Aktuellt just nu !

Julmarknaden 2018 på Söderblomsgården

Lördag 1 dec kl 11 – 16 och Söndag 2 dec kl 11 – 15.

Hantverk: Stickat, virkat, sytt och vävt. Träslöjd och smide. Sylt, saft, hembakat, ost, korv och godis. Kolbullar och grillad chorizo.

Nyhet!  Mjukt tunnbröd bakat på plats i bagarstugan, Nyhet!

Byaböcker från Trönö. Vävföreningens Lotteri, Bröderna Frid underhåller med julmusik.

Kaffeservering  mm mm.

——————————————–


Sommarprogrammet 2018 (i korthet, mer detaljer allt eftersom)

 

Lördag 26 maj kl 11-15: Hälsingegårdsdag med ostkaka.

Söndag 17 juni: Hembygdsdag

Söndag 24 juni: Byafärd, boksläpp Hisjö, Ulva, Hamresbodarne.

Lördag 7 juli kl 13: Traktorfärd Sluttningsmyren med Alf Pallin.

3, 5, 10 och 12 juli: Guidningar i gamla kyrkan o Söderblomsgården.

Söndag 22 juli kl 18: Gårdskväll på Sven-Petters.

Söndag 29 juli kl 18: Folkmusik med fäbodton på Söderblomsgården, Luise Rube.

Tisdag 7 aug kl 18: Trönökväll vid Sothålsstugan. Lars Bodins anteckningsbok.

Lördag 8 sep kl 13: Kulturarvsdag vid Wijsbodarne. Calle Höglund berättar om fäbodliv förr och nu, därefter eget medhavt fika och sedan, ca kl 14:30 berättar Jan-Eric Berger om vallens historia.

Söndag 16 sep kl 14: Lilla Häbret, ”Knacka på hos Sven-Petters” om gårdens historia och människorna som bodde där. Vi fikar i stora salen, där Karin Svanströms sals-möblemang finns och tittar på husets Mattonspis. Max 40 pers. Pris 120 kr inkl fika.  Anmälan till Cecilia tfn 070-625 2089.

Lördag o Söndag 10-11 nov kl 11-17, Fotoutställning i Västergårn.

Lördag o Söndag 1-2 december, Julmarknad Söderblomsgården

——————————————-

 

Julmarknad på Söderblomsgården den 2-3 dec, 2017.

Julmarknaden på Söderblomsgården fylldes med allt möjligt; Lokala hantverkare, hemslöjd, ostar, varm korv o grillad choritzo på får&fläsk-kött, kolbullar, musik med bröderna Frid, kaffeservering med hembakat, lotteri, fisk från Skärså, mm.  Allt blandat till en genuin julstämning i och runt Söderblomsgården. Välbesökt !

—————————————-


Trönögården såld !

Vid det senaste styrelsemötet beslutades att sälja Trönögården till högstbjudande, för   450 000:-. Just nu är försäljningen – så långt – undertecknade av båda parter.

Vi räknar med en tillträde den 17 /10.  Köparen heter Mats Sonnesjö och är boende i Gustafsberg (Stockholm). Han är konstnär (målar porträtt), arbetar med filmeffekter och har bla. medverkat i Ruben Östlunds prisbelönta film ”The Square”. Han kommer att inreda köket och lilla salen till boende när han befinner sig i Trönö, ca 3 dagar/vecka) och stora salen planeras bli ateljé. Mats ser fram mot att installera sig i huset och att få träffa Trönöborna.

Vi hälsar Mats välkommen till Trönö och önskar ömsesidig rik samvaro in i framtiden.

—————————————-

Byafärden till Fly, den 3 sepember.

Blev ett lyckad evenemang ! Ett 50-tal deltagare som via traktortaxi från gamla kyrkan ner till Fly’s byn där Birgit berättade om släkten och gårdar sen begynnelsen (nästan !)

Under fikapausen presenterades premiär-utgåvan av ny boken om Fly, som just nu går att köpa för 150:-, ring Birgit och beställ eller håll utkik på våra försäljningsställen:  ICA Trönö och Bokia Söderhamn exempelvis. Begränsad upplaga !!

—————————————-


Tisdag den 4 juli var det en speciell Trönökväll !!

Ett unikt tillfälle för ortsbor och andra att få veta lite mer om våra främsta turistmål. Vi samlades först vid gamla kyrkan där Kerstin Olsson berättade om dess historia, föremålen, – allt !  Därefter var det traktorfärd upp till Söderblomsgården där Jan-Erik Berger på samma sätt berättade och guidade om både hembygdsgården och även en del om Nathan.

Trönö-mackan” på Söderblomsgården under sommaren blev en succe.

—————————————–

tronmackaFotograf: tronmacka

 

 

 

 

………………………………………………………………………………….

Hembygdsdagen avklarad och enligt traditionen helgen före midsommar, söndag den 18 juni. Ett 60-talet intresserade hade mött upp. Först i gamla kyrkan för en gudstjänst och därefter en kort promenad med fanan upp till Söderblomsgården för fortsatt firande, kaffeservering, mm. Kyrkokören med Frid&Gnid medverkade musikaliskt och Calle Höglund berättade om fäbodbruket nu och förr.

I samband med hembygdsdagen även Pilgrimsvandring, från Änga Nybo i Arbrå, över skogen till Körsåsen, där biltransporter mötte upp.

…………………………………………………………………………………

Vid Medlemsmötet den 29 maj och angående Trönögårdens framtid beslutades att styrelsen uppdras att erbjuda gården till försäljning. I ett tilläggsyrkande bifölls även att detta ska ske genom mäklare eller motsvarande ombud.

…………………………………………………………………………………

Gökottan på Söderblomsgården den 25 maj, se även facebook Hela Hälsingland

Solen visade sig nu från sin bästa sida medan göken teg och lyste med sin frånvaro, och ersattes av allsång under Christina Nyströms ledning. De välkända visorna varvades med Marie-Louise Tynongs historieberättande, som inte går av för hackor. Sedan smakade det gott med grillad korv innan var och en gick hem till sitt för att fortsätta försommardagen med andra aktiviteter.

…………………………………………………………………………………