Bussresa till Närke 2016

 Den 14 september arrangerade V Vingåkers hembygdsförening en bussresa till Närke. 30 deltagare ställde upp i strålande höstväder när resan startade från Kyrkans Hus. Under färden till resans första mål Gällersta forngård berättade en av deltagarna kort om platser som passerade förbi.
Vid Gällersta stod kaffebordet dukat och vi fick en utförlig presentation av föreningen liksom alla byggnader som flyttats dit från grannskapet. Gällersta forngård tillkom i slutet av 1800-talet på initiativ av Johan Lindström Saxon, en bygdens son och hembygdsforskare som bl.a skrev visan om Elvira Madigan.
Resan gick vidare mot Kumla och Skoindustrimuseet. Ett minne från den industriella tillverkningen som varade från 1895 till 1986 med hälften av industrierna inom Örebro län. Vi fick se hur slippers tillverkas från stansning av ovanläder till hur sulan pressas fast. Lunch intogs i Kumla Sjöparks restaurang varefter vi kunde titta in i parkens växthus, orangerier och bese den stora trädgården.
Som avslutning åkte vi till Bergööska huset i Hallsberg. Huset lät köpmannen Adolf Bergöö bygga, ritat av arkitekt Fredinand Boberg. Väggarna på övervåningen är smyckade med målningar av konstnären Carl Larsson som var gift med dottern i huset, konstnären Karin Bergöö.
Nöjda efter en mycket trevlig dag återvände vi till Vingåker.

 
 
 
 

 

 

 

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter