Öppet Hus

Vi kunde glädja oss åt många besökare när Vinslövs Hembygdsförening slog upp sina portar. Inte bara vinslövsbor utan besökare från hela Skåne kom för att uppleva ett Vinslöv som de kanske mindes som barn eller hade hört berättas om. Frågorna som våra guider fick var många och minnena flödade. Tomas Widmark visade bilder från Barnens Dag, ett evenemang från 1950-talet, där många besökare kände igen sig själva som barn eller återsåg sin föräldrar som unga. Vinslövs gatubild har också förändrats sedan den tiden.

 

Dagen bjöd på sol och sommarvärme. Förra året när hembygdsföreningen hade Öppet Hus föll allt regn som skulle kommit i augusti och september under de tre timmar som Västergårda var öppet. I år däremot, kunde man njuta av sitt kaffe med utsikt över Vinslövssjön utomhus, om man så ville.

 

 

 

 

 

 

Vår almanacka för 2018 fanns att köpa.  Liksom tidigare år innehåller den många värdefulla bilder från ett Vinslöv i våra hjärtan. Den kan också beställas har på vår hemsida. Pris 100:- + porto.

Som vanligt har vår fotograf Ingrid Svensson tagit bilderna.

Också i år blev vår Hantverk-, Hobby- och Familjedag riktigt populär. Se bilder på https://www.hembygd.se/vinslovs-hembygdsforening/hantverks-hobby-och-familjedag/

Vi har också hunnit med vår återkommande Smidesdag den 4 september. Bilder hittar ni här: https://www.hembygd.se/vinslovs-hembygdsforening/smidesdag/

Växtmarknad

 

Ingrid SFotograf: Ingrid S

Nu är sommarsäsongen i full gång på Västergårda. Det första arrangemanget var Växtmarknaden tillsammans med Göinge Trädgårdssällskap. Många trädgårdsintresserade var där och fyndade. Medlemmar i Hembygdsföreningen serverade grillad korv, kaffe och våfflor.

Mycket annat händer på Västergårda i sommar som inte arrangeras av hembygdsföreningen.

Ingvar Anderssons berättarteater startar den 29 juni. En timma innan föreställningen slår vi upp portarna till hembygdsgården och medlemmar från hembygdsföreningen finns på plats och visar våra samlingar.

Fredrik Lexfors besöker Västergårda tillsammans med Marie Fredriksson och det blir allsång en gång i sommar.

Vårt eget arrangemang Hantverk-, Hobby- och Familjedag äger rum den 6 augusti. Det blir mycket kul för hela familjen. Naturligtvis ställer våra duktiga lokala hantverkare ut och säljer sina produkter. Här blir kaffeservering med våfflor och så grillar vi naturligtvis korv.

Sommaren avslutar vi med Öppet hus på Västergårda. Då visar vi alla våra samlingar och den som är intresserad kan också få se historiska kartor – hur såg Vinslöv ut på 1700-talet?

Men innan dess har vi Smidesdag i Vinslövs gamla Smedja. Där blir det traditionellt servering av kolbullar och äggakaka med fläsk-

Vi hälsar alla välkomna till Västergårda och Smedjan i Sommar!

Skolverksamheten

I maj fick tredjeklassarna i Vinslövs rektorsområde (varje klass hade var sin dag) känna på hur det var att leva i Sverige i början av förra seklet.

På Västergårda var det under fyra dagar 1930-tal där hembygdsföreningens medlemmar, klädda i tidstypiska kläder, utförde sina dagliga sysslor med hjälp av gårdens barn. Barnen, som också var klädda i tidstypiska kläder,  utförde allt arbete som behövdes; de fick bl.a. byka, hugga ved, harpa ”pärer”, slipa knivar och hjälpa till i köket.

När arbetet var slut fick man koppla av med att göra luffarslöjd. Barnen fick också lyssna till den hiskeliga historien om Bäckahästen – och om någon mot förmodan inte trodde att historien var sann fanns det en bild där Bäckahästen lurar bland buskarna nere vid sjön.

Man fick lära sig att det inte var så välordnat och enkelt att leva i Sverige på 1930-talet. Det var smutsigt och tungarbetat och alla måste hjälpa till. Många var fattiga och drog omkring på gårdarna och sålde saker och tiggde. På Västergårda försökte Snurrebussen sälja sina knappar och andra ting som han hade med sig.

Det brinnerLangen går

När dagen var nästan slut började det brinna! Då kom den gamla brandsprutan fram, barnen langade vatten från sjön och branden släcktes. Ingen kom till skada, som tur var.

Brandsläckning.2

 

Valborgsmässoafton

Vårbrasa

Ingrid S

Nu sjunger vi in våren!

Äntligen är våren här och vi fick fira Valborg på vårt vackra Västergårda. Efter en kall och blåsig senvinter kom Valborg med sol och litet ljummare väder och det vackra vädret lockade mycket folk till Västergårda.

Ingrid S

Ordförande Lars P hälsar välkommen

Traditionsenligt invigdes kvällen med att vår ordförande hälsade alla välkomna. I sitt tal nämnde han att hembygdsföreningen behöver yngre, aktiva medlemmar som är intresserade av Vinslövsbygden och hembygdsgårdens, med alla samlingar, bevarande.

Därefter tändes brasan och Vinslövs och Nävlinges kyrkokörer sjöng de traditionella vårvisorna. I år hade Lars Hedström, kyrkomusiker och körledare, inbjudit alla med sångarglädje att vara med och sjunga in våren. Ett trevligt initiativ som uppskattades och förhoppningsvis upprepas nästa år.

Ingrid S

Tack för talet till våren

Jenny Jonsson Roos, som vi till vardags kan lyssna på i P4 Radio Kristianstad. höll talet till våren, ett tal som fängslade åhörarna och som speglade det som vi alla känner idag; oro för vad som kan komma, men också tillförsikt och framtidstro.

Därefter var det Vinslövs  Folkdansgilles tur att visa upp sig. Innan dansen började fick vi veta från vilka olika härader de olika dräkterna kom, vilket var mycket intressant.

Ingrid

Under hela kvällen snurrade chokladhjulet, korvar grillades, det såldes massor av lotter i de två tombolorna och inne i hembygdsgården serverades det kaffe med hembakta kakor. Trots att temperaturen utomhus sjönk i takt med att solen gick ned, fortsatte Vinslövsborna att umgås kring den falnande brasan.

Det som står näst på schemat för oss som är aktiva inom hembygdsföreningen är samarbetet med lågstadieskolan i Vinslövs rektorsområde, vilket innebär att alla 3:e klassare under en dag får komma till Västergårda och leva det liv som deras förfäder levde i början av förra seklet.Brasan falnar

Årsmötet 2017

Årsmötet har i år hållits i Gillesgården. Cirka 50 medlemmar av drygt 400 var närvarande. Mötet öppnades av ordföranden Lars Persson och inleddes med en tyst minut för Monika Lundberg, som skulle bidragit till kvällens underhållning men hastigt avlidit.

Därefter inledde Lars Persson årsmötet. Enligt valberedningens förslag valde mötesdeltagarna Kaj Nordkvist till ordförande för årsmötet och Anna-Greta Andersson till sekreterare.

Protokollet från årsmötet finns publicerat i menyn till vänster.

Mötesordföranden

Lars Persson tackade Kaj Nordkvist för hans medverkan vid årsmötet.

Vi informerade om utfärden som hembygdsföreningen ordnar för sina medlemmar den 17 juni. I år går den öster ut. Lunch äter vi i Sölvesborg. Som vanligt går resan i hembygdens tecken, men inte nödvändigtvis i vår närmsta hembygd. En del överraskningar blir det. Tanken är, att vi inte skall tillbringa dagen med att åka buss, utan istället fylla den med upplevelser. Bussen avgår från Västergårda kl. 9.00 och vi räknar med att vara tillbaka igen omkr. kl. 17. Endast nio platser återstår och ni som ännu inte har anmält er kan kontakta någon i styrelsen eller anmäla er på [email protected].

Fler mötesdeltagareDeltagare 2

Efter mötesförhandlingarna bjöd Tomas Widmark på en intressant kavalkad av Carl Lindgrens diabilder bilder från Vinslöv för drygt 60 år sedan. Vinslöv har förändrats mycket genom åren, men Tomas hjälpte oss med orienteringen. Ett och annat bekant ansikte dök också upp. Tack Tomas för att du kunde rycka in med kort varsel!

God fortsättning på 2017 tillönskas alla hembygdsvänner!!

Nu är vi igång igen på Västergårda. Efter alla helgerna – stressiga för några, lugna och avkopplande för andra – är det roligt att träffas igen och ta itu med arbetet att vårda vårt hembygdsarv och göra våra samling attraktiva för besökare.

Våra arbetsgrupper finns varje onsdagsförmiddag på Västergårda mellan kl. 8.30 och 12.00 under januari till juni. Efter sommaruppehållet träffas vi igen efter skolstarten och håller på till mitten av december. Du som har frågor om Vinslövsbygden eller söker en uppgift i vårt arkiv är välkommen till oss en onsdagsförmiddag. Har du inte möjlighet att komma under dagtid; kontakta oss så hjälper vi dig.

Vår närmaste aktivitet är årsmötet den 29 mars. I år håller vi mötet på Gillesgården, Furgatan 11 i Vinslöv. Detta för att vår sedvanliga möteslokal, Församlingshemmet, har stängt pga mögelskador. Mötet äger rum kl 19.00. Handlingarna inför mötet sänds ut till medlemmarna.

 

Hembygdsföreningens almanacka för år 2017

Hembygdsföreningens logotypeÄn är det inte för sent att köpa vår almanacka för 2017. Det finns fortfarande några exemplar kvar hos Biblioteket, Matöppet, Ullis café och oss på Väsergårda.
Ullis café
Om ni kontaktar någon i styrelsen  skickar vi gärna almanackan till er. Ni kan också beställa via mejl [email protected]. Kostnad för porto tillkommer.

Priset för almanackan är, liksom förra året, 100 kronor.

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter