Nytt nummer av Åbäcksholmskuriren

Höstens nummer av Åbäcksholmskuriren kommer i brevlådan till medlemmarna vecka 39-40. Men du kan också läsa den här.

Åbäcksholmskuriren hösten 2017

Waldemarsviksrodden

Waldemarsviksrodden är en kär tradition nu sedan ett antal år, där vi är medarrangörer. Mycket folk, mycket Valdemarsvikshistoria och så lite spänning när smålänningarna tampas med östgötarna på vågorna.

Välbesökt midsommarfirande

På midsommarafton fylldes Åbäcksholm av folk i alla åldrar, för det traditionsenliga firandet av sommaren. En vecka senare var det hantverksutställning i Kvarnen. Nu laddar föreningen för Waldemarsviksrodden i början av augusti. Väl mött!

Film om 60-talets Valdemarsvik

Ett litet tips för den som vill minnas tillbaka på en svunnen tid. Här en film som NT:s förre lokalredaktör Bo Cederqvist gjort, och lagt upp på Youtube.

Magnus ny i styrelsen

Valberedningen valde in sig själv, till posten som sekreterare. Låt oss således välkomna Magnus Loftén in i styrelsen. Magnus är 49 år, har två barn och jobbar på Ringarums skola samt på fritidsgården Fabriken, i Valdemarsvik. Är även engagerad i slalomklubben och fyller gärna fritiden med öringsfiske eller tennis. Tror sig ha fått sitt intresse för historia och hembygd från sin morfar Ragnar.

Magnus Loftén, sekreterare.

Nytt nummer av Åbäcksholmskuriren

Här kan du läsa vårens nummer av Åbäcksholmskuriren, med 100 år gamla annonser och ett knippe bilder från hamnen förr i tiden.

Åbäcksholmskuriren våren 2017

Radiosportprofilen: Jag kommer!

Mats Strandberg. Foto: Calle Eklund

Den 22 mars på årsmötet var det tänkt att Mats Strandberg, mångårig profil på Radiosporten, som dessutom är känd för sina imitationer av kända personer, skulle underhålla besökarna. Men sent omsider fick han ställa in på grund av sjukdom, men har nu lovat hitta ett annat datum framöver då han styr kosan mot Östergyllen. Vi återkommer om när.

Luciafirande vid Kvarnen

Luciafirandet 2016 vid Kvarnen.

Luciafirandet 2016 vid Kvarnen.

Årets luciafirande vid Kvarnen lockade 100-150 personer och befäste fjolårets succé som en tradition att bevara. Vädrets makter var dock inte lika medgörliga som då, men Hilda Karlsson och hennes tärnor värmde gott med vacker sång.

 

Om Valdemarsviks rika idrottshistoria

Carla testar Nils Liedholms motionscykel.                             Foto: Kajsa Magnusson

 

I september hölls ett idrottskafé i Kvarnen i anslutning till den idrottshistoriska utställning som föreningen samlat ihop i samarbete med Östergötlands idrottshistoriska sällskap. På plats fanns bland andra journalisten Magnus Höjer och Carlo Liedholm, som delade med sig av minnen av ortens – och hela Sveriges – store fotbollsspelare. Sven-Åke ”Carla” Carlström hade med sig många tavlor och böcker med bilder, vilket var uppskattat av många som kunde hitta sig själva eller bekanta på bild. Dessutom testade ”Mr WIF” Nils Liedholms motionscykel och kom upp i 40 km/h.

Utställningen lockade drygt 200 besökare till Kvarnen under de tre dagar man höll öppet. Den berättade om idrottslag och idrottsutövare från såväl kommunens olika delar som från andra delar av länet.

Arrangörerna Mats Fredriksson, Hembygdsföreningen, och Sven Hagman från Östergötlands idrottshistoriska sällskap, flankerar Carlo Liedholm.

Fler föreningar i kommunen

Valdemarsviks kommun har sex hembygdsföreningar.
Här är länkar till de andra föreningarnas hemsidor:

Gryt

Östra Ed

Ringarum

Gusum

Tryserum