Arrangemang under åren

 

 

 

2017

Den 14/3 hölls årsmöte på församlingshemmet. Efter sedvanliga förhandlingar bjöds det på kaffe och tårta. Som avslutning uppförde sedan styrelsen sin version av teatern Examen i Ruskaby skola, som lockade till många skratt.

 

 

Valborgsmässoafton firades på Skärlagsvallen med brasa och körsång. Vårtalet hölls av Per Asplund.

 

 

Årets vårutflykt den 17/5 gick till Saltsjöbaden. Där besökte vi muséet Hamn och fick lära oss mer om ryssarnas härjningar utmed kusten 1719 och efter det inta en god lunch. I resan ingick också en guidad tur i Saltsjöbaden med ett besök i Uppenbarelsekyrkan.

 

 

Nationaldagen och midsommar firades på Garvaregården som tidigare år.

 

 

På höstens berättarkväll talade Johan Markman om Entreprenörsdriven tjänstgöring under 60 år. Pergolan var fullsatt med intresserade besökare.

 

 

I november avslutades höstprogrammet med en visning på församlingshemmet av Hans Nilssons bilder och klippsamling.

 

Under året har Inger Rask med stort engagemang genomfört två stadsvandringar.

Tillsammans med Vagnhärads och Västerljungs hembygdsföreningar har Kurt Nilsson gjort ett antal turer med temat Upptäck trosabygden.

Muséet och kaféet har varit öppet under sommaren.

Sommarteater har spelats på Garvaregården med Josephine Betschart som regissör.

 

 

2016

Årets vårutflykt gick till Vadstena. Där besökte vi slottet, fick en intressant guidning och en god lunch.

 

Under sommaren spelades teater på Garvaregården. Josephine och Bobby Almroth – Betschart m fl uppförde Pippi på de sju haven för barn och Missförstånd på Garvaregården för vuxna.

Höstens berättarkväll hade temat Fiske och skärgård.

Ett alltid efterfrågat arrangemang är visningen av Hans Nilssons klipp- och bildsamlingar, som skedde under november.

2015

Valborgsmässoafton firades på Torget. Charlotta André höll vårtalet, Trosakören och Trosa stadsmusikkår medverkade. Därefter följde fackeltåg med Trosa Scoutkår till Skärlagsvallen, där bålet tändes.
 
Lördagen 6 juni firades nationaldagen på Garvaregården. Högtidstalet hölls av Trosa kommuns kulturchef Johan Eklind. Capella Vitalis och Trosa stadsmusikkår medverkade. Flera stipendier delades ut.
Fredagen 19 juni firades Midsommar traditionellt på Garvaregården med dans kring midsommarstången under ledning av Åsa Jacobsson.
Onsdagen 9 september var det dags för Berättarkväll i Pergolan på Garvaregården. Kvällens tema var Affärslivet i Trosa förr. Vi fick höra många berättelser och anekdoter från livet i Trosa under tidigare år. Flera ”gamla” trosabor medverkade och gjorde kvällen intressant och givande med sina minnen.
Lördagen den 10 oktober gick Inger Rask en stadsvandring med ett stort antal intresserade deltagare genom delar av Trosa.
Lördagen den 7 november visades Hans Nilssons klipp- och bildsamlingar i Församlingshemmet. Liksom vid tidigare tillfällen kom ett stort  antal intresserade Trosabor i olika åldrar och tog del av bilderna.

 

2014

Vårutflykt

Lördagen den 26 april åkte ett 40-tal medlemmar till Vikbolandet för att bese Zarah Leander muséet. Efter en busstur genom det vårfagra landskapet och en färjetur över Bråviken blev det mottagning med kaffe hos Brigitte Pettersson som är en eldsjäl i muséets verksamhet. Hon berättade livfullt om både Zarahs liv och sitt eget liv som sekreterare hos Zarah. Där fanns mycket i samlingarna som till exempel bilder, kläder, möbler och kuriosa som Brigitte hade samlat under åren. Sedan gick färden till Norrköping för en god lunch och diverse besök på Arbetets muséum med mera. En lyckad dag!

zl1Fotograf: zl1

zl2Fotograf: zl2

2013

Lördag den 20 april åkte 38 medlemmar i Trosa Hembygdsförening till Arboga för att besöka Bryggerimuséet. Bryggerimuséet är inhyst i det f d Arbogabryggeriets kornbod som är den enda bevarade byggnad efter att bryggeriet lades ner i mitten av 1980-talet och byggnaderna revs. Samlingarna i muséet kommer i huvudsak från Trosa Bryggeri som lades ner i början av 1900-talet. Inventarierna som efter många turer hamnade i Bromma flyttades över till Arboga och ett bryggerimuseum byggdes upp och invigdes 1986.
Det blev en mycket trevlig dag, solen sken och efter lunch på Restaurang Ågården vandrade några av oss till Arboga muséum där Peter Pluntky visade delar av sin leksakssamling.

Visning av Hans Nilssons klipp och bildsamling

Lördagen 27/4 var det dags igen att på egen hand studera gamla Trosabilder. Ett stort antal besökare tog tillfället i akt och utbytte samtidigt minnen med ”gamla trosabor”.

 

 

2012

Berättarkväll
Britt Lönnquist kåserade om Tullgarns historia i Garvaregårdens pergola.

 

Hans Nilssons bilder och urklipp
Under sin livstid samlade Hans Nilsson, alias Mr Trosa, klipp och bilder om Trosa i en mängd pärmar. Dessa förvaras nu i Hembygdsföreningens arkiv. För att dagens nya och gamla trosabor skulle kunna ta del av dem  inbjöd föreningen 20/11 till en kväll med  visning av ett mindre urval.  Ett fyrtiotal intresserade infann sig; bläddrade och läste. Många upplevde ett kärt återseende av välkända ansikten på de många fotona. Minnen väcktes till liv. T.ex hördes f.d. fotbollskillar diskutera matcher från 60-talet! För  nyinflyttade var det bl.a. intressant att se och jämföra Trosa av i dag med de byggnader som en gång kantade gator och torg. Händelser och politik  i dåtiden kan med facit i hand relateras till nuet.
Flera besökare framförde önskningar om liknande utställning framöver.

2011:

Söndag 17 april: Guidad stadsvandring i Trosa
Lördag 30 april: Valborgsmässofirande på torget. Vårtalare var tandläkare Hans Sandberg. Trosakören medverkade med sång och Stadsmusikkåren med musik.
Lördag 7 maj: Utflykt till Skottvångs Grufva


Måndag 6 juni: Nationaldagen firades på Garvaregården med musik av Stadsmusikkåren och sång av Capella Vitalis. Högtidstal hölls av kyrkoherde Göran Ritterfeldt. Trosa Hembygdsförenings och Trosa Antikvariats kulturstipendium delades ut till Lars Güettler.

Torsdag 23 juni: Midsommarstången kläddes.
Fredag 24 juni: Dans och lekar kring midsommarstången leddes av Åsa Jacobsson

Onsdag 7 september: Berättarkväll i Garvaregårdens pergola. Temat var ”Båtar och båtliv i Trosa”.
Lördag 29 oktober: Guidad stadsvandring Trosa.

_____________________________________________________________

Under året har ett flertal guidade visningar av muséet och Garvarens bostad ägt rum. I samarbete med Trosa Kommun har skolungdomar varit museivakter på Garvaregården.

Flottfärder och Häradsturer: Från Trosa Hembygdsförening har Kurt Nilsson ställt upp som förste man på flotten och även guidat på Häradsturerna.

Trosa Auktioner har under sommaren haft åtta kvällsauktioner som dragit stor publik till Garvaregården.

Garvareboden har hållits öppen hela sommaren av lokala konsthantverkare.

Kaféet har drivits av Yvonne Nilsson som vi har glädjen att hälsa välkommen även sommaren  2012.

Muséet har under sommaren haft c:a 1000 besökare.

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter