Villberga hembygdsförening med Enabygdsarkivet

Verksamhetsinriktning för Villberga Hembygdsförening.

  • Villberga Hembygdsförening verkar i en rik kulturbygd och föreningen strävar efter att vara en naturlig del av samhället och en mötesplats där olika grupper och föreningar kan träffas och samverka över gränserna.
  • Villberga Hembygdsförening vill utveckla aktiviteter och evenemang riktade både mot barnfamiljer och vuxna. Hembygdsgården Karlsro skall vara en naturlig plats att samla människor för samtal, möten och kurser inom olika områden.
  • Villberga Hembygdförening äger och förvaltar samlingarna i Enabygdsarkivet. Föreningen verkar för att alla, framför allt i Grillby med omland men även i hela Enköpings kommun skall veta vad arkivet är och vad det innehåller. Föreningen fortsätter arbetet med att samla och ordna material som rör bygden.
  • Villberga Hembygdsförening vill verka för att fler människor skall upptäcka och lära mer om Grillby och Trögdens historia och för att de historiska platserna i området ska bli mer tillgängliga för alla som bor här såväl som för turister.

Villberga hembygdsförening bildades år 1983 av intresserade sockenbor och har sedan dess disponerat den kommunägda fastigheten Karlsro som hembygdsgård. Husets övervåning är inredd som en bostad från 1930-talet. På bottenvåningen finns en vävstuga. Fastigheten har en stor tomt med uthus och fina växter i trädgården.

Årsmöte

Villberga hembygdsförening kallar medlemmarna till årsmöte torsdagen den 15 februari kl 19.00 i Enabygdsarkivet.

Handlingar till årsmötet kan laddas ner här på sidan. I kallelsen finns också förslag till verksamhetsplan för året.
Kallelse till årsmötet 2018
Verksamhetsberättelse Villberga 2017
Dagordning för Årsmöte 2018

JULMARKNAD

Inbjudan att medverka på Grillbys årliga

JULMARKNAD

med försäljning och aktiviteter som hör till julen

Söndagen den 10 december kl. 10 – 15

på Grillby torg.

Hantverk:  juldekorationer, ljus, broderier, tomtar, kärvar, smide, keramik, smycken m.m.

Till julbordet: chark, bröd, drycker, godis, honung m.m.

Loppis .

Försäljning av kaffe med dopp,  korv med bröd och dryck är förbihållet

Villberga hembygdsförening.

Kostnad utomhus på torget 150 kr./per. 3 meter, eget bord medtages.             Inomhus 300 kr. per./2meter i Enabygdsarkivet, bord ingår.

Det skall vara upplockat till 09,45 och bilar bortkörda från torget.

Ingen packar ihop innan 15.00.

Anmälan senast Fredag 8 December till [email protected]

Frågor besvaras av Lena på 0761362053

Arrangör Marknadsgruppen/ Villberga Hembygdsförening

Hembygdsgården Karlsro

Vid medlemsmötet den 21 september 2017 beslutades att säga upp kontraktet på Hembygdsgården Karlsro med följande motivering:.

Huvudbyggnaden på hembygdsgården Karlsro är i dåligt skick. Den är i stort behov av både yttre och inre renovering. Enköpings kommun äger fastigheten och vid en besiktning uppskattade fastighetschefen att en renovering skulle kosta mellan 1,5 och 2 miljoner kronor, något som kommunen inte har råd med.
Bottenvåningen i fastigheten inrymmer en vävstuga. På ovanvåningen har hembygdsföreningen ett museum och samlingslokal. Då godkänd utrymningsväg saknas kan inte styrelsen ta på sitt ansvar att hålla möten, visningar eller andra arrangemang i de lokalerna. I dagens läge är hembygdsgården enbart en kostnad för föreningen.

 

 

Kurs i Hjärtlungräddning med hjärtstartare

Villberga hembygdsförening inbjuder till kurs i Hjärtlungräddning med hjärtstartare söndagen den 7 maj på hembygdsgården Karlsro.

Kursen hålls av certifierad instruktör, Staffan Delin från Röda Korset.

Kostnadsfritt för Villberga Hembygdsförenings medlemmar, icke medlem 100:-/deltagare.

Anmälan till Bosse Lindberg på mail [email protected] eller telefon 0708-916894.

Max deltagare 10 st/ kurs. Anmälan bindande.

Välkomna !

ÅRSMÖTE

Villberga hembygdsförening välkomnar medlemmar på årsmöte torsdagen den 16 mars på Enabygdsarkivet kl 19.00.

Handlingar till årsmötet hittar du här
Verksamhetsberättelse 2016 
Kallelse till årsmötet 2017
Förslag till verksamhetsinriktning för Villberga Hembygdsförening

 

Besök Enabygdsarkivet

Vill du besöka Enabygdsarkivet på annan tid än när vi har öppet? Ring

Elsie Schenning 0171 – 47 03 12 eller Inger Egebrink 070 – 603 96 80

Studiecirkeln Gamla Grillby bilder

Villberga Hembygdsförening kommer att starta studiecirkeln GAMLA GRILLBY BLIDER Vi letar motiv i Enabygdsarkivets unika samlingar. Vill du vara med? Vi startar torsdagen den 21 januari  kl 18.00 – 20.00 på Enabygdsarkivet, Storgatan 22.

Välkommen att delta!

För information ring Inger Egebrink 070-603 96 80

Villberga Hembygdsförening i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan

Boken om Gustaf

Gustaf är skriven av Göran Källgården och Eva Emanuelsson.

Gustaf är en roman som berör. Pojken Gustaf föddes 1810. Vi får följa hans första år i livet, den lille pojken, ungdomsåren och utvecklingen till en vuxen man. Gustafs liv är fyllt av varma glädjestunder blandade med stora sorger och grymma besvikelser.
I Gustaf får vi på ett lättillgängligt sätt läsa om människorna och platserna som är helt autentiska. Med empati skildras de ibland dramatiska, humoristiska vardagssituationer som också beskriver under vilka villkor människorna levde i början av 1800-talet, en tid helt olik vår egen, men på platser vi idag kan besöka och i tanken återuppleva de händelser som beskrivs i boken.
Gustaf utspelar sig i trakterna runt Enköping, i Uppsala och Strängnäs.

Andra boken om Gustaf är skriven av Göran Källgården och Eva Emanuelsson

Gustaf Hagström är en ansvarsfull och flitig bonde med en vacker hustru, fina barn och ett gott renommé. Livet verkar gå som på räls för Gustaf. Men något hotar alltmer hans tillvaro, så att han till slut inte ser någon positiv utväg ur sin situation. Hur ska det sluta för Gustaf? Romanen ”Andra boken om Gustaf” skildrar människor på den uppländska landsbygden vid mitten av 1800-talet. Vi får följa Gustaf och hans närmaste i den grå vardagen men också i roliga och mycket allvarliga händelser. Romanen bygger på uppgifter i offentliga arkiv. ”Andra boken om Gustaf” är en helt fristående roman om Gustaf Hagström, vars barn- och ungdomstid skildras i boken ”Gustaf”.

Tredje boken om Gustaf  är skriven endast av Göran Källgården släpptes lagom till jul.

Alla tre  böckerna finns till försäljning på Enabygdsarkivet och kostar 250:-/200:-.

Öppet på Enabygdsarkivet

Enabygdsarkivet, Storgatan 22 i Grillby

I Enabygdsarkivet finns samlat mängder av skrifter, böcker och publikationer från kommunen, tusentals foton från hela Enköpings kommun, lokaltidningar från drygt 100 år tillbaka, gamla kartor mm.

Vi har öppet på tisdagar kl 9.00 – 12.00 från januari till april, september till november samt torsdagskvällar ojämna veckor januari-maj, september-november kl 18.00-20.00.

Välkommen in på ett besök!

 

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter