I strålande sol umgicks och njöt cirka tusen personer på hembygdsgården under midsommaraftonen. Festklädda barn, unga och gamla, många med fina blomsterkransar i håret blandades med personer som denna dag valt att ta på sig sin folkdräkt. Vingåkers högtidsdräkt skymtade i vimlet tillsammans med dräkter från bland annat Leksand, Skedevi och även Sverigedräkten fanns representerad. Många unga bar dräkt och berättade att det var mammas, farmors eller mormors dräkt de stolt bar. Det bådar gott för framtiden!
Det sågs en hel del picknickkorgar i gröngräset och det fanns möjlighet för alla att hitta en egen plats . Kön ringlade lång till fiskdammen och många ville också pröva lyckan vid tombolan och chokladhjulet. Styltorna vid loftboden provades av alla åldrar och nere på scenen kunde man träna bollkastning och den som ville även rida käpphäst.
Vid loftbodens humlebeklädda gavel underhöll Sune Werner med sitt dragspel innan stångresningen och när midsommarstången rests, (för vem vet riktigt säkert vilken gång i ordningen ?), startade Monika Holen danslekarna som väldigt många ville vara med på. De duktiga spelmännen och spelkvinnorna som ledde kransparaden innan stången restes fortsatte spela långt efter att ringdansen slutat vilket var väldigt uppskattat av många som passade på att njuta av fin folkmusik.
För första gången på många år såldes nyslungad honung från bisamhället i kupan som Vingåkers Biodlare i samarbete med föreningen placerat mellan smedjan och ladugården. Skolmuseet på Mostugans övervåning var öppet att besöka. Många gick den smala trappen upp på andra våningen, där det redan då huset stod på sin befintliga plats var skola för gårdens barn, för att se en skolsal från 1800-talet och kanske provsitta en bänk. Att döma av svarta tavlans texter så var det många som tyckte det var trevligt att det var öppet.
Våren på hembygdsgården startade redan i slutet av april då byggnadsvårds- och trädgårdsgruppens medlemmar började träffas igen efter vintern. Många timmar har lagts av ideella krafter för att rensa rabatter och plantera växter, ställa iordning husen och toaletterna inför säsongen. 20 april kom nästan 10 medlemmar och hjälpte till på städdagen. Det har putsats fönster, tvättats gardiner, skurats kylar och golv. För att öka platsen i hembygdsmuseet har skolmuseet flyttats till Mostugans övervåning och möblerna på övervåningen har flyttats ner till det rummet som används till cafe. Nu kommer det finnas möjlighet att provsitta en skolbänk eller sitta och fika i den allmogegrupp i blått med utskurna hjärtan i stolsryggarna som tidigare prytt sin plats på prästgården och som skänkts till föreningen av prosten Vall.
11 maj gick Motordagen av stapeln för tredje året i rad. I strålande solsken och blommande körsbärsträd upptog fordon av olika slag hembygdsgårdens grönytor. Nytt för den här upplagan var försäljning av växter, retrokläder och smycken och föreningen sålde fotohäften, sovpåsar med torkad humle. Det fanns en foodtruck som serverade pizza och hamburgare och Vilmas kök som lagar albansk mat och desserter fanns på plats för alla som ville äta något. Föreningen bjöd in till kaffeservering i Mostugan.
I mitten på maj kom bikupan från Vingåkers biodlarförening på plats mellan smedjan och ladugården. Den kommer att vara till glädje för många på många olika sätt!
25 maj var det dags för Barnens hållbarhetsdag också den för tredje gången! Dagen anordnas av projekt Hembygd, hållbarhet, mångdald och miljö som är ett treårigt samarbete mellan hembygdsföreningen, Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen och Vingåkers kommun. Fint väder även denna dag i maj gav goda förutsättningar för de som kom att ha en fin dag på hembygdsgården. En 2,5 m lång styltgubbe mötte besökarna och Vingåkers Windband underhöll från scenen. Det bjöds också en familjeföreställning från scenen med Wedins varietè, och den som ville kunde sedan träna jonglering med Kalle Wedin. Det var populärt och många barn och unga tog chansen. Nytt för i år var möjligheten till skrotskulptering. Där var det fullt av unga som kreerade i kartong, papper, sten, mosaik, sugrör, pärlor, träbitar. Det fanns tillgång till limpistol, färg och allt annat som kunde behövas för kreativiteten. Barnens hållbarhetsdag kommer säkert tillbaka nästa år och då som en del i föreningens ordinarie verksamhet då projekttiden är slut i höst.
Det har pågått omfattande grävarbeten på hembygdsgården och träd och sly har gallrats i den del av skogen som ligger närmast husen. Det har också dränerats bort vatten från ladugården ner till den lägsta punkten av gården. Arbetet ger nya möjligheter för hembygdsgården. Dels för att bättre kunna ta hand om det arv som tidigare generationer lämnat men också för att möjliggöra aktivitet i husen längre del av året då det snart är indraget el i alla stugor.
Förening:
Västra Vingåkers Hembygdsförening