Kära Hembygdsvänner i Västmanland!


Det nalkas jul och därmed en välförtjänt julledighet efter en intensiv hösttermin, som hos många föreningar avrundades med en rejäl julmarknad. Julen är en högtid då vi ger lite extra omtanke till varandra!

Från och med 1 januari 2024 kan vi i Västmanlands Hembygdsförbund och Fornminnesförening ståta med att vi har 50 medlemsföreningar, för då kommer Svanå Folket Hus Hembygdsförening att ansluta sig till oss. Vi hälsar dem välkomna till vår gemenskap!

I somras den 10 juli–15 juli erbjöd Västerås Släktforskarklubb alla våra hembygdsföreningar att deltaga i Västmanlands Släktforskarvecka som genomfördes på olika orter i länet. Detta är ett bra exempel på hur två liknande organisationer kan samarbeta. Det finns säker fler sådana initiativ som skulle kunna befrämja samarbete mellan olika föreningar i vårt län.

Hösten 2023 har möjliggjort att vi i styrelsen har kunnat träffa många föreningar och medlemmar. Vi har genomfört fem intressanta och lärorika områdesträffar med god anslutning. Den 18 november genomförde vi också en ordförandeträff på WestmannaArvet som mycket handlade om förbundets roll gentemot föreningarna. Det som framkom var:

Veckobrevet är bra. Förbundet ska fungera som en kunskapskälla och ett bollplank mot föreningarna. Det vore bra om det fanns spetskompetens hos förbundsstyrelsen inom vissa områden – de kan då fungera som rådgivare och stöd inom dessa områden (exempelvis bidragsansökningar). I stället för utbildningar utan att föreningarna har akut behov av ämnet, är det bättre att arbeta med ”hands-on” workshops då olika frågor är aktuella. Det är bra med områdesträffarna som de fungerar idag. Fadderverksamheten kan utvecklas inom förbundsstyrelsen. Byggnadsfrågor är viktiga för rörelsen.

Deltagarna var väldigt nöjda med ordförandeträffen och önskade att en sådan träff genomförs även nästa år.

Jag vill gärna också göra reklam för Ledningsträffen som kommer att genomföras lördagen den 17 februari i Fagersta – då är ni välkomna!

Avslutningsvis vill jag tacka er alla för de fina insatserna ni utför för den västmanländska hembygden!

Goda Julhälsningar
Bengt Wallén
Ordförande i Västmanlands Hembygdsförbund och Fornminnesförening

Fotokälla: Pixabay

Julkortet 2023

Förening:

Västmanlands Hembygdsförbund och fornminnesförening

Skapad av: Susanne Cassé (2023-12-18 11:21:51) Kontakta föreningen
Ändrad av: Susanne Cassé (2023-12-18 11:21:51) Kontakta föreningen