Gammaldags telefoni lördagen den 1/7

Evert Månsson visar vår samling av gamla telefoner och telegrafutrustning samt berättar om tidiga telefonsystem. Evert Månsson är pensionerad teleingenjör och har medverkat till modernisering av vårt lands telenät samt verkat i Afrika med uppbyggnad av telenät.

Evert berättar om allt detta och lite till. Hembygdsmuseet i Hässleholm lördag 1/7 kl 12.30

VäxeltelefonistFotograf: Växeltelefonist

 

RikstelefonFotograf: Rikstelefon

Bilder från midsommarfirandet i Hembygdsparken

Midsommar-Hässleholm_2Fotograf: Midsommar-Hässleholm_2Midsommar-Hässleholm_5Fotograf: Midsommar-Hässleholm_5Fotograf: Midsommar-Hässleholm_5

Vi åker till Skeingeborg

Måndagen 19/6 är det dags för städning och lite gräs- och slyröjning vid Skeingeborg. Medlemmar och andra intresserade är välkomna. Tag gärna med mindre verktyg t.ex häcksax eller grensax. Samling vid Hembygdsmuseet i Hässleholm kl 18.oo eller på plats vid borgen ca kl 18.40. Tag med egen fika och vatten.
Dags-för-städning-och-röjningFotograf: Dags-för-städning-och-röjning

Friluftskonsert men Hässleholms stadsmusikkår

friluftskonsert-2017-209x300Fotograf: friluftskonsert-2017-209x300

 

 

 

 

 

 

Vi såg och hörde dem på Nationaldagen som efter något års uppehåll åter firades i Hembygdsparken i Hässleholm. Nu är de tillbaka igen. Kom du också!

 

 

Nationaldagsfirande i Hembygdsparken

Nu är Nationaldagsfirandet tillbaka Hembygdsparken i Hässleholm. I kommunal regi den här gången och med något av rekorddeltagande.
Stadsmusikkåren_1Fotograf: Stadsmusikkåren_1

Hässleholms stadsmusikkår på väg in i Hembygdsparken med Urmakarverkstaden i bakgrunden.
Nationaldagen_1Fotograf: Nationaldagen_1

Perfekt väder och många stannade en bra stund i Hembygdsparken.

Nour-o-Elaf
Fotograf: Nour-o-Elaf

Nytt för i år var välkomstceremonin för nya svenska medborgare. På bilden Nour och Elaf med diplom.

 

 

 

 

Nya öppettider på Hembygdsmuseet i Hässleholm

Från och med 1/6 2017 öppet helgfria vardagar måndag-tisdag och torsdag-fredag kl 11.00-13.00.  Övriga tillfällen med öppethållande meddelas på hemsidan här under nyheter och via Facebook. Entré 30:- för dem som ännu inte är medlemmar. Välkommen!

Fler än 1500 artiklar om Göinge

Nu har vi en ny version av det gemensamma artikelregistret för årsböcker utgivna av hembygdsföreningarna i Göinge. Det är ett samarbete mellan Göinge, Knislinge, Västra Göinge och Örkeneds hembygdsföreningar. Örkened har nyligen tillkommit och vi hoppas på ytterligare några föreningar.

Här finns artikelregistret. (klicka på länken)

 

 

Säsongspremiär på Hässleholms museum

Lördagen den 6/5 var det säsongspremiär på Hässleholms museum.
Hembygdsföreningen svarar precis som i fjol för årets tillfälliga utställning. Det är delvis samma utställning som förra året som handlade om Kyrkskolan i Hässleholm. I år har vi ändrat och kompletterat med bland annat lite skolhistoria efter som det är 175 år sedan Folkskolestadgan antogs i Sverige.

Richard Roth förrättade återinvigningen av utställningen med hjälp av klockan på katedern.
SäsongspremiärFotograf: Säsongspremiär

 

Möte på Broslätt

Det blev en lyckad kväll vid medlemsmötet den 18/4. Drygt 20 deltagare hade trotsat kylan och samlats vid hembygdsföreningens stuga, Wendels, vid den gamla bygatan i Broslätt vid Hovdala. Flera av medlemmarna hade aldrig varit inne i stugan tidigare. Vi fick också veta mer om byn Broslätt under en kort promenad. De flesta dröjde sig kvar för lite samtal och en varm korv.

Boketorp
Fotograf: Boketorp

På bilden är deltagarna samlade på verandan med snickarglädje vid Boketorp strax intill Wendels.

Ordförandeträff i Skånes hembygdsförbund

Tisdagen den 4/4 hölls en av två ordförandeträffar för medlemsföreningar i Skånes hembygdsförbund i Sörby gamla prästgård i Hembygdsparken i Hässleholm. Kommande träff kommer att hållas i Lund, Arkivcentrum syd. I Hässleholm var vi 26 deltagare från olika föreningar. Träffen leddes av ordföranden i Skånes hembygdsförbund, Sven Jensén, som kunde glädja sig åt en livlig diskussion med många goda tankar och idéer.
Ordförandeträff-170404Fotograf: Ordförandeträff-170404