Konstnären Henry Nilsson 1882-1922

 

Henry NilssonFotograf: Henry Nilsson

Gipsmodell. Självporträtt.

Henry Nilsson. Gipsmodell till den byst i brons som finns på Henry Nilssons gravplats på Hässleholms kyrkogård. Några av Henry Nilssons verk finns deponerade hos Västra Göinge Hembygdsförening. I Sörby gamla prästgård finns bevarade gipsmodeller oftast med religiösa motiv.

Henry Nilsson var bondson från Gulastorp, född 1882, och arbetade som ung i jordbruket och som mölledräng i gårdens mölla.

Henry Nilssons konstnärliga talang förde honom till utbildning i Lund där han var elev på Kulturens första bildhuggarskola. Han kom senare till Köpenhamn och Paris. 1908 fick Henry Nilsson statyerna ”Det sista steget” och ”Tröst” antagna till Parissalongen. Åter i Sverige fick han uppdrag främst i kyrkor. Några av hans verk finns i Västsverige, bl. a. i Masthuggskyrkan i Göteborg.

När han just blivit känd, och erkänd, i Sverige drabbades han av sjukdom under en studieresa i Tyskland, troligen Spanska sjukan, och avled i lunginflammation i Hässleholm 1922.

 

 

Det sista stegetFotograf: Det sista steget

Det sista steget

Henry Nilsson fick bl. a. 1908 Parissalongens guldmedalj för statyn ”Det sista steget”.

GipsmodellFotograf: Gipsmodell

Narcissos-i-VenaFotograf: Narcissos-i-Vena

Narcissos i Venaparken

I Hässleholm finns några verk av Henry Nilsson: Statyn ”Narcissos” i Venaparken för vilken Henry Nilsson fick pris i Köpenhamn och på Hässleholm kyrkogård hans eget porträtt i avgjutning på gravstenen. Träskulpturer av Petrus och Paulus finns i Hässleholms kyrka. En av dem har beklagligt nog skadats och tagits ner 2015.

Byst av Henry Nilsson på kyrkogården i Hässleholm

Petrus och PaulusFotograf: Petrus och Paulus

Petrus och Paulus