Barnens Trostorp

 

Utforskning av Mjölkseparator

Hembygdsgården Trostorp är en miljö som uppskattas av barn.
Många förskolor och skolklasser i kommunen gör utflykter dit, inte sällan som avslutning på skolåret. Skogen runt gården lockar till upptäcktsfärd, de gamla husen gömmer på gamla minnen och ting, det mystiska gravklotet och runstenarna väcker nyfikenhet – och matsäcken smakar gott i det gröna.

Hela sommaren är alla barn välkomna att göra ett besök i Sagoskogen, (ovan Pepparkakshuset) där man med hjälp av enkla kulisser känner igen bl a Törnrosas slott, Villa Villekulla och Häxans pepparkakshus. Om du som besökare på Trostorp har barn i ditt sällskap och sagor i huvudet så föreslår vi en tur i Sagoskogen. Ni möter Tomtebobarnen och skogstrollen längs stigen, och Emils snickarbod och klyftan vid Mattisborgen finns med. Sagotexterna är på plats för den som inte kan dem utantill.

Ta en tur i Sagoskogen

På den gröna sluttningen nära sagoskogen finns en lekplats med gungor och klätterställningar.

Under två dagar i början av maj varje år bjuder Hembygdsföreningen in alla tredjeklassare i kommunens skolor till ett studiebesök på hembygdsgården. Där visar vi hur livet kunde gestalta sig förr på ett torp. Då finns det skomakare, snickare och smeder i arbete. Man gör kvastar, tvättar och bakar, tovar och spinner ull och lin, separerar mjölk och gör smör m.m.

Under dessa dagar bjuder medlemmar i föreningen på hembygdshistoria i teori och praktik!

Och i ”skolrummet” i Trostorpsstugan kan dagens barn provsitta i en skolbänk av den sort som var i bruk för 75 år sedan.

Midsommar är den stora festen på Trostorp. Kvällen före midsommarafton förbereder vi midsommardansen, och barn och vuxna är välkomna att delta i arbetet med att klä majstången med blommor och blad. På midsommarafton reser vi stången till spelmansmusik och med hjälp av folkdansare dansar vi och leker. På Trostorp kan barn och vuxna fira en traditionell midsommar tillsammans!

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter