Beranders livs



 

Image

 

 

 

Mitt i byn låg charkuteriaffären, en oansenlig liten butik, åtminstone i jämförelse med dagens affärspalats, men fylld med allsköns läckerheter. Det var Johan Persson och hans fru som drev affären inledningsvis men som sedemera överlät den till Erik Berander.

 

Erik Berander tillhörde Strannapågarna. Han var uppvuxen på Strannabackarna i Falkenberg där hans pappa jobbade som mjölnare. Erik föddes i juli 1911, några år före första världskriget. Det var kärva tider så i unga år fick han hjälpa till med familjens försörjning. Han började som springschas i Lundgrens charkuteri på Storgatan i Falkenberg, sen jobbade han upp sig och fick plats på Konsum. På Storgatan hade man charkuterifabrik där Erik fick plats som verkmästare. Konsum hade många affärer i Falkenberg på den tiden (runt 1925) så han fick även jobba som butiksbiträde i affären på Brända tomten.

En annan uppgift, som åvilade honom och som fick betydelse för hans framtid, var att leverera varor från fabriken till andra återförsäljare som Johan Persson i Vessigebro. Dit kom han regelbundet och lärde känna Johan och hans fru. De hade inte lyckats få några barn och blev mycket förtjusta i den driftige springschasen från Falkenberg så när de kände att det var dags att lämna affären erbjöds Erik att ta över den.

Erik Berander, som var en driftig man inom alla områden hade lyckats snärja en skräddardotter från Älvsered som var jämngammal med honom; Edit, f. Erlandsson som han fick med till Vessigebro. De gifte sig den 20 april 1935 och fick tre barn; Birgit (Bibbi), Ingrid och Lennart. 

Image

 

Affären utvecklade sig bra. Två gånger i veckan fick han ge sig iväg med sin Volvo Duett till slakteriet i Varberg för att köpa kött, fläsk-och nötkött, som bars ner i källaren där tillverkningen tog fart. Köttet styckades och omvandlades till de mest delikata pastejer och syltor och leverkorvar och fläskkorvar och blodkorvar och alla andra godsaker som förnöjde tillvaro hos Vessigeborna. Och inte bara dem, ryktet spred sig så Beranders Livs skickade sin berömda leverkorv till kunder i Göteborg och många andra metropoler i Sverige. Han levererade även mat till barnbespisningen i Centralskolan  i Vessigebro.

 

Nu hade han fått börja anställa medhjälpare, så förutom barnen, som fick hjälpa till, jobbade även Marianne Andersson, Maj Britt Karlsson, Ann Louise Gunnarsson och Gunilla Bremer där och det krävdes säkert för påfallande ofta ringlade sig kön ut från butiken och långt ut på gatan.

 

Image

 

Han var en riktig arbetsmyra. Tidigt uppe och sent i säng men alltid med ett strålande humör. Ibland sade kroppen till, då lade han sig direkt på golvet bakom disken och så sov han en stund varpå han hoppade upp igen, utvilad och pigg som en yngling. På kvällarna, för att trötta ut sig ordentligt, åkte han upp till svärsonen i Flädje och hjälpte till med lantbruket. Men han fick hålla på med det manuella arbetet, man trodde inte om honom att behärska traktorkörning. Visserligen hade han ju kört ”Hisingetraktor” till Varberg två gånger i veckan, nästan ett helt liv, men nu fick han hålla sig till grepen.

Åren tar ut sin rätt och när kroppen sade ifrån på allvar, orkade Erik Berander inte fortsätta med sin affär. På andra sidan gatan hade Vessigeboden, med fullödigt sortiment vuxit upp, så ingen var beredd att axla manteln efter Erik utan Beranders livs fick gå i graven, men minnet av hans delikatessaffär lever kvar och här kommer ett av hans odödliga recept:

Beranders berömda leverkorv

 

1 kg svinlever

1 kg fläskkött

1/2 kg späck

3 msk ister

1 liten gul lök

1 tsk stött mejram

1 tsk stött timjan

1 tsk riven färsk ingefära

1 tsk mald kryddpeppar

1 tsk mald starkpeppar (var troligen vitpeppar)

2 1/2 msk salt

5 dl spad från fläskkoket.

Rakfjälster

Svinlever skärs i bitar och får ligga i kallt vatten över natten. Vattnet hälls av varpå man skålla den genom att några gånger hälla över kokande vatten. Fläskkött och späck kokas och får kallna. Fläskköttet drivs genom en köttkvarn och så gör man även med levern, som sedan passeras. Späcket skärs i mycket små tärningar och blandas till en färs med kött och lever. 3 msk ister smältes vari 1 liten hackad lök fräses. Flottyren silas ifrån och hälls i färsen tillsammans med 1 tsk stött mejram, 1 tsk stött timjan, 1 tsk riven, färsk ingefära, 1 tsk mald kryddpeppar, 1 tsk svartpeppar, 2 1/2 msk salt och 5 dl spad från fläskkoket. Smeten skall vara ganska lös. Om Du kan förmå Dig därtill, smaka av kryddningen, annars kanske det går att steka en liten köttbulle av smeten. Därefter tar Du fem meter rakfjälster väl rengjorda och väl skölda och fyller med korvsmeten. De skall bli rätt lösa. Pricka dem försiktigt med en nål och koka dem mycket sakta i 1/2 timme. Avnjutes lämpligen på grovt bröd med inlagda rödbetor till.

Förening:

Vessige-Alfshögs Hembygdsförening

Skapad av: Börje Johansson (2020-12-17 16:15:42) Kontakta föreningen
Ändrad av: Börje Johansson (2020-12-19 10:10:06) Kontakta föreningen