Vapnödalens Byalagsförening är en hembygdsförening som får stöd från Kulturförvaltningen i Halmstad. Vi samarbetar med Studieförbundet Vuxenskolan.

 

Detta har hänt under året i vår förening…

 

Berättarkväll i Vapnö Kyrkstuga!

2017-09-28

Byalagsföreningen genomförde en berättarkväll torsdagen den 28/9 i Vapnö kyrkstuga. Ordförande Mariann Sandvall Webb berättade om sin kryssningsresa jorden runt med båten Amsterdam. Tyvärr kom inte fler besökare än att det gick och räkna in dem på fingrarna. Mariann redovisade en händelserik resa som tog fyra månader att genomföra på ett mycket trevligt och fängslande sätt. Många intressanta platser visades på bild och kunde i vissa fall kompletteras med Marianns egna roande upplevelser.

Fritidssektionen

 

Öppen stuga på Lugnet!

2017-08-27

Söndag 27/8 kl 14-16 hade föreningen öppen stuga på Lugnet i Tiarp. Ett 30-tal besökare kom för att titta in i det gamla torpet från 1700-talet. Flertal personer kom som hade anknytning till både Tiarp och Ågarp. Guidning om torparlivet, torparens enklaredskap visades på plats samt ett exempel på arrendekontrakt lästes upp som visade på hårda villkor för en torpare på slutet av 1800-talet. Kaffe serverades.

Hembygdssektionen

 

Midsommarfirande på Vapnö IP!

2017-06-23

Föreningen firar för tjugonde året i rad midsommar på Vapnö IP. De sista åren har midsommarfirarna fått åka i lövade traktorvagnar från Tiarp respektive Ågarp ut till idrottsplatsen. Ca 40-tal pers/vagn. Uppskattningsvis deltog drygt ett 100-tal personer, stora som små i firandet. När stången är klädd och rest startar de traditionella ringdanserna till sång och musik med dragspel och gitarr. Efter dansen sitter man i gröngräset och tar fram egen medförd fika. Det hela avslutades sedan med trevliga barnlekar.

 

Grillkväll på Ekelund!

2017-05-20

Den 20 maj samlades ett 30-tal personer till gården Ekelund i Tiarp. Det var åter dags för föreningens grillfest och byamatchen i boule mellan Tiarp och Ågarp. När alla grillat färdigt och sedan fått smaka på det goda rustades för match. Domare och lagkaptener för respektive lag utsågs och godkändes. Förväntningarna var stora och en spännande match var snabbt igång. Lagen följdes åt med nästan samma poäng matchen igenom fram till avgörande set. Det stod 12-12 mellan lagen. Domaren meddelar att först till 13 vinner matchen. Ågarp vann med 13 poäng mot 12 poäng för Tiarp. Skillnad 3 mm till den s.k. lillen.

Åter frid och fröjd och nu blev trevlig samvaro vid de fint dukade borden inne på Rolles loge. Egen medförd fika togs fram och därefter följde musikunderhållning med kända låtar av Rolles husband. Det blev full fart på gästerna vid borden som deltog mycket aktivt med skön allsång.

Fritidssektionen

 

Årets vårresa!

2017-05-19

Den 19 maj startade den samordnade vårresan från Holms bygdegård. Föreningarna Kvibille, Holm och Vapnödalen blev tillsammans 47 personer i bussen och hade som sitt förstahandsmål Derome Trä och Nostalgimuseet. Där fanns tusentalt med gamla handverktyg och olika maskiner för träförädling samt en bevarad vattenkraft med stånggång. Vidare fanns mängder med sniderifigurer som var utformade i olika arbetssituationer inom jord- och skogsbruk. Lunchbuffe intogs på Ellagården.Sedan gjordes besök på Sveriges enda bevarade stavkyrka i Hedared. Nästa besök gick till Borås textilmuseum där de gamla spinn- och vävmaskinerna demonstrerades. En mycket trevlig resa i ett fint och vackert väder.

Fritidssektionen

 

Våren firades in med pampigt valborgsfirande!

2017-04-30

Rune Bengtsson, föreningens kassör, hälsade alla välkomna till valborgsfirandet och höll ett vårtal om hur byarna Tiarp och Ågarp genom olika regeringsbeslut och lagar har blivit till. Torparnas iver att vilja bosätta sig i denna dalgång var avgörande. Genom strävsamt slit på sina torp lyckades de till sist genom Ensittarlagen att friköpa sina eget uppbyggda torp och de små uppodlade åkertegarna. Där igenom skapades ett fast boende i denna bygd.

De traditionella vårsångerna framfördes sedan till musik. Valborgsbålet tändes av pojken Malte. Ett mäktigt fyrverkeri tog vid för att fira föreningens 20-års jubileum. Firandet avslutades med ett fyrfaldigt hurra för vårens ankomst.

 

Årsmöte i Vapnö Kyrkstuga

2017-03-16

Årsmötet som avrundade 2016 års verksamhet blev som alltid en trevlig tillställning. Under god samvaro diskuterades förra årets verksamhet och kommande årsprogram togs väl emot. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året och ordförande Mariann Sandvall Webb fick förtroendet att leda styrelsearbetet även kommande år. Vi hade glädjen att få välkomna nya ledamöter till styrelsen, alltid lika trevligt att få flera engagerade bybor! Tiarp/Ågarp fortsätter att vara en levande landsbygd och vi ser fram emot ett trevligt 2017 tillsammans!

Styrelsen

 

Luciafirande!

2016-12-04

Luciafirandet i år blev en trevlig tillställning med ett 20-tal medverkande. Eftermiddagen inleddes med fika och god samvaro, sedan bildade de små medverkande ett litet luciatåg som sjöng traditionella luciasånger. Luciatåget följdes av ringdans ackompanjerad av sång och dragspel. Tomten kom överraskande till bygden och bjöd alla barnen varsin godispåse. Eftermiddagen avslöts med allsång och dragspel.

Fritidssektionen

 

Familjedag med Cowboy-tema!

2016-09-18

Solen sken genom molnen över Tiarp när flera Cowboys intog byn, klädda i hattar, scarfs, läderbälten, jeanskläder och med knallpulverpistolerna i högsta hugg! Eftermiddagen började med ridning på en underbart snäll och lugn liten ponny.

Sedan var det dags för fem-kamp med cowboy-tema. Lagen Rosa Valen, Blå Sälen och Svarta Grisen kämpade med hästsko-kastning, lasso-kastning kring liten gunghäst, pilbågeskytte, minneslek och till sist våningsbygge med vedbitar. Segrare blev Blå Sälen, som fick motta en kasse med ljuva dofter och smaker i form av härliga hudvårdsprodukter, godis och thé, sponsrat av SPRITKULLEN i Halmstad. Medtävlande lag fick också lite tröstpriser med godsaker från samma källa.

Eftermiddagen fortsatte med att byalaget bjöd på go-fika från Goda Livet i Halmstad som avnjöts under trevlig samvaro.

Till sist var det dags för skattjakt! Två lag smällde ballonger och kom närmare och närmare två skatter, den ena med nycklar i, den andra en låst kista full med godis. Nycklarna i låset och sedan började godisfesten.

Tack till alla goa grannar som kom och gjorde eftermiddagen till en riktigt trevlig tillställning!

Fritidssektionen

 

Hembygdens dag!

2016-08-20

I samband med firandet av hembygdsrörelsens 100 års jubileum kom ett förslag att föreningarna skulle måla varsin bonad. I styrelsen för vår förening kom fram en idé att måla olika tidsepoker över Vapnödalen. Vår ordförande Mariann Sandvall Webb har förtjänstfullt utfört detta uppdrag för vår förening vilket kunde konstateras vid föreningarnas uppvisning av målade bonader (59 st) på Hallandsgården den 6 augusti.

Den 20 augusti fortsatte firande på Norre Katts park där ett 10-tal föreningar från vår kommun deltog med olika aktiviteter kl. 12-16. Vår förening visade bilder på olika evenemang som vi genomfört under årens lopp samt hade försäljning av bygdefilmer i form av DVD-filmer.

Föreningen representerades av Christina och Rune Bengtsson

 

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter