Museeiverksamhet 2016

Den 7 maj inleddes verksamheten med städning av museet som utfördes av Björn Wilhelmsson, Tord Pettersson och Göran Warnander med dammsugare, våttorkning och puts av fönster och montrar.

Den 10 maj i strålande sommarväder besöktes museet av ca 40 personer från SPF Baggetorp. Björn Wilhelmsson hälsade välkommen och guidade tillsammans med Åke Pettersson och Göran Warnander. Kjell Eriksson fick se två av sin morfar Oskar Johanssons tillverkade båtmotorer av märket Skogalund. Föreningen skall tillsammans med Kjell göra en dokumentation om tillverkningen av motorerna och personen bakom. Efter guidningen blev det kaffe i gröngräset innan sällskapet drog vidare mot Brevens kyrka och lunch på Brevensgården. På vägen dit guidade Björn Wilhelmsson en grupp vid lämningarna av Billsbro Bruk.

Björn Wilhelmsson hälsar besökarna välkomna.

 

Den 14 maj, pingstafton, besöktes museet av ca 10 huttrande personer från Stora Malms hembygdsförening och KFV släktforskarförening.  Björn Wilhelmsson hälsade välkommen och guidade tillsammans med Åke Pettersson och Göran Warnander. Efter guidningen avstod deltagarna från kaffe i gröngräset i snålblåsten och besökte istället Sultans konditori på samhället.

Björn Wilhelmsson berättar om Västra Vingåkers socken

Den 17 maj besöktes museet av en klass 3 från Sävstaskolan. Göran Warnander och Tord Pettersson visade eleverna runt och svarade på frågor. Barbro Öhlin deltog som ”hjälplärare”.

Barbro Öhlin med elever på ljugarbänken utanför museét.

Den 22 juni besöktes museet av Leon Johnsson med fru Gael från Idaho USA. Leons mormors bror Gustaf Pehrsson utvandrade från Täpplinge, Skenäs år 1900. Efter åratal av längtan att få återse sin mormors hembygd har han nu med hjälp av sin syssling Gunnel Rudin rest i trakterna för att ta foton och samla information till en bok om Gustaf Pehrsson. Lars Ohlsson och Åke Pettersson visade upp museet för de entusiastiska gästerna. Stort intresse visades för den gamla stockbåten från Ödesäng.

Stockbåten från Ödesäng

Den 18 augusti besöktes museet av ett glatt kompisgäng som samlats i Läppe för att senare på dagen inta kräftor med tillbehör.

Läppegänget

Den 17 september besöktes museet av Leif Dalshagen från Västerås, son till ”Skogalundaren” Oscar Johansson och Kjell Eriksson från Baggetorp , dotterson till densamme. Tillsammans med familjemedlemmar ville de se våra två Skogalunds-motorer.
Leif var 6 år gammal när hans fader startade tillverkningen av ca 200 encylindriga och 5 tvåcylindriga mellan åren 1927-1941. Han är idag en synnerligen vital 95-åring med ett med glasklart minne från den tiden och kunde berätta om konstruktioner på detaljnivå!

Den 15 november besöktes museet av två klasser årskurs 3 från Sävstaskolan. Göran Warnander berättade inledningsvis övergripande om V Vingåkers socken från forntid till nutid för att sedan visa runt i Vita museet och svara på frågor. 50 elever deltog plus fem personal.

 

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter