Detta publicerade vi i november 2018. En hel del har hänt sedan dess!

Full fart i Vinslövs gamla smedja

I Vinslövs gamla smedja är det fullt ös under torsdagskvällarna. Under ledning av Vinslövs Hembygdsförenings ordförande, Lars Persson, håller unga killar på att smida och intresset är stort. Men det är inte bara ungdomar som kommer till smedjan. På onsdagskvällar träffas en grupp "mogna" smeder i smedjan för att smida (och umgås). Smedjan förvaltas av Vinslövs Hembygdsförening och all verksamhet är kostnadsfri.

Killarna, som träffas på torsdagarna är alla under 20 år. Isak Städe som endast är 11 år har hållit på med smide i ett och ett halvt år. Att han började smida berodde på att han blev inspirerad av sin kusin, Simon Abrahamsson, som började smida när han var 10 år. Idag är Simon 20 år och arbetar som smed. Isaks pappa har byggt en egen smedja till Isak hemma i Torsebro. 

Tvillingarna Hampus och Casper Nilsson Borum kommer från Rävninge. De är 15 år gamla  och deras intresse för smide började för ca ett år sedan, när de hittade ett städ på grannens vind. De behövde stenkol och hörde av sig till Vinslövs hembygdsförening. Lars Persson tog kontakt med dem och så började deras bana som smeder.

Vidar Hermodsson är 17 år och har smideskonsten i familjen. Redan som liten har han varit med i smedjan under Hembygdsföreningens smidesdagar tillsammans med sin familj och intresset väcktes då. Han har en hemmabyggd smedja hemma i Hjärseke.

Det är glädjande att se att smidesyrket lever vidare och kanske får en renässans. De här ungdomarna har gjort många fina saker i ett material som är så svårt att arbeta med. 


Editerad av: Pia Rennemark Nilsson (2021-09-18 19:12:42)