Välkommen till Lille-Peter-Johans i Haghult för sommarcafé i det gröna!

Kyrkan medverkar med en somrig friluftsgudstjänst. Hembygdsföreningen dukar upp kaffe med dopp.

 

Nordiska berättare besöker Sagobygden och berättar på tre utvalda sägenplatser på samma dag.

Det blir en blandning av spännande, roliga och rörande historier från när och fjärran. Kom till en plats eller följ med på alla tre. Ta med fikakorg och egen stol. Läs mer på Sagobygdens webbplats:

Läs mer >

Favorit i repris i samarbete med kyrkan!

Söndag 28 juli blir det full fart i hembygdsparken då vi i samarbete med kyrkan bjuder in till allsångsstund med sommartema och därefter våffelfika.

Alla är välkomna!

Den 13/8 15.00 bjuder Scensommar in till teaterföreställning för barn i alla
åldrar. Föreställningen heter Osamsas och spelas av Teater Tre.

Om syskons brottningsmatcher, förhandlingar och regler. Om att snubbla
efter någon som alltid kan bättre. Om att alltid behöva korta in steget
och vänta in den som segar. Om...

Läs mer >

Välkomna till stort gemensamt firande i Virestad!

De många lokala föreningarna bjuder in till en dag fylld med fest och aktiviteter på Kvarnavallen. Hembygdsföreningen passar på att öppna upp smedjan. Lägg in i kalendern - det blir en riktig kalasdag!

 

Bodil Hansen och Pelle Olsson framför märkliga historier om kvarnar och mystiska händelser.

Ta med egen kaffekorg. Det krävs en liten promenad från parkeringen för att komma fram till kvarnen, rörelsehindrade kan dock ta bilen ända fram. Sagobygden tar entréavgift: 80 kr/vuxen, 50 kr/barn. Swish till 123 175 68...

Läs mer >

Efter en lång sommarsäsong i parken är det dags att ställa in möblerna och räfsa löv!

Häng med på en härlig höstdag i parken med lite städjobb för den som har lust att hjälp till - det blir såklart också tid för prat och kaffe för den som bara är...

Läs mer >

Vi förbereder för årets stora julstuga!

Det blir tillverkning av bockar, upphängning av ljusslingor och annat pyssel. Alla är välkomna - det finns gröt och smörgåsar för den som är sugen!

 

Julfirandet drar igång med traditionsenlig julstuga i hembygdsparken på 1:a advent!

Det blir som alltid stort lotteri, kyrkan bjuder på glögg och den som är hungrig kan köpa sig en skinksmörgås och gröt. Lokala utställare och försäljare är på plats med kransar, hembakt, julpynt och mycket mer.

Parken är som vanligt...

Läs mer >

Stort midsommarfirande i Virestad Hembygdspark!

Som vanligt firade vi midsommar tillsammans i hembygdsparken med musik, sång, folkdanslag, lotterier och egen medhavd fikakorg.

Dryga 300 personer deltog i solskenet. Vi önskar alla en fortsatt glad sommar och hoppas vi ses igen vid någon av våra kommande aktiviteter.

Som traditionen bjuder inledde vi firandet med att tillsammans klä och resa stången kvällen före midsommarafton. När vi var klara smakade vi som vanligt på nypotatis, sill och egen medhavd dryck.

Med en solig väderprognos ser vi nu fram emot det stora firandet på midsommarafton!

 

31/5 började vi på arbetet med årets stora takbyte!

Vi träffades hos Lille-Peter-Johan i Haghult för att hjälpas åt med att ta av den gröna (eller mest brunvissna) takbeklädnaden och förbereda för nytt friskt tak. Det blev en del annat fixande dessutom. Nu kommer stugan att vara täckt med presenningar...

Läs mer >

Tillsammans med SPF Seniorerna i Virestad bjöd vi in till trivselaktivitet vid Fanhults gård tisdag 21 maj!

Det fanns en tipsrunda runt dammen och för de som ville ta det lite lugnare var det uppdukat spel och tävlingar vid "Blå Huset". Som avslutning fikade vi från egen medhavd fikakorg och...

Läs mer >

Söndagen den 10 mars hölls det årsmöte i Virestads Hembygdsförening

På programmet gavs:

  • Årsmötesförhandling
  • Föredrag av Martina Böök som berättade om "Virestads bondfolk 1750-1850". En mycket intressant föreläsning som gav nya perspektiv och inspiration för den hembygdsintresserade.
  • Kaffe och kringlor. Som vanligt var kaffebordet fullt med favoritkringlor från deltagarna.

Om du har missat att...

Läs mer >

Vår ordförande har belönats med en av årets Hyltén-Cavalliusmedaljer!

Kronobergs Läns Hembygdsförbund höll sitt årsmöte hos oss i Virestad lördagen den 9 mars. Vi bjöd deltagarna på guidning i kyrkan och i hembygdsparken innan de cirka 50 deltagarna samlades i sockenstugan för kaffe med smörgåsar och Sivs goda kringlor.

Själva mötet...

Läs mer >

Hembygdsföreningens styrelse önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
Tack för uppslutning vid alla våra aktiviteter under året, för engagemang, trevliga stunder och för gåvor till föreningen.

Vi ser fram emot ett 2024 med minst lika mycket roligt på programmet. Vi avslutar med några bilder...

Läs mer >

Ny har vi fyllt på med nya spännande aktiviteter för 2024 - du hänger väl med!

Alla aktiviteterna finns inlagda i vår kalender här  Aktivitetskalender 2024

Där hittar du både de återkommande som midsommar, jul med mera, samt en del nya spännande arrangemang.

Först ut är vårstädning...

Läs mer >

När höstsolen tittade fram passade styrelsen på att ta ett rejält tag med renovering, målning och städning både vid Lille-Peter-Johans stuga och i hembygdsparken.

Föreningen har en samling byggnader som kräver en hel del underhåll. Under 2023 har vi till exempel bytt tak på den röda "boden" i hembygdsparken. Det är...

Läs mer >

Söndag 17 september firade vi Smedjans dag

Som traditionen bjuder öppnade vi upp smedjan, satte fyr i ässjan och dukade upp kaffeserveringen. Inne i smedjan fanns en fotoutställning på temat djur i lantbruket.

Som vanligt var det strykande åtgång på ässjefläsket!

 

 

Favorit i repris i samarbete med kyrkan!

Söndag 30 juli var det full fart i hembygdsparken då vi i samarbete med kyrkan bjöd in till allsångsstund med sommartema och därefter våffelfika. Som vanligt välbesökt och våffeljärnen glödde, vi hade dessutom tur med vädret.

Tack till alla som hängde med!

Scensommar i hembygdsparken!

Fredag 26 augusti fick hembygdsparken besök av Scensommar i samarbete med bland andra Älmhults kommun. Med fritt inträde och fint väder blev det en fin förmiddag för barn i alla åldrar.

Det var de två sjungande luffarna Luffar-Lunkan och Pär Gång bjöd på musikföreställning i det...

Läs mer >

STORT MIDSOMMARFIRANDE I HEMBYGDSPARKEN I VIRESTAD!

Som vanligt inledde vi firandet med att tillsammans klä och resa stången kvällen före midsommarafton. Det var gott om frivilliga som efter fullgjort arbete smakade nypotatis, sill och en liten nubbe.

På själva midsommarafton slog vi förra årets publikrekord och hade uppskattningsvis 300-400 besökare. Som vanligt...

Läs mer >

I samband med Sagobygdens Musik & Berättarfestival erbjöds på söndagen 18/6 två olika föreställningar i Virestad.

Först ut var familjeberättande "In i sagans värld" på Langes. Efter det var det samling vid Virestads kyrka där buss avgick till Ingeborgs i Mjärhult. På plats där gavs föreställningen "Jag gör bara som...

Läs mer >

En gammal tradition med studieresa för hembygdsföreningens styrelse återupptogs i år med en söndagsturné runt sjön Rusken.

Med Ricard som reseledare blev det bland annat besök i Hörnebo Skiffergruva och Braås hembygdspark. För den som är på jakt efter trevliga utflyktsmål i sommar kan de varmt rekommenderas. Nu klurar vi på...

Läs mer >

Söndag 21/5 träffades ett morgonpiggt gäng klockan 8 för gökotta vid Kronogårds kvarn.Verkligen en fin start på söndagen!

Om kvarnen vet vi att den uppfördes 1795 och är enligt Länsstyrelsens utlåtande av ett mycket ålderdomligt slag med ett stort kulturhistoriskt värde. Kvarnen var igång fram till 1929 då malningen upphörde....

Läs mer >

Kronogårds kvarn, 1922.
Kronogårds kvarn, 1922

Torsdag den 18/5 firade vi i samarbete med kyrkan Kristi Himmelsfärd med kyrkogårdsvandring.

Bo Håkansson lotsade oss med säker hand mellan intressanta gravar och bjöd på både fakta och anekdokter. Hembygdsföreningen serverade sedan kaffe och våfflor i Sockenstugan.

 

Tillsammans med SPF var det byavandring i Virestad den 9/5.

Med utgångspunkt i Hembygdsparken fanns det vandringsslingor både för de som ville ta en lite längre promenad och för de som vill hålla sig i parken. På vägen fanns en tipsrunda med rejält kluriga frågor.

Självklart blev det också en gemensam fikastund.

Nu är det vårstädat i hembygdsparken i Virestad!

Ett för dagen förstärkt styrelsegäng gjorde en städinsats 22/4 och räfsade parken efter höst och vinter och öppnade upp och vädrade i stugorna.

Förra årets röjning av träd och sly runt parken ger nu verkligen resultat - det är ljust och...

Läs mer >

Den 17/4 var det film i Släktforskarstugan!

Vi har haft turen att få låna filmer från Lars-Erik Ejneborns arkiv och denna gången tittade vi och framför allt lyssnade på Astrid Bengtsson i Bäckhult som berättade historier från gamla tider.

Ett trettiotal besökare mötte upp och passade också på fika och prata lite...

Läs mer >

Släktforskarstuga 230417

Gemensam forskarkväll i Sockenstugan!

Vi följde upp på vårt tema kring hur du släktforskar med en drop-in-kväll. Ett litet gäng rotade i arkiven och tittade på släktträd och album. En del frågetecken lyckades vi också räta ut.

Siv körde igång våffeljärnet så litet extra god fika blev det också!

 

 

Oj, vad mycket vi ska hinna med 2023!

Vi har ett gediget program för 2023 med ett gäng olika aktiviteter. Den preliminära listan ser du här nedan. Våra träffar i släktforskarstugan planeras in efter hand under året så håll ögonen på våra nyheter där de kommer att läggas ut.

Vi uppdaterar...

Läs mer >

Söndag den 12 mars hölls årsmöte i Sockenstugan, Virestad

På programmet fanns förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar även bildvisning och det traditionsenliga kringelkalaset.

Hela styrelsen hade gjort det enkelt för valberedningen och ställt sig till förfogande för omval vilket årsmötet sade ja till. Björn Martinsson avtackades för sina insatser som revisor under flera år...

Läs mer >

Oj, vad mycket vi hann med 2022!

Ett år går fort och mycket händer. Kika här i vår summering av året med hembygdsföreningen 2022 för en påminnelse om vad vi hittade på förra året. Nu längtar vi till att öppna hembygdsparken och dra igång säsongen på allvar igen!

Läs mer >

Vi drog igång släktforskarstugan igen den 22 februari.

Temat denna gång var just släktforskning - vi visade hur man enkelt kan komma igång och delade en del tips och tricks. Det fanns också möjlighet att få hjälp att söka i olika arkiv. Som vanligt hade Siv dukat upp med kaffe...

Läs mer >

FÅ INFORMATION FRÅN HEMBYGDSFÖRENINGEN VIA E-POST!

Nu är du välkommen att anmäla dig till vår e-postlista via formuläret på vår medlemssida. Då får du till exempel inbjudan till årsmöte via e-post och vi kan enkelt skicka dig information om nyheter och förändringar kring våra aktiviteter.

Hoppa till...

Läs mer >

Nu är det dags att förnya medlemskapet i hembygdsföreningen för 2023!

Medlemsavgiften hjälper till att bekosta bland annat det viktiga underhållet av våra byggnader och våra olika arrangemang som till exempel det stora midsommarfirandet.
Som medlem har du också tillgång till vårt digitala bildarkiv!

Din hundralapp bidrar till att...

Läs mer >

Lördag den 19/11 9.00 träffas vi i hembygdsparken i Virestad för att förbereda inför julstugan 1 advent.

Vi kommer bland annat tillverka de fina julbockar som brukar vara populära priser i vårt jullotteri. Häng med och lär dig av experterna hur man får till en julbock med tät man och...

Läs mer >

Välkommen till vår traditionella julstuga i hembygdsparken söndagen 27/11 16-18!

Vi firar första advent och julsäsongen med sedvanligt julmys. Vi inviger också vår nya energisnåla LED-belysning i parken som kommer att ge extra stämning (och göra att vi ser varandra bättre).

På programmet:

  • Fackeltåg från Kyrkan
  • Tomten tar emot önskelistor
  • Julbockslotteri
  • Kyrkan bjuder på...

Läs mer >

Tomte vid julstuga


Välkommen  till Sockenstugan den 14/12 kl 18.00!

Mats Lindström bjuder på berättelser och sånger som hör julen till. Utställning av gamla juldekorationer.

Julfika 20:-

VÄLKOMNA

 

Måndagen den 7/11 var det träff i släktforskarstugan.

Harry Eriksson lotsade oss igenom det händelserika 1800-talet med historiska fakta om utvecklingen i Sverige och världen - kryddat med lokala berättelser från virestadtrakten.

Som vanligt serverade Siv kaffe och kringlor.

 

Hösten har gjort sitt intåg och vi summerar föreningens senaste aktiviteter: Smedjans dag, Kyrkogårdsvandring och hembygdsföreningarnas höstfest i Ormakulla.

Lördagen den 17/9 bjöd vi in till smedjans dag i Arnanäs där smeden Ingvar var på plats och visade traditionellt smidesarbete. Det fanns utställning av äldre verktyg och information kring smedsläkten...

Läs mer >

Vi hade tänkt köra slåtter vid Kronogårds kvarn den 28/8 men nu har vi tänkt om.

Den vanliga slåttern är inställd och vi tar hand om ängen vid kvarnen på annat sätt. Vi har ett pågående arbete med röjning för att hålla undan sly på några av våra platser. Titta...

Läs mer >

SCENSOMMAR I KRONOBERG BJÖD PÅ TEATER FÖR BARN I ALLA ÅLDRAR!

Föreställningen Volter & Ampere kom till Virestad på sommarens varmaste dag. Trots hettan (eller kanske med hjälp av den) fick vi en rolig och tänkvärd föreställning om energi - det var full fart och glad musik. Det bjöds sedan...

Läs mer >

VolterAmpere

MITT I SOMMAREN BJÖDS DET PÅ VÅFFELCAFÉ TILLSAMMANS MED KYRKAN

Lokala musiker bjöd på ett gediget program med härlig musik och en hel del allsång. Stort tack till alla som kom och särskilt till Magnus och hans musikaliska kompisar som stod för underhållningen.

Vi i hembygdsföreningen körde våffeljärnen så det...

Läs mer >

Äntligen blev det ordentligt midsommarfirande i hembygdsparken igen!

Vi inledde med att klä midsommarstången kvällen före aftonen, som vanligt bjöds det på litet sill och nypotatis när stången kommit på plats. Det var många på plats och hjälpte till.

På midsommaraftonen fylldes parken vid det traditionsenliga firandet med musik,...

Läs mer >

Gökotta vid Pehr Hörbergs födelseplats i Övraön

Ett glatt gäng inledde mors-dags-firandet med en träff i det gröna. Virestads (och Sveriges) store konstnär Pehr Hörberg föddes i ett soldattorp i Övraön 1746. Platsen underhålls i samarbete med hembygdsföreningen och vi passade nu på att besöka den tillsammans för att...

Läs mer >

Pehr Hörberg, bild från Riksarkivet

Här kommer vårt späckade program för 2022!

Pricka in datum och tid i kalendern så ses vi under året. Håll ett öga här på hemsidan och i Viljanbladet om det skulle dyka upp någon ändring längs vägen. Alla aktiviteterna är upplagda med mer information under fliken aktiviteter. Hitta dit...

Läs mer >

Den 15 maj höll vi årsmöte i Bråthults Bygdegård

Vi brukar avhålla vårt årsmöte i början på mars men precis som med det mesta annat har även det påverkats av covid. För att vara litet mer på säkra sidan med smittspridning hade vi därför lagt mötet litet längre fram under...

Läs mer >

Mitt i allt julstök passade vi på att klämma in en träff i släktforskarstugan den 7/12.

Siv och Ylva hade förberett ett gediget material kring Spånghult och Garanshult. Vi fick en spännande genomgång av Spånghults historia och dessutom möta ett rikt persongalleri från trakten. För den extra intresserade fanns...

Läs mer >

TRADITIONELLA JULSTUGAN GJORDE COMEBACK!

Första advent, den 28/1,  var det full fart i hembygdsparken med vår julstuga. Det var fullt med besökare i de olika stugorna och stånden där det bland annat bjöds på:

  • Tomte som tog emot önskelistor och delade ut paket till alla...

Läs mer >

Den 12 oktober kunde vi efter ett lååångt covid-upphåll äntligen ta vid där vi pausade våren 2020!

Det blev en kväll med bygdeberättelser och folkminnen tillsammans med Mats Lindström från Västra Torsås. Med stor inlevelse bjöd Mats både på roliga och tänkvärda historier.

Som alltid blev det kaffe, kringlor och...

Läs mer >


19 SEPTEMBER FIRADE VI SMEDJANS DAG I ARNANÄS!

Vi tände upp i smedjan och smeden Ingvar visade hur smidesarbete gick till förr i tiden. Det var också utställning av blandade föremål från föreningens samling, försäljning av närodlade grönsaker med mera.

Inne i smedjan tillagades ässjefläsk över elden och för de...

Läs mer >

TRADITIONSENLIG SLÅTTER VID KRONOGÅRDS KVARN 28/8

Ett gäng med slipade liar, räfsor och glatt humör samlades i regnet vid Kronogårds kvarn i slutet på augusti för att ta tag i slåtterängarna runt kvarnen. Till stor glädje dök det också upp musikanter som bjöd på fiolspel till arbetet.

Kvarnen är en av de...

Läs mer >

Söndag den 15 augusti var det full fart med slåtter, berättarfestival med Sagobygden samt våffelkafé i hembygdsparken.

Liar och räfsor var framme för att göra fint i parken och inne i kyrkstallet var det laddat med våffeljärn. Gräsklippargänget och solen hade jobbat på under sommaren så det var inte mycket...

Läs mer >

Harry svänger lien i hembygdsparken
Kenth och Ricard tar hand om slåttern
Berättarfestival i kyrkstallet_2


ÖPPET HUS I  LILLE-PETER-JOHANS STUGA!

25/7 bjöd vi in till sommarcafé med öppet hus hos Lille-Peter-Johan i Haghult.

Ett 30-tal besökare passade på att kika in i hans stuga som ser ut precis som när han lämnade den 1948. Den lilla stugan är inredd för att passa Peter-Johans längd...

Läs mer >

ÄNTLIGEN ÅRSMÖTE!

Efter flera omplaneringar på grund av covid-restriktioner lyckades vi hålla det uppskjutna årsmötet den 11/7 i hembygdsparken i Virestad.

Samma dag bjöds även in till våffelcafé och friluftsgudstjänst i parken. Vi tackar alla som mötte upp för en trevlig eftermiddag tillsammans!

Söndag den 6 juni firade vi både nationaldagen och ”återinvigningen” av Ingeborgs i Mjärhult.

Efter ett större röjningsarbete och återställande av platsen i Mjärhult där den kloka kvinnan Ingeborg en gång bodde och verkade var det åter möjligt att se spåren av husgrunder och odlingsterrasser.

Vi fick celebert besök av självaste...

Läs mer >

Nu är takrenoveringarna klara och vi har nya fina tak på Framnäsladugården och Kyrkstallet i hembygdsparken.

Det har varit ett långt projekt med antikvariska utlåtanden, materialval, bidragsansökningar, offerter och till sist genomförande av själva renoveringarna. 

Läs mer >

Kontakta oss

 c/o Elisabet Gunnarsson, Uthövdan 2659, 343 91 Älmhult
 Virestads Hembygdspark Kajelund, Pehr Hörbergs väg, Virestad, Sverige
[email protected]

Om oss

Virestads Hembygdsförening är en aktiv och levande förening grundad redan 1925. Vårt främsta ändamål är att samla och vårda fornminnen och kulturvärden, samt att höja samhörighetskänslan och kärleken till hembygden.

Föreningen har i sin ägo flera olika samlingar av bruksföremål, såsom redskap och husgeråd, samt slöjd och hantverk från orten. Det finns...

Läs mer >

Aktiviteter

VÅRA ARRANGEMANG

Sagobygdens berättarkväll vid Lille-Peter-Johans stuga 24/7

24 juli 2024 16:00 - 24 juli 2024 17:00


Nordiska berättare besöker Sagobygden och berättar på tre utvalda sägenplatser på samma dag.

Det blir en blandning av spännande, roliga och rörande historier från när och fjärran. Kom till en plats eller följ med på alla tre. Ta med fikakorg och egen stol.
Läs mer på Sagobygdens webbplats:

Läs mer >

Våffelcafé med allsång i hembygdsparken 28/7

28 juli 2024 14:00 - 28 juli 2024 16:00

Vi bjuder in till en härlig eftermiddag i hembygdsparken med våfflor och allsång.

Välkomna!

Läs mer >

Teater med Scensommar i Hembygdsparken 13/8

13 augusti 2024 15:00 - 13 augusti 2024 16:30

Den 13/8 bjuder Scensommar in till teaterföreställning för barn i alla åldrar. Föreställningen heter Osamsas och spelas av Teater Tre.

Om syskons brottningsmatcher, förhandlingar och regler. Om att snubbla
efter någon som alltid kan bättre. Om att alltid behöva korta in steget
och vänta in den som segar. Om att...

Läs mer >

Föreningsdag på Kvarnavallen och Smedjans dag 17/8

17 augusti 2024 14:00 - 17 augusti 2024 18:00

Välkomna till stort gemensamt firande i Virestad!

De många lokala föreningarna bjuder in till en dag fylld med fest och aktiviteter på Kvarnavallen.
Hembygdsföreningen passar på att öppna upp smedjan.

Lägg in i kalendern - det blir en riktig kalasdag!

 

Läs mer >

Berättarstund med Sagobygden vid Kronogårds kvarn 1/9 14.00

1 september 2024 14:00 - 1 september 2024 15:00

Bodil Hansen och Pelle Olsson framför märkliga historier om kvarnar
och mystiska händelser. Ta med egen kaffekorg. Det krävs en liten
promenad från parkeringen för att komma fram till kvarnen.
Rörelsehindrade kan dock ta bilen ända fram.

Sagobygden tar entréavgift: 80 kr/vuxen, 50 kr/barn. Swish till 123 175 68 99, märk...

Läs mer >

Höstavslutning i hembygdsparken 28/9

28 september 2024 09:00 - 28 september 2024 12:00

Efter en lång sommarsäsong i parken är det dags att ställa in möblerna och räfsa löv. Häng med på en härlig höstdag i parken med lite städjobb för den som har lust att hjälp till - det blir såklart också tid för prat och kaffe för den som bara är...

Läs mer >

VISA MER