Hässleholms Filfabrik

Hässleholms Filfabrik – ett industriminne och arbetslivsmuseum Hässleholms Filfabrik startades 1917 av bröderna Olof och Johan Svensson. 1919 gick företaget i konkurs. Därefter var verksamheten varierande, ibland omfattande, ibland låg den helt nere. 1937 hyrde Karl Adamsson fabriken och startade med hjälp av sina söner Egon, Henry, Bertil och Hans maskinerna igen. 1940 köpte Karl Adamsson rörelsen. Företaget var i familjens ägo fram till nedläggningen 1986. Då donerades fabriken till Hässleholms kommun som i sin tur överlät inventarierna till Västra Göinge Hembygdsförening.

Efter några års kamp och idogt arbete är Hässleholms Filfabrik restaurerad till ursprungligt skick, med delvis fungerande maskiner. En förrådsbyggnad har förvandlats till utställningslokal, där visas bilder från verksamheten genom åren. En film visas också som är tagen på 1970-talet när verksamheten var i full gång. Byggnaden ligger på Smedjegatan i västra delen av Hässleholm. På Regionmuseets hemsida finns mer att läsa om Hässleholms Filfabrik.

Inträde: 20:- per person. Grupper 500:- inkl guidning. Kontaktperson för information och visning: Nils Karlsson, telefon 0451-31300.

Häftet ”Filfababriker i Göinge” ar författat av Nils Karlsson och finns till försäljning i Hässleholms Filfabrik ochHembygdsmuset i Hässleholm. Pris 60:-

Hitta till Hässleholms Filfabrik