Smålandsstenar Hotell

Smålandsstenar Hotell
Smålandsstenar var förr i tiden välförsett med vackra trähus. Ett av dessa var hotellet som stod färdigt 1905. Initiativtagare till detta bygge var trävaruhandlare S. M. Pettersson och köpman Johan Nilsson. De var två framsynta samhällsbor som förstod att det växande samhället behövde lokaler av olika slag. I den nya hotellbyggnaden fanns plats för bank, hotell, kommunalförvaltning och en manufakturaffär. 
Affären var Smålandsstenars Manufakturaffär (Essmans) som ägdes av Johan Nilsson. Den hade ingång på hörnet med två skyltfönster. Bakom fönstret längst till höger fanns hattmodistens arbetsrum med försäljning och provning. På vänstra gaveln fanns ingång till Göteborgs Bank. Genom verandan kom man till kommunalförvaltningen och där fanns även en trappa till hotelldelen med matsal och kök. Här fanns också rum för personalen och hotellets ägare, fröknarna Colin.
Fotot är troligen taget när huset stod färdigt och de som poserar på bilden är troligen längs till vänster på marken en bankkamrer, i verandan en kommunalman och på balkongen f.v. hotellpersonal, troligen S. M. Pettersson, en järnvägstjänsteman och Johan Nilsson.
Fotograf

okänd

MER INFORMATION

Bildoriginalets beskaffenhet

Kopia

Förvaring

Hembygdsföreningens arkiv


Förening:

Villstads Hembygdsförening

Skapad av: Villstads Hembygdsförening (2017-09-30 12:54:59) Kontakta föreningen
Ändrad av: Villstads Hembygdsförening (2017-09-30 14:54:54) Kontakta föreningen