Museet

Muséet kommer under sommaren 2018 att vara öppet 1 juni– 26 augusti  kl 12.00-16.00, följande dagar:

Juni månad:       Fredag, lördag, söndag  och måndag

Juli månad:         Fredag, lördag  och söndag

Augusti månad: Fredag, lördag och söndag.

 

Fri entré.

Hembygdsföreningens museum är inrymt i hembygdsgården, en fastighet som ägs av Vaxholms stad och disponeras av föreningen. Fastigheten ägdes av kamrer Fredrik George Blomberg som givit namnet åt Blombergska udden. Den 30 oktober 1880 donerades Blombergska udden med byggnader till Vaxholms Stad. Hembygdsgården förvaltas av Hembygdsföreningen sedan 1961. Här visas sommartid en utställning om strömmingsfisket samt hur en fiskarfamilj bodde under slutet av 1800-talet.

I anslutning till museet finns ett sommaröppet café (maj till mitten av september) med hembakat bröd, våfflor, smörgåsar och lättare maträtter. Hembygdsgården kan hyras för fester övriga tider. Tala med vaktmästaren på tel: 08-541 317 20 (telefonsvarare).

Mer fakta kring själva fastigheten:

Fastigheten ägdes av kamrer Fredrik George Blomberg som saknade egna barn. Som tidigare sagts donerades fastigheten till Vaxholms stad 1880. Det är bara de initierade i Vaxholm som kallar fastigheten för Blombergska udden, övriga säger Hembygdsgården. Hembygdsgården förvaltas av Hembygdsföreningen sedan 1961.

Fastigheten bestod från början av två hus. Kamrer F. G. Blomberg köpte husen av fiskarna Sundström (vaktmästarbostaden) resp. Dahlström (hembygdsgården).

Längst ute på udden låg även ett stall och ladugård som tillhörde husen. Dessa båda rev Blomberg och byggde istället upp det som vi idag kallar sjöstugan och detta byggdes så småningom ihop med hembygdsgården.

Blomberg bodde själv inne i Stockholm på Kaptensgatan där han ägde ett hus.

I mitten på 1880-talet sålde han huset i Stockholm och flyttade ut för gott till Norrhamnen.

Blombergs sista natt i Vaxholm kan beskrivas på följande sätt: begravningsakten i Vaxholms kyrka tog så lång tid med tal och allt att när kistan skulle med sista Waxholmsbåten in till Stockholm hade den redan avgått. Bisättningen skulle nämligen ske i Stockholm. Vad göra? Jo, kvällen och natten fick kamreren tillbringa på glasverandan i hembygdsgården för att dagen därpå ta första Waxholmsbåten in till Stockholm.