På Margaretadagen lördagen den 20 juli bjöds det på uppdukat gammaldags kaffekalas på hembygdsgården! Ett mycket uppskattat evenemang som säkert kommer tillbaka vid fler tillfällen! De nyinköpta trädgårdsmöblerna ville många passa på att provsitta vid och inomhus i den nymöblerade storstugan i Mostugan var det också många som gärna ville sitta och dricka kaffe med hembakt!
Men ända fram till dagarna innan var det osäkert om kaffekalaset skulle kunna bli av då det under midsommarfirandets eftermiddag plötsligt och oväntat blev stopp i avloppet. Tack vare hårt ideellt arbete från flera medlemmar men också tyvärr till en betydande kostnad för föreningen eftersom en grävmaskinsfirma behövde kallas in för att lösa problemet. De övriga planerade evenemangen under hösten kunde sedan genomföras som planerat.
I början på augusti, närmare bestämt lördagen den 3/8 och söndagen den 4/8 firades Hembygdsdagarna.
Lördagen bjöd på hantverksförsäljning och korngryn & fläsk för de som önskade men det fanns också möjlighet att äta alternativ via två externa matleverantörer som sålde bland annat pizza och albanska specialiteter. Alla stugorna var öppna för besök och i Storstugan kunde den som ville besöka KFV Släktforskarförening som stod till tjänst och svarade på frågor och tipsade om släktforskning. Skolmuseet var öppet och många valde att gå trappan upp i Mostugan för att ta sig en titt och kanske provsitta i en gammal skolbänk. Föreningen sålde litteratur och vykort och den som ville kunde passa på att lösa medlemskap i föreningen.
På söndagens morgon regnade det kraftigt och det kändes inte så lovande att det skulle komma några besökande, - MEN lagom till öppning tittade solen fram och det blev en strålande dag på hembygdsgården med bl a tipspromenad, den som ville kunde prova på att mala mjöl och gissa på föremål från museet. Skolmuseet och stugorna var öppna och i Storstugan visade föreningen en parad av Vingåkersdräkter. Den här dagen var också starten för kakuppropet! Föreningen hoppas kunna samla in tillräckligt många bakrecept med Vingåkersanknytning för att så småningom ge ut en bok!
Under juli månad var det helgöppet på hembygdsmuseet vid kyrkan inne i Vingåker. En utställning om cyklar tilldrog sig stort intresse och många kom också för att titta på de varsamt rengjorda Vingåkersdräkterna. Under vintern har Vingåkers kommun satt ny brädfodring på det röda magasinet och tidigt under våren rödfärgades det.
Lördagen den 29 september var det skördemarknad för första gången på hembygdsgården! Arrangemanget ingick som en avslutande del i Studiefrämjandets Klimathoppvecka 2024. Projekt hembygd, hållbarhet, mångfald och miljö ansvarade för ett veckoprogram där olika lokala aktörer medverkade på temat " tillsammans". Det fanns kaffeservering med våfflor, hantverk och plantor att köpa och föreningen sålde bl a litteratur och vykort men även jättegod inlagd gurka och äppelremmar.
Väldigt mycket ideell tid läggs ned av ett fåtal medlemmar och väldigt mycket tid går åt till att förbereda för de olika evenemangen, städa, sköta gräsklippning osv. Hembygdsgården och även det vita magasinet, vårt hembygdsmuseum behöver omvårdnad i stora och små projekt för att inte falla sönder. När hösten så kom fanns det tid att renovera och byta ut takpannorna på alla husen på hembygdsgården. Ett välbehövligt arbete som tack vare den relativt milda hösten och envisa ideella krafter pågick ända fram i november!
Arkivens dag hölls som brukligt i föreningens lokal och arkiv i Vingåker den 9/11. Temat för utställningen var "arbete och fritid". Under dagen kom ett 50-tal besökare.
Julmarknad i föreningens lokal Takåsen hölls den 23/11 med många hantverkare av olika slag och det fanns möjlighet för den som ville att köpa sig en kopp värmande glögg eller kaffe. En mycket uppskattad marknad som vi hoppas kunna genomföra igen och då allra helst i hembygdsgårdsmiljö!



Förening:
Västra Vingåkers Hembygdsförening