Under sommaren har vi öppet på gården (normalt under söndagseftermiddagarna) för utställningar eller olika aktiviteter som har med gammaldags jordbruk och gårdsliv att göra, till exempel höhässjning, gamla hantverk eller logdans. Då erbjuder serveringen kaffe och hembakat och vi har organiserade visningar av de intakta, 100-åriga interiörerna i husen. Här finns allt bevarat från förr!

Aktuellt program med öppettider utkommer på våren och delas ut på olika turistställen i närområdet. Vi annonserar även här på vår hemsida, på Facebook, i lokalpress och på Next Skövdes Evenemangs-kalender på nätet.

Trädgårdsservering

Serveringen är öppen de dagar vi har aktiviteter mellan kl. 13 och 16. Njut en kopp kaffe med ett fat hembakat i den lugna trädgården och känn atmosfären från förr! Här sitter du under äppleträden, eller i skydd under kafétältet som vi har spänt upp.

Guidning

Kliv över tröskeln och hamna hundra år tillbaka i tiden. Kanske känner du igen något i inredningen från mor- eller farföräldrar? Allt är bevarat, precis som det var. Duktiga guider med lokalkännedom visar dig runt och berättar om livet på gården förr.

Öppna guidningar i husen startar kl 13.15 och kl 15.00 nästan alla dagar vi har öppet (se aktuellt program). Entré 50 kr. Barn i vuxens sällskap gratis.

Gruppbesök eller bildspelsvisning

Vill du boka ett eget gruppbesök på gården? Under sommarsäsongen erbjuder vi guidning i husens orörda interiörer, ett levandegjort bildspel där du får träffa familjen som bodde här och kaffe med hembakat och/eller smörgås. Boka ditt eget besök den tid som passar dig! 

Eller vill du att vi kommer till någon sammankomst med vårt fina, levandegjorda bildspel och berättar om gården och hur vi håller historien levande? Kontakta oss! Vi kommer gärna, och det gäller under hela året, inte bara på sommaren.

Besök Vallby på egen hand - året om

Även när vi inte har öppet gården för aktiviteter är du varmt välkommen att besöka kulturreservatet. Du kan gå runt på egen hand på Sörgården och guidas av skyltarna, som berättar om gårdens historia.

Promenadslinga till järnåldern

I Vallbys orörda odlingslandskap finns en enkel promenadslinga på några kilometer att följa i de historiska omgivningarna. Du går mellan öppna diken, åkertegar med gammaldags sädesslag och gravfält från järnåldern. Här hittar du också Skövdes enda runsten! 

Gratis broschyr och appen Kulturväg Skaraborg

Till din hjälp finns en gratis broschyr i brevlådan på parkeringen med karta över markerna och information om vad du ser. Samma information är också inläst i appen Kulturväg Skaraborg, som du gratis laddar ner i mobilen. Där är även skyltarna på gården inlästa.

Varmt välkommen att besöka kulturreservatet Vallby Sörgården!

Stuka havre

Förening:

Kulturreservatet Vallby Sörgården

Skapad av: Kristina Klingener (2019-09-23 14:32:14) Kontakta föreningen
Ändrad av: Kristina Klingener (2023-03-20 12:54:33) Kontakta föreningen