Brynost


Ingrid i Kvarnas brynost

som blev till med hjälp av Ingrid i Kvarna och Christina som upplät sitt kök i Färjhagen
 

15 liter mjölk

3 ägg

2,5 dl vetemjöl

 

3 msk ostlöpe som löses upp i ca 1 dl vatten. Göres och tillsättes under omröring det allra sista innan grytan lyfts från värmeplattan.

 

Så här gör man

Värm mjölken under omröring till 37/38 grader i en stor gryta som rymmer 15 liter. Ta ifrån ca 5 dl kall mjölk som vispas ihop med ägg och vetemjöl. Det blir bäst om man först vispar ner vetemjölet och sedan tillsätter äggen. När mjölken är 37/38 grader tillsättes först mjölk/vetemjöl/ägg-blandningen under omröring samt ostlöpe utrört i lite vatten. Lyft grytan från värmen och sätt på locket. Låt stå ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader och smörj en 4-liters form.

Dela upp ”i mönster” i massan och ös upp i silar för att sila bort vasslen, tag hjälp av händerna för att få bort så mycket vätska som möjligt. Fördela den fasta massan i formen och tryck till. Häll av om det bildas vätska innan den ställs in i ugnen i ca 1,5 timme. Titta till under tiden ifall man behöver ösa ur mer vätska och om den skulle få för mycket färg så man behöver täcka den. För att få fina kanter kan man även trycka ner kanterna i formen.

Låt kallna i formen. Stjälp gärna upp brynosten på en handduk när den kallnat för att eventuell vätska ska sugas upp.

2018-11-14

Margot/Berit/Christina

Image

Beskrivning: Brynost Fotograf: Margot

 

Förening:

Västerlanda Hembygdsförening

Ändrad av: Västerlanda Hembygdsförening (2018-11-15 15:25:56) Kontakta föreningen
Skapad av: Västerlanda Hembygdsförening (2018-11-15 12:40:35) Kontakta föreningen