Lugnet

Stugan i Skogen heter torpet, som låg under Tryserum Prästgård, i husförhöret 1869 då den fattiga änkan Brita Stina Persdotter flyttar hit med två av sina barn och hennes far, Petter Hercules. Britas man var skomakaren Carl Nilsson Hanell och släkten Hanell kommer att bo kvar i torpet i flera generationer. 1875 flyttar även sonen och skomakaren Carl Johan Hanell och hans familj in i torpet efter att Britas far dött och en dotter flyttar ut.

Familjen med fem barn fyllde säkert den lilla stugan. I husförhör 1876 har torpet bytt namn till Lugnet och vad kan vara mer passande för denna lugna plats i skogen? Carls hustru, Anna Christina Andersdotter, dör 1882 i lunginflammation och året därpå gifter han om sig med Kristina Matilda Larsdotter som har tre barn med sig in i boet. Tillsammans får de ytterligare fyra barn. Nu är det riktigt trångt i det lilla torpet även om inte alla 12 barnen bor hemma samtidigt. Det är mer än trettio år mellan Carls äldsta och yngsta barn.

Carls syster flyttar till Norrköping, kanske på grund av att det nu är trångt. Carls mor, Brita, blir 88 år gammal och bor den sista tiden mestadels hos sin dotter i Norrköping.

Carl och Kristina får några år för sig själva efter att yngsta dottern flyttar hemifrån 1907. 1916 flyttar sonen Walfrid Sten Hanell hit med sin nyblivna hustru, Augusta Helena Svensson. Walfrid har nu titeln skomakare och har antagligen lärt sig av sin far. Året därpå dör Carl 75 år gammal.

Walfrid och Augusta får sju barn. 1918 skaffar han sig en skomakardräng som bor i torpet under något år. Någon gång efter det skolar Walfrid om sig till postbärare och jobbar med det resten av sitt yrkesliv.

Walfrid dör 1951 i Lugnet. Augusta lever ytterligare 40 år men bor inte kvar i torpet.


Förening:

Tryserums Hembygdsförening

Skapad av: Tryserums Hembygdsförening (2014-06-22 17:39:15) Kontakta föreningen
Ändrad av: Tryserums Hembygdsförening (2021-12-10 21:23:26) Kontakta föreningen