Posten i Ängelsbergs stationshus

Det är nästan som en vanlig dag på Posten i Ängelsberg den där tisdagen den 30 maj 1972 när Mats Källstig tar med sig kameran för att ta några bilder...

Poststationsföreståndare Astrid Tim och hennes man Folke har sorterat in posten i postfacken för dem som bor inne i Ängelsberg. I pakethyllorna ligger paketen från Ellos klara för avhämtning. Lantbrevbärare Arne Engström gör avräkning efter dagens brevbärarrunda som han gjort de senaste 27 åren. Allan Gäfvert kommer in för att betala en räkning via Postgirot.

Allt är som vanligt, men ändå inte. Astrid som vanligtvis är en gladlynt person ser dämpad ut och Folke, han verkar rent sorgsen. Folke, som i sin ungdom i början på 30-talet var över till USA och jobbade några år, som brukade berätta fantastiska historier från sin tid som butler i New York, med sin säregna dialekt - en blandning mellan barndomens småländska och amerikanska – han låter lite som radiojazz-krönikören Claes Dahlgren när han pratar. Folke och Astrid kom till Ängelsberg och Poststationen i april 1935 som ganska nygifta, han 32 hon 27. Då hade Ängelsberg haft en egen Poststation sedan 1865. De första åren öppen bara när Strömsholms kanal var isfri, men tio år senare kom järnvägen från Stockholm och sedan 1900 har Poststationen varit inrymd i de här lokalerna i den nya Järnvägsstationen.

Men i morgon är det sista dan. Då stängs Poststationen i Ängelsberg. Den bedöms inte som lönsam längre. I morgon blir det full fart och rekordomsättning, 57 000 i dagskassan. Det är filatelisterna som skall ha sina sistadagsbrev stämplade ”Ängelsberg 31.5.72”. Tidningarna kommer och gör reportage och Sveriges Radio uppmärksammar stängningen. Ängelsbergsborna uppvaktar med blommor och t.f. Postmästaren från Västerås håller tal. Arne Engström går i pension och efterträds av en ny lantbrevbärare, men postkontoret ligger i Fagersta. Ytterligare ett steg har tagits i urbaniseringen och strukturomvandlingen av Sverige. /Michael Lindholm

Mats Källstig visar bilder han tagit på Posten i Ängelsberg 1972, samma år som den lades ner...

Mats Källstigs bilder från Posten 1972

Beth Söderkvist berättar om tankar och minnen från sin tid som lantbrevbärare...

Beth Söderkvist berättar om sina minnen

Gudrun Söderberg berättar barndomsminnen från posten...

Gudrun Söderberg berättar barndomsminnen

Det här är länkar till nyinlagda bilder och minnen som rör Posten i Ängelsberg.

Då detta inte längre är en nyhet kommer de att finnas kvar i Gallerier och under rubriken Berättelser i menyn uppe till vänster.

 

 


Editerad av: Åsa Eriksson (2020-11-25 13:53:23)