Veddige-Ås-Sällstorps Hembygdsförening

Prova nya hemsidan!

Vid årsskiftet kommer den här hemsidan att släckas ner!

Den nya hemsidan innehåller ungefär samma material som den gamla.
Aktiviteter 2014-2017 (med alla bilder) försvinner dock för gott.
Även nyheter före juni 2018 är borta.

Den nya hemsidan är ännu inte lika bra på att hantera bilder men en förbättring ska vara på gång.
Använder du telefon eller padda är det en fördel att hålla den horisontellt, annars kan bilder bli förvrängda/ felaktigt beskurna.

Länk till nya hemsidan:

https://nya.hembygd.se/veddigeassallstorp

Bildkväll med foton från Gunnar Engström och Helmuth Levin

Mirakulöst nog fick ett 50-tal besökare plats i Hembygdsstugan när Ingvar visade fotografier tagna från 1900-2010. Bilderna ingår i Hembygdsföreningens insamlade arkiv.
Gunnar Engströms glasplåtar blir märkligt nog ännu vackrare av vattenskadorna som de fick hos skrothandlaren Lång-Johan i Bjurum.
Helmuth Levin var visserligen darrhänt men dokumenterade de miljöer som annars aldrig fångades upp. Han skildrar livet på gården men även livet i Veddige samhälle omkring 1960.
Ett stort tack till Eva och Ingemar som fixade fikat!

 
 

Varbergs hembygdskrets frågesport i Idrottshuset 17 november

Idrottshuset blev välfyllt när det var dags för Veddige-Ås-Sällstorp och Kungsäter att arrangera omgång 2 i kretsens frågesport. Vårt lag har ju historiskt skördat stora framgångar i denna ädla sport. Även den här gången låg laget i topp men halkade snöpligt ner på en hedrande tredje plats när omgången var slut. Det var Skällinge som blev kvällens segrare!
Träslöv har i år dragit sig ur frågesporten och det är nog många som saknar allsången.
Ett stort tack till alla som såg till att arrangemanget kunde genomföras på ett smidigt sätt!

Veddige Idrottshus är ganska slitet, ljudanläggningen har sett bättre dagar. Det är inte gratis att hyra lokalen av kommunen. Vill våra politiker att Veddige även i framtiden ska ha en stor samlingslokal???
INGVAR MÅNSSON

 
 

Vem var målaren A.H?

Hembygdsföreningen kunde strax efter midsommar besöka den vita villan, Frisells, Stenlers i Kullagård. Kvällen var varm, vem kunde då ana att sommaren skulle bli rekordvarm/torr.
Under kvällen fick jag reda på att en målning på villan skulle finnas på Hjörne. Den är från oktober 1916 och visar alla byggnader från den här tiden. Och den finns inte i Bo Emanuelssons Kullagårdsbok. Från vänster syns Oscar Björkmans vita manhus, vattentornet med dess praktfulla överbyggnad, Frisells villa (hade varit röd, här gul) och trädgårdsmästarens röda hus.
Men hur kunde tavlan hamna i Hjörne?
Lena Hansson från Syllinge (Hjörne) förklarar: ”Farfar Alfred, född 1884 i Näs, var syster till Hanna, J A Johanssons hustru. Farfar var rättare under deras tid på Kullagård. Jag vet inte, men en inte alltför vågad gissning är väl att Inger och Alfred fick den i bröllopspresent av J A och Hanna”.
J.A. Johansson köpte villan 1915 av Frisell.
Vem var målaren A.H? Hans björkramar pryder hembygdsstugan och han gårdsmålningar hänger antagligen kvar på många väggar i bygden.

Röjning i Kvarnadalen är åter igång

 

 

 

 

Representanter från Läns/Skogsstyrelsen och kvarnintresserade från bygden samlades häromdagen  för att gå igenom det fortsatta arbetet. Området kring kvarnarna i Råryd ska nu röjas. Om det blir tid över ska vissa siktlinjer vid de andra kvarnarna förbättras. Det är meningen att man ska kunna skönja hur kvarnarna ligger på rad.
Framtiden för projektet ”Gröna jobb” är dock osäker. Allt beror hur nästa regeringsbudget ser ut…

Hallandsbygd har kommit!

Årets Hallandsbygd innehåller många artiklar från Varbergstrakten. Veddige-Ås-Sällstorps Hembygdsförening har i år två bidrag.
Boken delas nu ut till de som köpt den i samband med medlemsavgiften. Har du inte fått den inom tre veckor så hör av dig till någon i styrelsen.
Hallandsbygd kan också köpas i Växtboden för 80 kr. En farsdagspresent?

 

1600-talskartor över Viskadalen

Jag fick detta mail från Daniel Borgman, Region Halland:

”Anledningen till att jag håller på med det här är satsningen ”Det Strategiska Landskapet” inom ramen för 400-årsjubileet som pågår i Halland detta och nästa år. Ambitionen är att försöka inventera och därefter återskapa 1600-talets vägnät skansar, vadställen, slagfält etc och visa detta i utställning, på nätet och på andra sätt. Jag är i full färd att lägga upp en samlingssida för detta på våran web, kommer inom kort.

Att lyckas med det är dock helt avhängigt att många hjälps åt att kartlägga ute på plats i terrängen, helst personer med bra lokalkännedom = hembygdsrörelsen. För just Viskadalen finns ju också fenomenalt bra kartunderlag så det vore roligt med lite ytterligare kartläggning där på plats ifall ni är intresserade. Isåfall kan vi höras av och diskutera närmare hur man skulle kunna lägga upp det.”

Länk till ”nyupptäckt” kartmaterial (ev. måste man vid första besöket på Riksarkivet lägga upp ett användarID)

Hör av er till Ingvar 072-432 16 61 om ni vill hjälpa Daniel!

 

Bo Emanuelsson berättar om ”Gårdarna som blev Veddige samhälle”

Återigen var det dags för Bo Emanuelsson att visa bilder och berätta om alla dessa människor som har byggt upp vårt samhälle. ”Det blir nog sista gången, jag kommer inte ihåg alla namn längre” sa 88-årige Bosse till mig före bildvisningen. Men det märktes verkligen inte!  Vi är många som avundas hans formidabla minne!
34 personer fyllde salen precis lagom och vid den efterföljande kaffeserveringen fördes säkerligen många intressanta samtal!
Tack Ingegärd och Anna-Karin för kaffe och hembakt!
INGVAR MÅNSSON
Se fler bilder

Om städning och trädfällning

En hembygdsstuga kräver lite tillsyn. Invändigt är det höststädat, nya gardiner och dukar! Jättefint!
Och idag flyttade Bengt bort stenar som riskerade att hamna på Vabrännavägen, fällde ett dött träd. Och så togs det gamla päronträdet bort. Flera av dess grova grenar har ramlat ner i sommar, päronen var oätliga. Men hur gammalt var det?
Tack alla som jobbar ideelt för föreningen!
INGVAR MÅNSSON

Vildsvin, sparrisbädd eller fibergrävning?

Många har undrat över vad som händer i Vabränna vid Månsegård. Veddige kommun köpte in området 1966 och 52 år senare har Varbergs kommun vaknat! Nu ska det göras en detaljplan för nybyggnation. Först måste dock två arkeologer från Kulturmiljö Halland göra en undersökning. Till sin hjälp har de också någon med en större slev-grävmaskinisten.
Efter att ha grävt 2928 löpmeter (motsvarande 5640 kvadratmeter) har man funnit ett antal eldhärdar samt några stolphål. All plöjning sedan 1800-talet har suddat ut många spår. Troligen blir det inga arkeologiska hinder inför nybyggnation. Om några månader publiceras resultatet på Kulturmiljö Hallands hemsida.
I en av groparna vid vägskälet Månsegård-Grönegatan, hittade jag själv en intressant stenläggning. Antagligen gårdsrester från den kringbyggda ladugården som fanns där vid Laga Skifte.
INGVAR MÅNSSON