Trosa Stadsmuseum

 

Kortfattad beskrivning av Trosa Stadsmuseum.

Trosa Stadsmuseum innehåller trots sin litenhet en hel del intressanta sevärdheter. Här nämns några av dem.

Det första man får syn på är en karta som åskådliggör de rysshärjningar som ödelade Trosa och så många andra platser sommaren 1719. Den historieintresserade besökaren brukar kunna fördjupa sig en god stund i den.

Några föremål från den gamla skolan i Trosa väcker nog minnen hos dem som växte upp under början av 1900-talet.

Fortsätter man sedan till vänster, finns en utställning som visar hur slitsamt kvinnans arbete har varit till för inte länge sedan, när det gällde att ta hand om tvätten. Många har vid åsynen dragit en lättnadens suck när de inser hur oändligt mycket lättare det är i dag. På väggen finns handarbeten uppsatta – delvis funna inne i Garvarens bostad. Man bör betänka att när de tillverkades, fanns inget elektriskt ljus!

I fortsättningen följer vi utvecklingen i Trosa genom olika epoker: Hantverkarnas tid symboliseras av en silversmed och en skomakare. Vi ser föremål och fotografier från tidigt 1900-tal , då staden delvis byggdes om för att imponera på badgästerna som nu hade upptäckt Trosa. En hel vägg visar hur viktigt fisket var för staden; där finns t.ex. nät av såväl äldre som nyare tillverkning och många andra ting som var livsnödvändiga för både jakt och fiske.

Innan man sedan går in i Garvarens trivsamma bostad, kan man titta in i den lilla affären längst in i museet. Där finns ingenting att köpa, men desto mer att se, och äldre besökare brukar bli nostalgiska när de återser varor från barndomen. Dagens barn förundras inte minst över disken (härstammar från en affär i Trosa) , vikterna, vågen m.m. Kanske sniffar de modigaste litet i snusburken!

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter