Sockenresan

Hembygdsföreningens bussresa den 18 september 2014 gick till Risinge socken i Östergötland. Trettiosju glada resenärer hade hittat till bussen vid järnvägsstationen trots den intensiva dimman som bildats under natten och låg som ett fuktigt täcke över samhället. Med Mats Johansson från Forssjöbuss som chaufför och med hjälp av GPS-karta för att kunna lokalisera oss under färden över Regnaskogen tog han oss lugnt och behagligt till första uppehållet vid köpcentrat Viberga i Fingspång. Under färden berättade Björn Wilhelmsson om Marsjödramat på 1920-talet och gav ett utflyktstips att åka gamla Regnavägen mellan Marsjö Gård och Marsjö Vittorp. Om Igelfors Bruk fick vi veta att det bildades i slutet av 1800-talet, och fram till 1950-talet var lietillverkning dominerande med 250.000 liar om året omkring 1900. På Vibergas parkering kunde vi avnjuta det medförda kaffet med mazarin – som Björn glömt att han hade beställt – och även utnyttja toaletterna.

Därefter tog vi oss till Finspångs Bruksmuseum vid slottet slott där Yngve Karlstedt mötte upp och guidade . I museet finns samlingar bevarade från järnbrukets tid, främst mellan åren 1827-1860. Han redogjorde också  för ägandelängden av bruket från Louis De Geer, hans ättlingar De Geer af Finspång till Carl Ekman. En rundtur i Finspång med guidning avslutade första resmålet.

Nu hade dimman fått ge vika för ett strålande solsken och ett ljust, öppet och mycket vackert landskap bredde ut sig för våra ögon. Detta gjorde att vi började bli så smått hungriga och därför tog vi oss till Finspångs Golfklubbs restaurang för att avnjuta dagens lunchbuffé, biff bourgogne, så häftigt kryddad att smaklökarna avtrubbades men dessa kunde återställas med kaffe och kaka.

Nästa resmål  var Björke Vävstuga, en verksamhet som började 1981 med handvävning som hobby av grundarna Britta Eriksson och Ylwa Källgren. Numera är det sju anställda i företaget och dräll i många färger är Björke Vävstugas signum. Resans kvinnliga deltagare intog detta paradis med entusiasm och välfyllda kontokort.

Med humöret i topp och ett fortsatt strålande höstväder rattade Mats oss vidare på slingande vägar till Hejtorp Gårdsmejeri med 80 getter av svensk lantras. Mejeriet drivs av Kristina Carlsson som gjorde en målande beskrivning av verksamheten. Här intogs eftermiddagskaffet med hembakat färskt bröd och sju sorters ost från gården. Detta gjorde att kön till gårdsbutiken blev lång efter påtåren.

Resan gick vidare till Sankta Maria kyrka som är Risinge gamla kyrka från 1100-talet. Där väntade guiden Brita Gustafsson som berättade att den användes till 1850 då nuvarande Risinge kyrka byggts. Sedan fick den förfalla i 50 år innan den togs över av Riksantikvarieämbetet som renoverade den grundligt på 1940-talet. De praktfulla kalkmålningarna föreställer berättelser i Gamla och Nya testamentena, gjorde att åhörarna lättare skulle kunna följa med i prästens predikningar.

Allt har ett slut, även denna resa, och nu styrde vi färden hem till Vingåker via Rejmyre, Hävla och Skedevi. Barbro Öhlin läste berättelser ur Johanna Lundströms nedteckningar om folktro, gastar och skogsråer samt ett kåseri av Gustaf Fröding infört i Karlstadstidningen i tidigt 1900-tal.

På utsatt tid återkom vi till resans början vid järnvägsstationen och tackade Björn Wilhelmsson för en väl planerad resa och Mats Johansson för bussfärden. Nu ser vi fram mot nästa resa.

 
 
 
 

 

 

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter