt lyssnade på Astrid Bengtsson i Bäckhult som berättade historier från gamla tider.

Ett trettiotal besökare mötte upp och passade också på fika och prata lite...

Läs mer >

Släktforskarstuga 230417

Gemensam forskarkväll i Sockenstugan!

Vi följde upp på vårt tema kring hur du släktforskar med en drop-in-kväll. Ett litet gäng rotade i arkiven och tittade på släktträd och album. En del frågetecken lyckades vi också räta ut.

Siv körde igång våffeljärnet så litet extra god fika blev det också!

 

 

Oj, vad mycket vi ska hinna med 2023!

Vi har ett gediget program för 2023 med ett gäng olika aktiviteter. Den preliminära listan ser du här nedan. Våra träffar i släktforskarstugan planeras in efter hand under året så håll ögonen på våra nyheter där de kommer att läggas ut.

Vi uppdaterar...

Läs mer >

Söndag den 12 mars hölls årsmöte i Sockenstugan, Virestad

På programmet fanns förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar även bildvisning och det traditionsenliga kringelkalaset.

Hela styrelsen hade gjort det enkelt för valberedningen och ställt sig till förfogande för omval vilket årsmötet sade ja till. Björn Martinsson avtackades för sina insatser som revisor under flera år...

Läs mer >

Oj, vad mycket vi hann med 2022!

Ett år går fort och mycket händer. Kika här i vår summering av året med hembygdsföreningen 2022 för en påminnelse om vad vi hittade på förra året. Nu längtar vi till att öppna hembygdsparken och dra igång säsongen på allvar igen!

Läs mer >

Vi drog igång släktforskarstugan igen den 22 februari.

Temat denna gång var just släktforskning - vi visade hur man enkelt kan komma igång och delade en del tips och tricks. Det fanns också möjlighet att få hjälp att söka i olika arkiv. Som vanligt hade Siv dukat upp med kaffe...

Läs mer >

FÅ INFORMATION FRÅN HEMBYGDSFÖRENINGEN VIA E-POST!

Nu är du välkommen att anmäla dig till vår e-postlista via formuläret på vår medlemssida. Då får du till exempel inbjudan till årsmöte via e-post och vi kan enkelt skicka dig information om nyheter och förändringar kring våra aktiviteter.

Hoppa till...

Läs mer >

Nu är det dags att förnya medlemskapet i hembygdsföreningen för 2023!

Medlemsavgiften hjälper till att bekosta bland annat det viktiga underhållet av våra byggnader och våra olika arrangemang som till exempel det stora midsommarfirandet.
Som medlem har du också tillgång till vårt digitala bildarkiv!

Din hundralapp bidrar till att...

Läs mer >

Lördag den 19/11 9.00 träffas vi i hembygdsparken i Virestad för att förbereda inför julstugan 1 advent.

Vi kommer bland annat tillverka de fina julbockar som brukar vara populära priser i vårt jullotteri. Häng med och lär dig av experterna hur man får till en julbock med tät man och...

Läs mer >

Välkommen till vår traditionella julstuga i hembygdsparken söndagen 27/11 16-18!

Vi firar första advent och julsäsongen med sedvanligt julmys. Vi inviger också vår nya energisnåla LED-belysning i parken som kommer att ge extra stämning (och göra att vi ser varandra bättre).

På programmet:

  • Fackeltåg från Kyrkan
  • Tomten tar emot önskelistor
  • Julbockslotteri
  • Kyrkan bjuder på...

Läs mer >

Tomte vid julstuga


Välkommen  till Sockenstugan den 14/12 kl 18.00!

Mats Lindström bjuder på berättelser och sånger som hör julen till. Utställning av gamla juldekorationer.

Julfika 20:-

VÄLKOMNA

 

Måndagen den 7/11 var det träff i släktforskarstugan.

Harry Eriksson lotsade oss igenom det händelserika 1800-talet med historiska fakta om utvecklingen i Sverige och världen - kryddat med lokala berättelser från virestadtrakten.

Som vanligt serverade Siv kaffe och kringlor.

 

Hösten har gjort sitt intåg och vi summerar föreningens senaste aktiviteter: Smedjans dag, Kyrkogårdsvandring och hembygdsföreningarnas höstfest i Ormakulla.

Lördagen den 17/9 bjöd vi in till smedjans dag i Arnanäs där smeden Ingvar var på plats och visade traditionellt smidesarbete. Det fanns utställning av äldre verktyg och information kring smedsläkten...

Läs mer >

Vi hade tänkt köra slåtter vid Kronogårds kvarn den 28/8 men nu har vi tänkt om.

Den vanliga slåttern är inställd och vi tar hand om ängen vid kvarnen på annat sätt. Vi har ett pågående arbete med röjning för att hålla undan sly på några av våra platser. Titta...

Läs mer >

SCENSOMMAR I KRONOBERG BJÖD PÅ TEATER FÖR BARN I ALLA ÅLDRAR!

Föreställningen Volter & Ampere kom till Virestad på sommarens varmaste dag. Trots hettan (eller kanske med hjälp av den) fick vi en rolig och tänkvärd föreställning om energi - det var full fart och glad musik. Det bjöds sedan...

Läs mer >

VolterAmpere

MITT I SOMMAREN BJÖDS DET PÅ VÅFFELCAFÉ TILLSAMMANS MED KYRKAN

Lokala musiker bjöd på ett gediget program med härlig musik och en hel del allsång. Stort tack till alla som kom och särskilt till Magnus och hans musikaliska kompisar som stod för underhållningen.

Vi i hembygdsföreningen körde våffeljärnen så det...

Läs mer >

Äntligen blev det ordentligt midsommarfirande i hembygdsparken igen!

Vi inledde med att klä midsommarstången kvällen före aftonen, som vanligt bjöds det på litet sill och nypotatis när stången kommit på plats. Det var många på plats och hjälpte till.

På midsommaraftonen fylldes parken vid det traditionsenliga firandet med musik,...

Läs mer >

Gökotta vid Pehr Hörbergs födelseplats i Övraön

Ett glatt gäng inledde mors-dags-firandet med en träff i det gröna. Virestads (och Sveriges) store konstnär Pehr Hörberg föddes i ett soldattorp i Övraön 1746. Platsen underhålls i samarbete med hembygdsföreningen och vi passade nu på att besöka den tillsammans för att...

Läs mer >

Pehr Hörberg, bild från Riksarkivet

Här kommer vårt späckade program för 2022!

Pricka in datum och tid i kalendern så ses vi under året. Håll ett öga här på hemsidan och i Viljanbladet om det skulle dyka upp någon ändring längs vägen. Alla aktiviteterna är upplagda med mer information under fliken aktiviteter. Hitta dit...

Läs mer >

Den 15 maj höll vi årsmöte i Bråthults Bygdegård

Vi brukar avhålla vårt årsmöte i början på mars men precis som med det mesta annat har även det påverkats av covid. För att vara litet mer på säkra sidan med smittspridning hade vi därför lagt mötet litet längre fram under...

Läs mer >

Mitt i allt julstök passade vi på att klämma in en träff i släktforskarstugan den 7/12.

Siv och Ylva hade förberett ett gediget material kring Spånghult och Garanshult. Vi fick en spännande genomgång av Spånghults historia och dessutom möta ett rikt persongalleri från trakten. För den extra intresserade fanns...

Läs mer >

TRADITIONELLA JULSTUGAN GJORDE COMEBACK!

Första advent, den 28/1,  var det full fart i hembygdsparken med vår julstuga. Det var fullt med besökare i de olika stugorna och stånden där det bland annat bjöds på:

  • Tomte som tog emot önskelistor och delade ut paket till alla...

Läs mer >

Den 12 oktober kunde vi efter ett lååångt covid-upphåll äntligen ta vid där vi pausade våren 2020!

Det blev en kväll med bygdeberättelser och folkminnen tillsammans med Mats Lindström från Västra Torsås. Med stor inlevelse bjöd Mats både på roliga och tänkvärda historier.

Som alltid blev det kaffe, kringlor och...

Läs mer >


19 SEPTEMBER FIRADE VI SMEDJANS DAG I ARNANÄS!

Vi tände upp i smedjan och smeden Ingvar visade hur smidesarbete gick till förr i tiden. Det var också utställning av blandade föremål från föreningens samling, försäljning av närodlade grönsaker med mera.

Inne i smedjan tillagades ässjefläsk över elden och för de...

Läs mer >

TRADITIONSENLIG SLÅTTER VID KRONOGÅRDS KVARN 28/8

Ett gäng med slipade liar, räfsor och glatt humör samlades i regnet vid Kronogårds kvarn i slutet på augusti för att ta tag i slåtterängarna runt kvarnen. Till stor glädje dök det också upp musikanter som bjöd på fiolspel till arbetet.

Kvarnen är en av de...

Läs mer >

Söndag den 15 augusti var det full fart med slåtter, berättarfestival med Sagobygden samt våffelkafé i hembygdsparken.

Liar och räfsor var framme för att göra fint i parken och inne i kyrkstallet var det laddat med våffeljärn. Gräsklippargänget och solen hade jobbat på under sommaren så det var inte mycket...

Läs mer >

Kenth och Ricard tar hand om slåttern
Berättarfestival i kyrkstallet_2
Harry svänger lien i hembygdsparken


ÖPPET HUS I  LILLE-PETER-JOHANS STUGA!

25/7 bjöd vi in till sommarcafé med öppet hus hos Lille-Peter-Johan i Haghult.

Ett 30-tal besökare passade på att kika in i hans stuga som ser ut precis som när han lämnade den 1948. Den lilla stugan är inredd för att passa Peter-Johans längd...

Läs mer >

ÄNTLIGEN ÅRSMÖTE!

Efter flera omplaneringar på grund av covid-restriktioner lyckades vi hålla det uppskjutna årsmötet den 11/7 i hembygdsparken i Virestad.

Samma dag bjöds även in till våffelcafé och friluftsgudstjänst i parken. Vi tackar alla som mötte upp för en trevlig eftermiddag tillsammans!

Söndag den 6 juni firade vi både nationaldagen och ”återinvigningen” av Ingeborgs i Mjärhult.

Efter ett större röjningsarbete och återställande av platsen i Mjärhult där den kloka kvinnan Ingeborg en gång bodde och verkade var det åter möjligt att se spåren av husgrunder och odlingsterrasser.

Vi fick celebert besök av självaste...

Läs mer >

Nu är takrenoveringarna klara och vi har nya fina tak på Framnäsladugården och Kyrkstallet i hembygdsparken.

Det har varit ett långt projekt med antikvariska utlåtanden, materialval, bidragsansökningar, offerter och till sist genomförande av själva renoveringarna. 

Läs mer >

Kontakta oss

 c/o Elisabet Gunnarsson, Uthövdan 2659, 343 91 Älmhult
 Virestads Hembygdspark Kajelund, Pehr Hörbergs väg, Virestad, Sverige
[email protected]

Om oss

Virestads Hembygdsförening är en aktiv och levande förening grundad redan 1925. Vårt främsta ändamål är att samla och vårda fornminnen och kulturvärden, samt att höja samhörighetskänslan och kärleken till hembygden.

Föreningen har i sin ägo flera olika samlingar av bruksföremål, såsom redskap och husgeråd, samt slöjd och hantverk från orten. Det finns...

Läs mer >

Aktiviteter

VÅRA ARRANGEMANG

MIDSOMMAR I HEMBYGDSPARKEN - "DAN FÖRE DAN" 22/6 18.00

22 juni 2023 18:00 - 22 juni 2023 21:00

SMYGSTART PÅ MIDSOMMARFIRANDET I HEMBYGDSPARKEN!

Som vanligt träffas vi kvällen före midsommarafton för att klä midsommarstången och fira in sommaren med sill och nypotatis.

Alla är välkomna att delta!

Läs mer >

MIDSOMMARAFTON I HEMBYGDSPARKEN 23/6 14.00

23 juni 2023 14:00 - 23 juni 2023 16:00

VÄLKOMMEN TILL VÅRT STORA MIDSOMMARFIRANDE I HEMBYGDSPARKEN I VIRESTAD!

Som vanligt blir det musik, midsommardans, lotterier och medhavd fikakorg. En svårslagen sommartradition som du inte vill missa.
Alla är välkomna!

Läs mer >

SOMMARCAFÉ OCH FRILUFTSGUDSTJÄNST I HAGHULT 9/7 14.00

9 juli 2023 14:00 - 9 juli 2023 16:00

Tillsammans med kyrkan bjuder vi in till den årliga friluftsgudstjänsten med tillhörande kaffeservering vid Lille-Peter-Johans stuga i Haghult.

Läs mer >

VÅFFELCAFÉ i HEMBYGDSPARKEN 30/7 14.00

30 juli 2023 14:00 - 30 juli 2023 16:00

Vi bjuder in till våffelcafé med allsång i Hembygdsparken. Det är ett gemensamt arrangemang med kyrkan.

Välkommen!

Läs mer >

EN KVÄLL I STALLET 18/8 18.00

18 augusti 2023 18:00 - 18 augusti 2023 22:00

Välkommen till en trevlig kväll i kyrkstallet!

Mer om programmet kommer när det närmar sig.

Läs mer >

SMEDJANS DAG 16/9 14.00

16 september 2023 14:00 - 16 september 2023 16:00

Lördag 16/9 14.00 är det dags för vår traditionsenliga aktivitet "Smedjans dag". Vi öppnar upp smedjan, sätter fyr i ässjan och dukar upp kaffeserveringen.

Mer om programmet kommer när det närmar sig!

Läs mer >

VISA MER